>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Tăriceanu, liderul ALDE: Preşedintele nu a informat Parlamentul privind mandatul pentru Summit-ul NATO

Liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu l-a criticat joi pe preşedintele Iohannis pentru "rezultatul îndoielnic" al consultărilor pe tema Brexit şi pentru că nu a informat Parlamentul cu privire la mandatul pentru Summit-ul NATO, ambasadorul SUA fiind şi el acuzat că depăşeşte limitele statutului său.
„Am salutat ideea invitării partidelor parlamentare la Cotroceni pentru consultări, imediat după anunţarea rezultatului referendumului din Marea Britanie. Dacă iniţiativa a fost bună, rezultatul acestor consultări este îndoielnic. Ar fi existat o finalitate concretă şi utilă după această întâlnire, dacă Preşedinţia şi participanţii ar fi beneficiat de analize temeinice privind consecinţele ieşirii Marii Britanii din UE în plan politic, economic şi al statutului românilor care lucrează sau studiază în această ţară. Aceste analize nu există”, a declarat copreşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX.
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că „improvizaţiile şi inabilitatea acţiunilor de politică externă au continuat la Consiliul European”.
„Marea victorie diplomatică anunţată de domnul Iohannis, o pretinsă promisiune din partea lui David Cameron privitoare la stabilitatea statutului românilor din Marea Britanie a fost contrazisă chiar de către premierul demisionar britanic, care a spus că <<o reformă a regulilor de liberă circulaţie a persoanelor în Europa constituie cheia relaţiilor viitoare dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană>>”, a spus Tăriceanu.
Copreşedintele ALDE susţine că nici a doua rundă de consultări cu liderii partidelor parlamentare nu s-a încheiat cu vreun rezultat concret în definirea politicii externe a României, în contextul BREXIT, pentru că în locul unei informări de către preşedintele Iohannis cu privire la discuţiile purtate la Consiliul European şi a unor propuneri din partea Preşedinţiei legate de viitorul relaţiilor dintre UE şi Marea Britanie şi de necesare reforme insituţionale şi de abordare la nivelul Uniunii, „preşedintele a ignorat această temă”, deturnând atenţia spre o problemă de politică internă.
Cât priveşte summit-ul NATO de la Varşovia, Tăriceanu susţine că Iohannis şi-a fixat mandatul fără să informeze Parlamentul sau să consulte liderii partidelor.
„Fără să încalce litera Constituţiei, ci doar spiritul ei, preşedintele Iohannis şi-a fixat un mandat pentru acest summit fără măcar să informeze Parlamentul şi fără măcar să invite pe liderii partidelor parlamentare la o consultare reală. Credibilitatea şi prestigiul României în lume sunt cu atât mai mari cu cât soluţiile, ideile, propunerile cu care ne prezentăm la nivel internaţional sunt rezultatul unui consens al forţelor politice parlamentare şi nu vreo improvizaţie politică sau birocratică de moment”, susţine Tăriceanu.
Copreşedintele ALDE mai spus şi că apartenenţa României la Uniunea Europeană şi NATO nu trebuie să se rezume la a spune „DA” la orice iniţiativă politică sau birocratică venită dinspre aceste alianţe.
Tăriceanu a mai criticat şi prestaţia ambasadorului Statelor Unite, Hans Klemm, afirmând că după circa un an de la sosirea în România, criticile exprimate în presă la adresa unor autorităţi publice române, inclusiv a Parlamentului, au devenit o practică curentă a acestuia.
Copreşedintele ALDE a afirmat că Ministerul de Externe ar trebui să îl convoace pe Klemm şi să îi explice limitele statutului său diplomatic.
„Cred că Ministerul de Externe ar fi trebuit să-l convoace imediat pe domnul ambasador şi să-i pună în vedere că tocmai statutul său diplomatic îi interzice aceste ieşiri publice şi de aceea îi pune în vedere să se abţină în viitor de la astfel de <<observaţii>>”, a spus Tăriceanu afirmând că şi preşedintele Iohannis, care i-a primit scrisorile de acreditare în calitate de ambasador, „avea obligaţia să intervină prompt şi fără rezerve pentru a stopa umilirea românilor şi a unor autorităţi române de către domnul ambasador”.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu