>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

FESTIVAL CULTURAL INTERNAȚIONAL LA PLOPU ȘI LA TÂRGU JIU


Festivalul Internațional „Zilele Arados“ se va desfășura în perioada  18-23 septembrie  a.c. în Târgu Jiu și Plopu, sat care face parte din comuna Hurezani, la eveniment urmând să participe zece invitați din Polonia, Maria Britanie și Franța. Manifestarea este organizată  – în premieră - de către Asociația cultural-literară „Arados“ , din care face parte și  Emilia Ivancu, recent premiată la cea de-a XX-a ediție a „Serilor la Brădiceni “, lector de Limba și literatura română  la Universitatea din Poznan, din Polonia. Aceasta s-a născut în Petroșani, dar a copilărit la bunicii ei în satul Plopu din comuna  gorjeană  Hurezani, loc care are o însemnătate specială în sufletul său. „Am un post rezervat la Universitatea din Alba-Iulia, dar pentru mine este important să revin aici, întrucât am fost formată de către bunicii mei din satul meu, din satul Plopu“, a spus Emilia Ivancu. În județul Gorj vor ajunge și ceilalți doi membri fondatori ai asociației, un cadru didactic polonez și un poet și muzician galez. „Sunt membru fondator al unei asociații cultural-literare care, neoficial, funcționează de șapte ani de zile cu trei membri. Pe lângă mine, din asociație mai face parte un coleg polonez, Tomasz Klimkowski, care vorbește limba română și este coleg de catedră cu mine, dar și Diarmuid Johnson, un muzician și poet galezo-irlandez. Împreună cu ei am înființat această asociație de poezie care, de anul acesta, funcționează oficial și în România. O să deschidem în Gorj un festival de poezie, ateliere de limbă și cultură polonă, galeză și irlandeză, dar și ateliere de traducere și etnografice“, a precizat Emilia Ivancu
Alți membri de seamă ai Asociației cultural-literare „Arados“ mai sunt și: Felicia Colda, Georgeta Orian, Maoilios Caimbeul  (Myles Campbell), Agnieszka Nowicka, Marta Klonowska, etc. Emilia Ivancu  a explicat și semnificația denumirii asociației: „Numele asociației, «Arados»,se traduce în spaniolă « pluguri ». Fiind fondată ca o asociație de poezie, Blaga ne-a adus cumva împreună. Am avut o serie de activități în Alba Iulia și de la poemul lui Blaga, «Pluguri», au găsit colegii mei - care sunt și lingviști -  că această rădăcină «ar» se regăsește și în polonă, și în galeză și în română. Așa ne-am gândit să dăm această denumire pentru că, pentru noi, spațiul rural este foarte important”. Evenimentul se va desfășura pe parcursul a două zile  la  Târgu-Jiu și trei zile la Hurezani. În cadrul festivalului va avea loc un concert de muzică celtică și un recital de poezie româno-celtică, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“. Emilia Ivancu a prezentat și calendarul festivalului pe care îl organizează pentru prima dată în România: „O să avem la deschidere două ateliere de limbă și cultură cu elevi ai liceelor din Târgu-Jiu, după care - în seara zilei de 18 septembrie - va fi o gală de poezie cu poeți locali și străini, care va fi, mai degrabă, un fel de întâlnire de cunoaștere. A doua zi o să se desfășoare un spectacol care poartă marca „Arados“, spectacol intitulat „Noi pictăm lumea în cuvinte”, susținut de către un muzician extraordinar, o violonistă de muzică tradițională irlandeză, care alături de Diarmuid Johnson, va cânta la instrumente celtice, iar poeziile vor fi interpretate de mine și de Diarmuid în română, galeză și irlandeză. La Plopu o să organizăm pentru elevii de la școala din Hurezani ateliere de limbă și cultură, pentru ca aceștia să cunoască și alte spații culturale, dar cu vorbitori nativi din acele spații, dar și vorbitori de limba română“.     
Calendarul Festivalului - 18-23 septembrie 2016
Ziua 1, 18.09.2016 Tg-Jiu – Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică " Constantin Brâncuşi" Tg.-Jiu
9.30 - 10.00 Deschiderea Festivalului. Lansarea Concursului literar pentru tineri „Anotimpurile ARADOS”, în parteneriat cu Editura Eikon (București)
10.00 - 10.45 Atelier de limbă și cultură polonă pentru elevii Colegiilor Naționale „Ecaterina Teodoroiu” și „Tudor Vladimirescu” Tg.-Jiu – Tomasz Klimkowski (Polonia)
10.45 - 11.30 Atelier de limbi și culturi celtice pentru elevii Colegiilor Naționale „Ecaterina Teodoroiu” și „Tudor Vladimirescu” Tg.-Jiu – Diarmuid Johnson (Irlanda – Țara Galilor)
11.30 - 12.00 – pauză
12.00 - 13.30 Atelier de traduceri de poezie pentru elevii Colegiilor Naționale „Ecaterina Teodoroiu” și „Tudor Vladimirescu” Tg.-Jiu (limba engleză/limba franceză: (Diarmuid Johnson, Tomasz Klimkowski, Emilia Ivancu, Ailbhe Johnson, Anna Gartych) (1)
13.30 - 15.00 - Pauza de prânz
17.00-19.00 Gala poeziei ARADOS - lansări de carte: Antologia „Sărutul 3” (Editura Măiastra, 2016, Tg.-Jiu), Emilia Ivancu, Noaptea în care focurile vor arde până la capăt (Editura Eikon, București, 2016), Viorel Surdoiu, De partea cealaltă a ploii (Ed. Pim, Iași, 2016), lectură publică – poezie/ Diarmuid Johnson, Tomasz Klimkowski, Emilia Ivancu, Brid Harper, Ailbhe Johnson, Anna Gartych, Gelu Birău, Adrian Frățilă, Spiridon Popescu, Alex Gregora, Daniel Murărița, Ion Popescu Brădiceni, Maria Cornoiu, Elisabeta Gîlcescu, Doru V. Fometescu, George Drăghescu, muzică.
19.00 - 20.00 Cina
Ziua 2, 19.09, 2016 Tg-Jiu – Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică " Constantin Brâncuşi" Tg.-Jiu
10.00 - 10.45 Atelier de traduceri ARADOS 2
11.00 - 12.00 Întâlnirea dintre cărți: masă rotundă Arados – Biblioteca Județeană „Christian Tell”
12.30 - 14.00 Pauză de prânz
19.00 - 20.30 Spectacol de muzică și poezie ARADOS – „Noi pictăm lumea în cuvinte”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Tg.-Jiu - Bríd HarperDiarmuid JohnsonEmilia Ivancu
Ziua 3, 20.09.2016, Tg-Jiu - Plopu
10.00 - 12.00 – Încheierea activităților în Tg-Jiu
12.00 – plecare spre Plopu, Hurezani
Ziua 4, 21.09.2016, Plopu
10.00 - 10.50 Deschiderea oficială la Primăria Comunei Hurezani, Județul Gorj
11.00 - 11.50 Ateliere de limbă și cultură pe grupe de vârstă și limbă I (Diarmuid Johnson, Tomasz Klimkowski, Emilia Ivancu, Anna Gartych) (Școala din Hurezani)
12.00-12.50 Ateliere de limbă și cultură pe grupe de vârstă și limbă II (Diarmuid Johnson, Tomasz Klimkowski, Emilia Ivancu, Anna Gartych) (Școala din Hurezani)
13.00 - 15.00 Pauza de prânz
17.00 - 19.00 Clacă cu femeile din satul Plopu: atelier de tors, cusut și brodat
19.00 - 21.00 Cina
Ziua 5, 22.09.2016
10.00 - 10.50 Ateliere de limbă și cultură pe grupe de vârstă și limbă III (Diarmuid Johnson, Tomasz Klimkowski, Emilia Ivancu, Anna Gartych) (Școala din Hurezani)
11.00 - 12.00 Ateliere de limbă și cultură pe grupe de vârstă și limbă IV (Diarmuid Johnson, Tomasz Klimkowski, Emilia Ivancu, Anna Gartych) (Școala din Hurezani)
12.00 - 14.00 Pauza de prânz
15.00 - 17.00 Prezentarea unei stupine
17.00 - 19.00 Cina
19.00 - 21.00 Întâlnire cu localnicii din Hurezani: muzică celtică, muzicieni locali (Primăria din Hurezani)
Ziua 6, 23.09.2016
10.00 - 16.00 Pregătirea spectacolului de seară
17.00 - 18.00 Primirea invitaților
18.00 - 19.30 Spectacol Plopu, Arados și invitații din comuna Hurezani (muzică, poezie)
19.30 - 21.00 Cina alături de invitații din Tg-Jiu și Hurezani.
Încheierea festivalului
Grupele de elevi de la Colegiile Naționale „Ecaterina Teodoroiu” și „Tudor Vladimirescu” din Tg.-Jiu sunt coordonate de doamnele profesoare - Dr. Marinela Pîrvulescu și Dr. Elena Roata.
Eveniment desfășurat cu sprijinul extraordinar al Fundației Artego Umanitar și al Domnului Director General Viorel David. Totul pentru tineri!
ORGANIZATORI:
Asociația Cultural-Literară ARADOS
Primăria Municipiului Târgu-Jiu
Centrul Național de Informare şi Promovare Turistică
" Constantin Brâncuşi" Tg.-Jiu
Primăria Comunei Hurezani
Editura Eikon (București)
PARTENERI:
Teatrul Dramatic Elvira Godeanu
Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj
Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu”, Tg.-Jiu
Colegiul Național „Tudor Vladimirescu”, Tg.-Jiu
Școala Generală Hurezani
Asociația Culturală Semn
Asociația Aurora Hurezani
Literatura de Azi
                                                                                                                                                  

                                                                                 Marius BECHERETE          

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu