>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

PROTESTE violente în SUA, pentru a doua noapte consecutiv/ Autorităţile au declarat stare de urgenţă - GALERIE FOTO/ VIDEO

Situaţia pare a fi scăpat de sub control în Charlotte, Carolina de Nord, după ce un tânăr de culoare a fost ucis după o altercaţie cu un poliţist. Miercuri noaptea, pentru a doua doua zi consecutiv, ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de ordine au luat amploare. Potrivit CNN, noaptea trecută, o persoană a fost împuşcată, iar un poliţist a fost rănit.

Guvernatorul din Carolina de Nord a declarat stare de urgenţă în oraşul Charlotte, trimiţând în Garda Naţională, pentru a calma spiritele, informează BBC.
Civilul care a fost împuşcat în timpul violenţelor se află în stare critică, relatează CNN, citând oficiali ai poliţiei locale, după ce anterior, pe Twitter a circulat informaţia că victima ar fi murit.
Forţele de ordine au tras rafale de gloanţe de cauciuc şi au fost folosite gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea. Protestatarii au răspuns cu sticle şi artificii.
Keith Lamont Scott, în vârstă de 43 de ani, a fost împuşcat mortal marţi, într-o parcare, fără să fi fost o persoană urmărită. Potrivit campaniilor de pe reţelele de sociale afro-americanul citea o carte atunci când a intrat în altercaţie cu poliţistul.
Oficialii susţin însă că bărbatul era înarmat şi a fost somat de mai multe ori să se predea înainte ca poliţistul, şi el de culoare, să tragă cu pistolul pentru că s-a simţit ameninţat.
Unul dintre protestatari se află în stare critică după un "civil a trat asupra altui civil", au informat autorităţile locale.
În prima seară de proteste 16 ofiţeri de poliţie au fost răniţi. Guvernatorul statului american, Carolina de Nord, Pat McCrory a declarat starea de urgenţă după ce protestatarii au atacat jurnalişti şi civili, au spart geamuri şi au folosite sticle incendiare.
A doua noapte de proteste au început în mod paşnic, dar demonstraţia a fost întreruptă de focuri de armă şi un om în mulţime a fost rănit. Autorităţile au anunţat iniţial că civilul a decedat, dar ulterior, într-un mesaj pe Twitter, au revenit asupra declaraţiei. De asemenea, oficialii au precizat că în timpul violenţelor, un ofiţer de poliţie a fost rănit.
"Încercăm să dispersăm mulţimea. Am fost foarte răbdători, dar acum ei au devenit foarte agresivi, aruncând sticle asupra poliţiştilor, deci este timpul să restabilim ordinea", a declarat Putney pentru Fox News.
Conform fratelui victimei, poliţistul care l-a împuşcat mortal pe Scott era sub acoperire şi nu purta uniformă.
"Acesta aştepta să-şi ia fiul de la şcoală, iar Poliţia nu purta uniformă, era sub acoperire, doar a atras atenţia asupra lui, a început să strige că are o armă şi l-a împuşcat. Cred că l-au împuşcat de patru ori, nu sunt sigur, dar este mort", a declarat fratele lui Keith Lamont Scott.
În declaraţia Poliţiei se menţionează faptul că bărbatul era înarmat şi o armă a fost recuperată de la scena incidentului. Departamentul de Poliţie se afla în căutarea unui suspect, în momentul în care a constatat o persoană care a ieşit înarmată dintr-un vehicul.
Poliţia americană a împuşcat mortal 193 de persoane de culoare în anul 2016, potrivit unui bilanţ efectuat de The Guardian. În anul 2015, fiind ucise 300 de persoane de culoare.
 (Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu