>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Administraţia publică locală intră marţi în grevă / Peste 1.000 de angajaţi din Primăria Cluj-Napoca au încetat activitatea - FOTO

Membrii de sindicat ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA) intră în grevă, marţi, timp de o oră de la începutul programului de lucru, se arată într-un comunicat de presă emis de FNSA.

Potrivit comunicatului, membrii de sindicat ai FNSA vor intra în grevă, marţi, timp de o oră de la începutul programului, ca urmare a declanşării de către FNSA a conflictului colectiv de muncă şi a faptului că în cadrul întâlnirii de săptămâna trecută cu ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, nu s-a ajuns la un consens în cadrul procedurii de conciliere.
Sindicaliştii FNSA susţin că salariaţii din administraţia publică locală din România sunt cea mai slab plătită şi discriminată categorie de salariaţi din sistemul bugetar, majoritatea având venituri salariale brute apropiate ca valoare sau egale cu salariul minim burt pe economie (1.250 de lei pe lună).
"Prin adoptarea OUG nr. 20/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, personalul care îşi desfăşoară activitatea în consiliile judeţene şi primăriile de pe întreg teritoriul ţării a fost vădit discriminat în raport cu angajaţii din administraţia centrală (care au beneficiat de creşteri salariale de până la 70%)", se arată în comunicat.
Sindicaliştii FNSA doresc majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului din administraţia publică locală cu 25% şi acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii, acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, eliminându-se astfel discriminările dintre cei care primesc şi cei care nu primesc acest drept.
Totodată, sindicaliştii vor ca salariaţii din administraţia publică locală să beneficieze de vouchere de vacanţă, iar Articolul 3^1 (4) din OUG nr. 20/2016 să fie eliminat în totalitate. Acesta prevede că "la stabilirea salariului de bază/indemnizaţiei de încadrare la nivel maxim aferent funcţiei, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie/specialitate din cadrul instituţiei sau autorităţii publice respective, se iau în calcul majorările salariilor de bază ale personalului care beneficiază de prevederile Legii nr. 490/2004 privind stimularea financiară a personalului care gestionează fonduri comunitare, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi drepturile băneşti incluse în salariul de bază potrivit prevederilor art 14 din Legea nr. 285/2010 privind salarizarea în anul 2011 a personalului plătit din fonduri publice, numai pentru personalul care intră sub incidenţa celor două acte normative."
Peste 1.000 de angajaţi din Primăria Cluj-Napoca au intrat, marţi, într-o grevă generală de o oră, la începutul programului de lucru, ei încetând activitatea, iar accesul publicului în instituţie a fost interzis, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie (FNSA), Valer Suciu, care este şi preşedintele Sindicatului "Civitas” din Primăria Cluj-Napoca, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că funcţionarii din administraţia publică locală au mai multe revendicări iar în cazul în care acestea nu sunt soluţionate, se va ajunge la grevă generală pe termen nelimitat începând cu 19 iulie.
"La greva generală de o oră, declanşată, marţi, de FNSA, la începutul programului de lucru, participă peste 1.000 de angajaţi din Primăria Cluj-Napoca şi circa 30.000 de funcţionari publici şi personal contractual la nivel naţional, din primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate. În acest interval, participanţii la grevă au încetat activitatea iar publicul nu are acces în instituţiile publice. Avem o listă de revendicări şi aşteptăm să fim chemaţi la negocieri de Guvern, iar în cazul în care aceste revendicări nu sunt satisfăcute, vom declanşa în 12 iulie o grevă generală de o zi, iar în 19 iulie o grevă pe termen nelimitat”, a spus Suciu.
Potrivit acestuia, în judeţul Cluj au intrat în grevă şi angajaţi ai Consiliului Judeţean Cluj, dar şi ai unor primării de comune.
"Printre revendicările FNSA se numără acordarea normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală – acolo unde resursele bugetare permit acest lucru, acordarea voucherelor de vacanţă pentru salariaţii din administraţia publică locală, majorarea salariilor de bază ale funcţionarilor publici şi ale personalului contractual din administraţia publică locală cu 25 %”, a mai spus liderul FNSA.
Următoarele forme de protest sunt programate pentru 12 iulie, când va avea loc o grevă pe toată durata programului de lucru şi pe 19 iulie, când sindicaliştii FNSA vor intra în grevă pe termen nelimitat, se mai arată în comunicat.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu