>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Primul exerciţiu major găzduit de România după summitul NATO de la Varşovia a început. Peste 2.700 de militari din cinci ţări NATO se antrenează terestru

Primul exerciţiu major găzduit de România după summitul NATO de la Varşovia a început, miercuri, în localitatea braşoveană Cincu, peste 2.700 de militari din cinci ţări membre NATO şi cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace antrenându-se aici, declară ministrul Mihnea Motoc.

Ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, şi şeful Statului Major General, general Nicolae Ciucă, au participat, miercuri, la deschiderea exerciţiului militar "Saber Guardian", în poligonul de la Cincu, judeţul Braşov, unde se vor antrena peste 2.700 de militari din cinci ţări membre NATO şi cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primul exerciţiu major găzduit de România după summitul NATO de la Varşovia a început. Peste 2.700 de militari din cinci ţări NATO se antrenează aici
Ministrul Apărării a declarat, după ceremonia de deschidere, că exerciţiul din poligonul de la Cincu, care se desfăşoară în perioada 27 iulie - 7 august, este "primul exerciţiu major găzduit de România după summitul NATO de la Varşovia, încheiat recent“ şi este "o bună prefigurare a programului intensificat de exerciţii“ care vor avea loc în România de anul viitor.
"E un exerciţiu pretenţios, dificil, dar sunt convins că vor fi rezultate pozitive şi utile pentru activitatea viitoare. Este o parte a dispozitivului de securitate creat în zona noastră după summitul NATO de la Varşovia, pe dimensiunea terestră, şi după acest exerciţiu deosebit de relevant sunt convins că vom vedea şi în anii care vin exerciţii ample de o şi mai mare anvergură chiar aici la Cincu, dar şi în alte poligoane din ţară, dar cred că aici vom vedea cele mai mari exerciţii“, a spus Motoc.
Ministrul Apărării a adăugat că la exerciţiu se va verifica "un scenariu fictiv", însă România "trebuie să fie pregătită să îi facă faţă".
"Realitatea pe care o vedem cu toţii în sudul flancului estic, în zona lărgită a Mării Negre, e un scenariu al instabilităţii, al evoluţiei dinamicii de securitate, căruia trebuie să fim pregătiţi să îi facem faţă“, a spus ministrul.
Mihnea Motoc a adăugat că poligoanele de la Cincu, Babadag şi Smârdan formează "triunghiul românesc de excelenţă al instruirii militare“.
La rândul său, şeful Statului Major General, gen. Nicolae Ciucă, a spus că i se pare extrem de important că poligonul de la Cincu are capacitatea de conectare cu centre similare de instrucţie din Germania, Polonia, Bulgaria şi Ucraina atât pe partea virtuală, cât şi pe partea de comandă şi control.
La exerciţiul "Saber Guardian" participă peste 2.700 de militari din cinci ţări membre NATO - Bulgaria, Canada, Polonia, România, SUA - şi cinci state membre ale Parteneriatului pentru Pace - Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.
"Saber Guardian 16", planificat de Statul Major al Forţelor Terestre şi condus de un comandament constituit din militari aparţinând Diviziei Multinaţionale de Sud-Est, Diviziei 4 Infanterie "Gemina" şi Unităţii de Integrare a Forţelor NATO, se desfăşoară în patru etape — exerciţii de comandament, de instruire prin simulare asistată de calculator, de antrenament cu trupe în teren şi exerciţii tactice cu trageri de luptă cu toate categoriile de armament.
Peste 900 de militari români împreună cu 1.700 de militari americani dotaţi cu tancuri M1A2 Abrams şi maşini de luptă blindate Bradley şi cu 47 de militari canadieni cu maşini de luptă ale infanteriei vor executa exerciţii tactice cu trageri de luptă. Militarii din celelalte ţări vor participa la exerciţiile de comandament şi de instruire prin simulare asistată de calculator interconectate cu Centrul de Instruire de la Novo Selo, Bulgaria, şi cu Centrul de Instruire pentru Menţinerea Păcii şi Securitate de la Yavoriv, Ucraina.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu