>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

FESTIVALUL RĂCITURILOR, DIN NOU LA TISMANA-NTR-O GRĂDINĂ !

În peisajul mirific din imediata vecinătate a sfintei mânăstiri Tismana, nu departe de locul de baştină al lui Brâncuşi, are loc anual unul din evenimentele gastronomice şi turistice de excepţie, „Festivalul Răciturilor”.  Ediția din această toamnă  va avea loc pe data de 17 septembrie 2016, la Vila Ursu din orașul Tismana și se impune ca un eveniment important pe agenda manifestărilor gastronomice pe care ANTREC  România le organizează în filialele judeţene. Cunoscute şi sub numele de piftii, sau aituri, festivalul ne oferă ocazia să degustăm adevărate minuni ale gastronomiei româneşti. Aici întâlnim ceva unic din punct de vedere culinar, varianta gorjenească de a consuma o combinaţia de sarmale cu piftii, ardei iute, turtă şi ţuică de prune (numai în județele Gorj și Vâlcea, sarmalele se mănâncă cu piftii), bucate tradiționale care oferă delicii nebănuite papilelor gustative, iar pofticioşii, dar şi gurmanzii se vor simţi mai mult decât satisfăcuţi.  La eveniment participă pensiuni din Gorj și din județele învecinate, bucătari din întreaga țară care se întrec în a prepara și etala răciturile. Potrivit organizatorilor - ANTREC România filiala Gorj -, Festivalul este unul itinerant, fiind un schimb de experiență pentru proprietarii de pensiuni și restaurante care participă an de an la eveniment.  Festivalul Răciturilor a fost organizat pentru prima dată în 2009, în fiecare an de atunci strângând laolaltă zeci de proprietari de pensiuni din zona Gorjului și a Mehedințiului, dar și a altor județe. De fiecare dată, gospodinele de la pensiuni au preparat cele mai bune și arătoase piftii: de porc, de vițel, de pui, curcan sau pește. Răciturile au făcut, de fiecare dată, casă bună cu sarmalele fierbinţi, mălaiul, ardeiul iute şi ţuica tradițională. Anul acesta sunt așteptate să participe aproximativ 15 pensiuni din zona Gorjului –Tismana, Peștișani, Boroșteni, Runcu , Târgu-Jiu – și din Mehedinți. Potrivit organizatorilor, manifestarea are un anumit specific, fiindcă numai în Gorj şi Vâlcea sarmalele se pun la masă odată cu piftiile. „Ca în fiecare an, acest festival dorește să atragă atenția asupra potențialului turistic al localităților în care se desfășoară edițiile, încearcă să pună în valoare talentul gastronomic al locuitorilor, dar mai ales pensiunilor care oferă cazare și masă turiștilor pe care îi dorim din ce în ce mai numeroși. Promovăm valorile și tradițiile satului gorjenesc, românesc. Este o manifestare inedită, ajunsă deja la cea de a VIII-a ediție. La noi în Oltenia, răciturile și sarmalele merg împreună, se consumă împreună și sunt o bucurie pentru papilele gustative! Festivalul Răciturilor este o manifestare care încearcă să atragă atenția turiștilor, o promovare a județului nostru și a frumuseților care pot fi văzute aici!”, a spus Radu Ciobanu, președintele ANTREC-filiala Gorj.                                                                                                                                                                                                                   

                                                                       MARIUS BECHERETE

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu