>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Stat Islamic îşi atribuie comiterea atentatului de la Nisa: "Autorul operaţiunii de la Nisa este un soldat al Statului Islamic"

Reţeaua Stat Islamic a transmis sâmbătă un mesaj prin care salută masacrul din oraşul francez Nisa, precizând că a fost comis de "un soldat" al organizaţiei fundamentaliste sunnite, cel mai probabil un simpatizant al acesteia.
"Autorul operaţiunii de la Nisa este un soldat al Statului Islamic. A executat operaţiunea ca reacţie la apeluri de a lansa atacuri împotriva cetăţenilor ţărilor participante la coaliţia contra Statului Islamic", anunţă agenţia de ştiri Amaq, aparţinând organizaţiei teroriste care ocupă teritorii în Irak şi Siria unde a proclamat "un califat".
Reţeaua teroristă sunnită pare să sugereze că autorul atentatului de la Nisa, soldat cu 84 de morţi şi peste 200 de răniţi, nu avea legături directe cu ierarhia grupului fundamentalist, fiind însă un simpatizant. Atentatul de la Nisa a fost comis de Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, un francez de origine tunisiană în vârstă de 31 de ani împuşcat mortal de poliţie după ce a lovit intenţionat cu un camion sute de persoane.
Formularea utilizată în mesajul transmis de agenţia de ştiri Amaq şi întârzierea mesajului sugerează că autorul atacului terorist de la Nisa nu avea legături directe cu reţeaua teroristă Stat Islamic, ci ar fi fost un simpatizant al organizaţiei fundamentaliste care a răspuns apelurilor la comiterea de atacuri.
În martie, reţeaua teroristă Stat Islamic - care a revendicat atentatele de la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi şi pe cele de la Paris, soldate cu 130 de morţi - ameninţa că va ataca toate statele "cruciate" care participă la coaliţia antiteroristă implicată în operaţiuni în Siria şi Irak. "Le promitem ţărilor cruciate care s-au aliat împotriva Statului Islamic zile şi mai sumbre, ca reacţie la agresiunile contra statului nostru. Cu voia lui Allah, vă aşteaptă ceva mai dur şi mai amar", transmitea organizaţia teroristă în mesajul de revendicare a atentatelor de la Bruxelles. Reţeaua teroristă Stat Islamic ocupă regiuni din Irak, Siria, nordul Libiei şi nordul Egiptului, unde a proclamat un "califat".
O coaliţie condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria. Din coaliţie fac parte state precum Australia, Olanda, Canada, Franţa, Iordania, Arabia Saudită, Turcia şi Marea Britanie. Alte zeci de ţări - inclusiv România, R.Moldova, Bulgaria, Macedonia, Muntenegro, Maroc, Noua Zeelandă, Serbia - susţin eforturile internaţionale împotriva organizaţiei teroriste sunnite.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu