>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

De la Pokemon Go la Daesh şi virusul Zika: Cuvintele noi din dicţionar definesc viaţa reală în 2016

Cuvintele noi, adăugate în vocabularul Dictionary.com, deapănă viaţa reală din întreaga lume în 2016. Succesul fenomenal al jocului pentru dispozitive mobile Pokemon Go a impus introducerea termenului Pokemon în dicţionar. Atentatele teroriste sângeroase au dus la adăugarea cuvântului "Daesh".

Monotonia vieţii cotidiene e definită, în mod paradoxal, în termeni la modă pe Dictionary.com. Printre cuvintele noi adăugate, se numără "athleisure", o nouă categorie de modă în care se înscriu oamenii ce poartă pantaloni de yoga, dar şi sintagma "al desko", care înseamnă "a-ţi mânca prânzul în faţa biroului de la serviciu.
", relatează Reuters.
Cele 300 de cuvinte ce au fost adăugate recent în baza de date de pe site-ul Dictionary.com sunt adunate dintr-o varietate de surse: titluri din publicaţii, conversaţii de zi cu zi, argou, jargon sau dialecte din zilele noastre.
Succesul fenomenal şi frenezia generate de jocul Nintendo pentru dispozitive mobile Pokemon Go, au impus introducerea în dicţionar a termenului "Pokemon".
Populara aplicaţie de dating Tinder a ajutat la adăugare cuvântului "ghosting", care defineşte brusca încetare a conversaţiei sau flirtului cu un posibil partener sau o parteneră de rendez-vous fără nicio explicaţie.
Ştirile "breaking news" despre atacurile teroriste revendicate de reţeaua Stat Islamic au făcut necesară adăugarea în dicţionar a cuvântului Daesh, un acronim arab care provine din primele litere ale grupării fundamentaliste islamice.
Răspândirea bolii care poate duce la complicaţii neurologice şi malformaţii congenitale: microcefalie la nou-născuţi (craniu anormal de mic) şi malformaţii ale sistemului nervos la făt şi nou-născuţi. Virusul transmis prin înţepătura de ţânţar din genul Aedes a pus şi virusul Zika pe lista cuvintele adăugate recent.
O parte dintre cuvintele noi sunt din câmpul semantic al identităţii sexuale, într-un timp în care oamenii legii din Statele Unite se străduiesc să includă persoanele transgender în societate. Unul dintre aceste cuvinte este "hijra", o persoană ce nu este nici femeie, nici bărbat, sau "panromantic", care defineşte o persoană atrasă de oamenii de orice orientare sexuală sau gen. Alt cuvânt, "misgender", descrie persoanele ale căror gen sau identitate nu sunt definite.
Cuvântul "free-range parenting" reprezintă un stil de creştere şi educaţie a copiilor extrem de relaxat. Sintagma este inspirată din cazul unui cuplu de părinţi din Maryland, care şi-au lăsat copiii să vină acasă singuri din parcul unde se jucau. Întâmplarea a iscat dezbateri febrile în presă.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu