>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Ministerul Fondurilor Europene deschide pe platforma MySMIS două apeluri pentru proiecte integrate anti-sărăcie

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) deschide luni oficial pe platforma MySMIS primele două apeluri de proiecte care îşi propun reducerea sărăciei în comunităţile marginalizate, suma totală lansată fiind de 350 milioane de euro.

Apelurile abordează problema sărăciei în mod integrat, prin măsuri din toate domeniile cheie pentru incluziunea socială: ocupare, educaţie, locuire, sănătate, servicii sociale şi anti-discriminare, adresate atât celor mai săraci copii, cât şi familiilor lor, informează MFE prin intermediul unui comunicat de presă.
Autorităţile locale, organizaţiile neguvernamentale, partenerii sociali şi societăţile comerciale care doresc să aplice au la dispoziţie două linii de finanţare separate: Obiectivul Specific 4.1. – Dezvoltare locală integrată (DLI 360o) în comunităţile marginalizate în care există populaţie aparţinând minorităţii rome şi Obiectivul Specific 4.2. – Dezvoltare locală integrată în comunităţile marginalizate (indiferent de dimensiunea populaţiei de etnie romă).
Concret, autorităţile locale şi/sau organizaţii neguvernamentale şi societăţi comerciale identifică o comunitate marginalizată şi propun un plan integrat de ameliorare, pe baza unei analize la faţa locului. Bugetul maxim poate fi de 6 milioane de euro.
Potrivit aceleiaşi surse, Ministerul Fondurilor Europene va evalua proiectele depuse din perspectiva analizei la faţa locului şi a măsurilor propuse de promotorii proiectelor, grila de punctaj ''încurajând o abordare complexă, care să răspundă mai multor nevoi ale oamenilor din comunităţile sărace''.
''Pe de o parte, activităţile de proiect nu mai pot fi formulate din birou, ci trebuie construite pornind de la nevoile comunităţii, de la faţa locului. Prin ceea ce lansăm astăzi, Ministerul Fondurilor Europene propune o schimbare în modul în care statul român tratează problema sărăciei: nu doar acţiuni sectoriale făcute din perspectiva unei agenţii guvernamentale şi doar în aria sa de competenţă, ci finanţăm acţiuni care pun la o un loc mai multe surse ale sărăciei (condiţii proaste de locuire, abandonul şcolar, lipsa de acces la sănătate, etc) şi vin cu soluţii pentru toate în acelaşi timp, punând comunitatea în centrul intervenţiei. (...) Noi am creat cadrul, acum aşteptăm ca promotorii de proiecte, autorităţi şi ONG-uri, să lucreze la firul ierbii, să analizeze cauzele sărăciei din comunitatea lor şi să propună soluţii bune. Evaluarea proiectelor va începe de la 1 iulie, deci este timp pentru o analiză serioasă şi vorbit cu oamenii din comunităţi, pentru a acoperi nevoile lor reale'', a declarat Cristian Ghinea, ministrul Fondurilor Europene.
Ministerul Fondurilor Europene a organizat săptămâna trecută o consultare publică şi a decis să emită un corrigendum care va clarifica unele dintre observaţiile participanţilor – de pildă se permite participarea la aceste call-uri a comunităţilor din localităţi incluse în strategiile de dezvoltare locale depuse în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. Totodată, MFE a decis organizarea a opt sesiuni de informare, una în fiecare regiune de dezvoltare, pentru a discuta cu autorităţile locale şi judeţene şi partenerii sociali condiţiile noii abordări.
Solicitanţii pot adresa în continuare întrebări referitoare la cele două propuneri de proiecte, prin sistemul de help-desk pus la dispoziţie de către MFE. Cererile de finanţare pot fi încărcate în MySMIS până la 1 august 2016.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu