>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu: Oficiali ai Comisiei Europene plecau din România cu lădiţe de fructe, acum am ajuns să mâncăm din import

Oficiali ai Comisiei Europene care veneau în România plecau "cu lădiţe de fructe şi legume, încântaţi de gustul produselor", iar acum s-a ajuns ca România să importe astfel de alimente, declară ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Irimescu a declarat, miercuri, la Suceava, la o întâlnire cu fermierii, că în sectorul pomicol, pe subprogramul pomicol, accesul la fonduri este "aproape de zero", menţionând că felul în care s-a elaborat măsura nu a permis utilizarea banilor în cadrul acestui subprogram.
Potrivit ministrului, actualul premier, fostul comisar pe Agricultură Dacian Cioloş, a ţinut foarte mult la acest subprogram pentru că România era un mare producător de fructe a devenit importator de fructe.
"Îmi amintesc cum oficiali ai Comisiei Europene, de câte ori veneau în România, plecau cu lădiţe de fructe şi legume pentru calitatea extraordinară şi mulţi erau şocaţi de ce gust pot să aibă fructele noastre, dar uitaţi că am ajuns să mâncăm din import în loc să producem noi”, a spus ministrul Agriculturii.
El a adăugat că va trebui să fie revizuită politica în ceea ce priveşte măsura pentru pomicultură, menţionând că nu se poate declara mulţumit, întrucât condiţiile impuse nu le permit celor interesaţi să acceseze fonduri.
Irimescu a menţionat că sunt fonduri europene care se acordă prin organizaţii de producători în sectorul vinului şi al legumelor şi fructelor şi le-a cerut fermierilor suceveni să se asocieze.
"Dacă nu avem organizaţii de producători, şi nu avem, pierdem sume foarte mari”, a spus ministrul.
Potrivit acestuia, anual, sute de milioane de euro care sunt acordaţi separat de bugetul repartizat statelor membre se repartizează de la Bruxelles ţărilor care au astfel de organizaţii.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu