>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Juriul european decide ce oraş din România va primi titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021


Juriul internaţional delegat de Uniunea Europeană va fi prezent miercuri în Bucureşti pentru a decide ce oraş din România va fi investit cu titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, la prestigiosul titlul candidând oraşele Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

2021 primeşte startul la sfârşitul acestei săptămâni. Bucureştiul primeşte miercuri, 14 septembrie, vizita juriului internaţional delegat de Uniunea Europeană, care va decide ce oraş din România va fi investit cu prestigiosul titlu. Acesta este un pas important în procesul de evaluare al celor patru finaliste, Baia Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara, alături de susţinerea dosarelor de candidatură, programată pentru data de 15 septembrie.


Toţi cei interesaţi de această candidatură pot trimite echipei Bucureşti 2021 un gând de bine joi, începând de la ora 15:00, când va începe susţinerea prezentării dosarului final de candidatură pregătit de ARCUB în numele oraşului, pe care poţi să-l consulţi şi tu, aici. Vineri, 16 septembrie, de la ora 17:15, la Biblioteca Naţională a României, se va face public numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în anul 2021, în România.
De altfel, Ministrul Culturii, Corina Şuteu anunţase pe 12 septembrie, printr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook că în această săptămână are loc Selecţia Finală a oraşelor candidate la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”. Oraşele Baia-Mare, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara îşi vor susţine prezentările în faţa juriului de experţi independenţi.
De asemenea, Ministrul Culturii a anunţat că vineri, 16 septembrie, de la ora 17.15, la sediul Bibliotecii Naţionale a României, în sala Mircea Eliade, va avea loc o conferinţă de presă unde va fi făcut public numele oraşului recomandat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România. La evenimentul de vineri alături de Corina Şuteu vor participa Steve Green, preşedintele juriului de experţi şi reprezentanţii Comisiei Europene.
În dosarul de candidatură a Bucureştiului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 (ce poate fi consultat public la adresa https://goo.gl/XQ4VsJ), aplicaţie pregătită de ARCUB — Centrul Cultural al Oraşului Bucureşti, în numele Municipiului Bucureşti, argumentele pentru acest demers sunt: Pregătirea terenului pentru o viitoare cultură a responsabilităţii; Recuperarea identităţii europene a Bucureştiului; O nouă perspectivă asupra Europei: interconectarea ca mod de schimbare a status quo‑ului; Echilibrarea inegalităţilor culturale; Captarea potenţialului creativ şi cultural al Bucureştiului.
Bucureştiul trebuie să îşi găsească vocea într‑o Europă care are nevoie de oraşe-capitale, într‑un moment de accentuare a segregării, marginalizării şi provincialismului, se mai arată în dosarul de candidatură al oraşului la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021.
Mai mult decât un festival cultural, titlul de Capitală Europeană a Culturii aduce în discuţie rolul culturii în viaţa unui oraş şi modalitatea sustenabilă în care aceasta poate contribui la prosperitatea cetăţenilor şi a oraşului.
Titlul de Capitală Europeană a Culturii (CEaC) este atribuit unui oraş din Uniunea Europeană, din ţări candidate sau pre-candidate, pe durata unui an. Până în 2019, 60 de oraşe vor fi deţinut titlul de Capitală Europeană a Culturii. Programul este considerat a fi iniţiativa culturală emblematică a Uniunii Europene.

Începând din 1985, Uniunea Europeană desemnează unul sau două oraşe, din ţări candidate sau pre-candidate, drept Capitală Europeană a Culturii. Se aşteaptă ca oraşele alese să prezinte, timp de un an, un program cultural inovator şi susţinut care să accentueze bogăţia, diversitatea şi similarităţile culturii europene în faţa unui public internaţional.

În 2021 atât România, cât şi Grecia, vor găzdui câte o Capitală Europeană a Culturii. Odată cu lansarea apelului de candidatură din partea Ministerului Culturii în 2014, Bucureştiul intră într-un proces competitiv prin care trebuie să dovedească posibilităţile sale de a oferi un program unic şi promiţător de evenimente culturale, artistice, cât şi alte tipuri de activităţi, timp de un an, potrivit site-ului www.bucuresti2021.ro.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu