>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Istoricul Neagu Djuvara îşi anulează conferinţa programată pe 2 noiembrie, la TNB


Istoricul şi scriitorul Neagu Djuvara, care a împlinit în această vară vârsta de 100 de ani, îşi anulează conferinţa „Ce-am făcut în ultima sută de ani”, programată pe 2 noiembrie, la Sala Studio a TNB din cauza unor probleme de sănătate, informează reprezentanţii Teatrului Naţional Bucureşti.
Deşi acceptase cu plăcere invitaţia directorul TNB Ion Caramitru de a deschide noua serie a Conferinţelor Teatrului Naţional, din motive de sănătate, istoricul, scriitorul şi filosoful Neagu Djuvara se vede nevoit să anuleze conferinţa programată pe 2 octombrie 2016, la Sala Studio, , informează reprezentanţii TNB, aceştia manifestându-şi speranţa ca „întâlnirea cu mult îndrăgitul istoric şi scriitor să aibă loc cât mai curând.”
Contravaloarea biletelor cumpărate poate fi recuperată de la Casa de Bilete a TNB pentru biletele cumpărate la casă şi de pe mystage.ro pentru cele achiziţionate online.
Născut în plin război mondial, Neagu Djuvara venea pe lume la 18 august 1916, la Bucureşti, într-o familie boierească de origine aromână, care a dat ţării mai mulţi oameni politici, diplomaţi şi universitari.
Istoric, diplomat, filosof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara îşi obţine licenţa la Sorbona (istorie, 1937) şi doctoratul în drept (Paris, 1940). Participă la campania din Basarabia şi Transnistria (iunie–noiembrie 1941) şi este rănit în apropiere de Odessa. Intrat prin concurs la Ministerul de Externe în 1943, este trimis curier diplomatic la Stockholm în dimineaţa zilei de 23 august 1944, în legătură cu negocierile de pace cu URSS. La Stockholm, funcţionează ca secretar de legaţie până în septembrie 1947, când comuniştii preiau şi Externele. Rămâne în exil, militând, până în 1961, în diverse organizaţii ale diasporei. În 1961 pleacă în Republica Niger, unde va sta 23 de ani în calitate de consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine şi, concomitent, profesor de drept internaţional şi de istorie economică la Universitatea din Niamey. În 1972, obţine doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei. Din 1984 este secretar general al Casei Româneşti de la Paris, până în 1990, când se întoarce în ţară. Este membru de onoare al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol“ din Iaşi şi al Institutului de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti.
Titlurile celor trei conferinţe susţinute de Neagu Djuvara la Teatrul Naţional Bucureşti sunt: „Războiul de 77 de ani”; „O scurtă experienţă cu Serviciile occidentale de spionaj;” „Neagu Djuvara: Actor şi interpret de poezie”.
Iniţiate cu aproape opt decenii în urmă de Ion Marin Sadoveanu, Conferinţele Teatrului Naţional au revenit pe scena Sălii Atelier începând din anul 2006 cu prelegerile unor personalitaţi marcante ale culturii române pe teme dintre cele mai diverse şi incitante.
Adunate într-o colecţie de DVD-uri care-şi propune să pastreze aceste mărturii de întelepciune, cultura şi civilizaţie, 32 dintre conferinţele stagiunilor anterioare pot fi achizitionate la agenţia de bilete sau în foaierele sălilor înainte sau după spectacole.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu