>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Consiliul Concurenţei: Piaţa RCA creează premisele ca unii asigurători să stabilească preţurile

Consiliul Concurenţei atrage atenţia că piaţa asigurărilor auto obligatorii (RCA) prezintă o serie de trăsături oligopoliste, ceea ce permite unor companii de asigurări să refuze clienţii cu daunalitate mare oferindu-le tarife mult mai mari, în condiţiile în care poliţele RCA sunt obligatorii.

„Tendinţa de concentrare, numărul de societăţi care practică asigurări în scădere, obligativitatea deţinerii poliţei RCA şi faptul că unii asigurători evită anumite categorii de asiguraţi mai riscanţi practicând preţuri mai mari creează premisele apariţiei fenomenului cunoscut sub denumirea de «efectul de umbrelă», un fenomen caracteristic, în general, pieţelor cu structură de oligopol unde firmele mai mari, prin stabilirea unor preţuri ridicate, creează loc pentru companiile mai mici să opereze profitabil sub nivelul acestora“, explică reprezentanţii Consiliului Concurenţei într-un raport.
În perioada 2005-2016 numărul asigurătorilor RCA s-a înjumătăţit, în prezent doar 9 companii având licenţă de a vinde poliţe auto obligatorii.
Primele brute subscrise pe RCA reprezinta peste 55,6% din piaţa asigurărilor generale la jumătatea anului, echivalentul a 2,16 miliarde de lei (485 mil. euro), potrivit datelor Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Dacă luăm în calcul doar piaţa de asigurări auto, RCA-ul cântăreşte peste 72% din primele totale subscrise în prezent faţă de sub 50% în 2011.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu