>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Cioloş: Problema plagiatelor riscă să afecteze imaginea sistemului de învăţământ doctoral din România

Şcolile doctorale "care produc ştiinţă" şi cele care produc "diplome de doctorat pe bandă rulantă" trebuie separate, declară premierul Dacian Cioloş, potrivit căruia problema plagiatelor riscă să afecteze imaginea sistemului de învăţământ doctoral din România.

Premierul Dacian Cioloş a declarat, luni, la Cluj-Napoca, la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu”, că trebuie luate măsuri clare şi drastice în formarea doctorală, pentru a nu compromite "ceea ce se face bun", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Pe partea de educaţie mai avem lucruri de făcut pentru a întări credibilitatea sistemului de formare, în primul rând de formare doctorală care are nevoie de o recredibilizare. Avem nevoie să luăm măsuri clare şi drastice în România în formarea doctorală pentru a nu compromite ceea ce se face bun. Din păcate, cu această problemă a plagiatelor, imaginea sistemului de învăţământ doctoral din România riscă să fie afectată în Europa şi în lume, dacă nu luăm măsuri drastice, clare şi ferme. (…) E important să avem o abordare frontală legată de aceste riscuri de plagiat şi să trecem la o reevaluare a şcolilor doctorale astfel încât să eliminăm orice suspiciuni asupra şcolilor doctorale, să facem o separare clară între şcolile doctorale care produc ştiinţă şi cele care produc diplome de doctorat pe bandă rulantă”, a spus Cioloş.
Potrivit acestuia, formarea doctorală este una de elită şi nu una curentă.
"Aceasta trebuie să rămână una de elită, care să presupună un efort personal în munca de cercetare, una care să producă ceva nou. Când vorbim de plagiat nu o lege poate defini ce înseamnă plagiat, ci cei care lucrează în cercetare şi care ştiu ce înseamnă a produce ceva nou şi a face să avanseze ştiinţa. Pe asta trebuie să ne bazăm toate şcolile doctorale, tot sistemul de cercetare. Ceva nou nu înseamnă a traduce ceva ceea ce a fost produs în altă parte, ci a găsi idei noi, argumentate cu argumente ştiinţifice şi a le pune într-o lucrare de doctorat”, a spus premierul.
La deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Iuliu Haţieganu”, Dacian Cioloş a primit medalia "Iuliu Haţieganu” a Universităţii.
Totodată, conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie "Iuliu Haţieganu” a oferit flori studenţilor din anul întâi care au obţinut cele mai mari note la concursul de admitere.
La ceremonia de deschidere au asistat studenţi, cadre didactice ale UMF, printre cei prezenţi numărându-se şi fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu