>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

GORJ FEST – 2016 S-A ÎNCHEIAT. ÎNCEPE GORJFEST - 2017 !!!

Municipiul Motru a devenit mai bogat din punct de vedere cultural. Şapte dintre opere realizate în cadrul Festivalului Internaţional al Artelor Vizuale GorjFest vor înfrumuseţa de aici înainte parcurile motrene. Operele artiştilor străini şi români realizate din marmură au fost predate joi, 29 septembrie, odată cu închiderea evenimentului, autorităţilor din Motru si Rovinari.                                                   Un număr de cincisprezece sculpturi în marmură  au realizat artiștii din România, Italia, Ucraina, Moldova și Bulgaria, care au luat parte la cea de-a XXVII-a ediție a GorjFest. Șapte dintre operele sculptate  au ajuns la Motru și sunt care mai de care  mai interesante. Cea care a atras cele mai multe priviri a fost opera care ilustrează un fluture, compusă din trei piese. Tema din acest an a festivalului a fost  Constantin Brâncuși, iar sculpturile au fost realizate chiar la Peștișani, localitatea de origine a sculptorului gorjean. 
Operele care au ajuns  la Motru  vor înfrumuseța de aici înainte parcul din fața sediului primăriei. Organizatorii festivalului au explicat ce i-a determinat să doneze aceste lucrări municipiului Motru. "Noi, instituțiile de cultură, existăm datorită taxelor și impozitelor pe care membrii comunității Gorjului le plătesc. Avem așadar cel puțin obligația morală ca, în schimbul banilor pe care îi primim, să oferim la rândul nostru câte ceva. Acesta este oferta noastră", a spus Ion Cepoi, directorul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Culturii Tradiționale Gorj."Operele ne-au fost date nouă, municipiului Motru, și, astăzi, manifestările prilejuite de închiderea oficială a acestui festival încep la Motru. Mă bucur foarte tare, îmi place să particip la astfel de acțiuni și sper ca în viitor numărul acțiunilor să fie mai mare și pe diverse planuri. Vom realiza pentru fiecare operă soclul, în funcție de dimensiunea lucrării. Toate sunt extraordinare", a declarat Gigel Jianu, primarul municipiului Motru. Acesta a primit din partea organizatorilor festivalului  o diplomă, dar și o plachetă. La rândul său, a oferit diplome de excelenţă organizatorilor festivalului, Ion Cepoi și Doru Dădălău.
 Autoritățile locale i-au răsplătit pe cei prezenți și cu un moment artistic oferit de tinerii din grupul artistic local Brâulețul, coordonați de maestrul Gheorghe Feraru. Celelalte sculpturi realizate în cadrul GorjFest au ajuns la Rovinari (alte șase), la Obștea Peștișani, dar și la societatea CRH din Bârsești, sponsor al evenimentului. Festivitatea de închidere a Festivalului Internațional de Arte Vizuale GORJFEST, ediția a XXVII-a a culminat cu o expoziție cu  lucrări realizate de participanții la cele două tabere, de pictură și de sculptură. Cu același prilej, s-a lansat și CataIogul GORJFEST 2016, distribuit tuturor participanților.În cadrul celor două tabere internaționale, organizatorii au acordat   premii speciale pentru creațiile artiștilor:                                                         
-Pentru  BURSA ”BRÂNCUȘI LA HOBIȚA”- ediția a treia,  CJCPCT Gorj a acordat  două premii speciale în valoare de 1500 de lei  fiecareAna Maria Negară  (Republica Moldova) – CATARSIS și  Alexei Vidrașco (Republica Moldova) - SEMN  PENTRU ÎNĂLȚARE.- Pentru  GORJFEST 2016  au fost acordate premii speciale în valoare de 400 lei fiecare, astfel: 23 de premii oferite de CJCPCT Gorj, - patru premii oferite de Ansamblul Artistic Profesionist "Doina Gorjului", - două premii oferite de LARTOURS  Bucureşti.Cu alte impresii și considerații asupra evenimentului de anvergură mondială, eveniment artistic conceput, gândit și trudit de Doru Dădălău, vom reveni. 

                                                    
                                                                                                                                                                                                                   M.BECHERETE                                                                               

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu