>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Înalţi oficiali europeni discută luni cu premierul Belgiei pe tema acordului comercial CETA

Înalţi oficiali europeni vor purta luni discuţii cu premierul Belgiei, Charles Michel, pe tema acordului comercial UE-Ottawa (CETA), a cărui semnare este blocată în prezent de Parlamentul regiunii Valonia, relatează agenţia DPA.
Înalţi oficiali europeni discută luni cu premierul Belgiei pe tema acordului comercial UE-Ottawa
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, trebuie să se întâlnească, luni, cu oficialul belgian alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au declarat oficiali UE.
Tusk are apoi programată o întâlnire cu premierul Canadei, Justin Trudeau, care speră să semneze acordul la summitul de joi de la Bruxelles.
Uniunea Europeană şi Canada au oferit Belgiei un termen-limită până luni seara pentru a decide dacă susţine parteneriatul comercial UE-Ottawa (CETA), în caz contrar ceremonia de semnare a acordului urmând să fie anulată.
Şeful Guvernului valon, Paul Magnette, a respins, duminică, orice ultimatum impus de UE şi Canada Belgiei pentru ca această ţară să decidă dacă va semna acordul comercial CETA.
"Stabilirea unui eventual ultimatum nu este un act compatibil cu exercitarea acestui drept democratic", a afirmat Paul Magnette.
Magnette a afirmat, de asemenea, că "nu este la curent" cu vreun ultimatum impus de UE Belgiei, adăugând că a refuzat mereu să respecte "un calendar obligatoriu".
"Ni se prezintă un document dezamăgitor şi, în paralel, ni se dă un ultimatum. Este foarte surprinzător. Acest lucru ne determină să ne punem întrebări despre scopul urmărit", a declarat pentru AFP o sursă din cadrul Guvernului valon.
Acordul de parteneriat comercial UE-Canada a fost blocat de Guvernul regiunii belgiene Valonia din raţiuni de ordin social şi ecologic, iar reuniunea extraordinară desfăşurată joi seară la nivel de ambasadori ai celor 28 de state UE nu a reuşit depăşirea impasului, discuţiile continuând vineri cu Ottawa. Ambasadorii celor 28 de state membre UE s-au reunit joi seară, în paralel cu summitul Consiliului European, în efortul de a ajunge la o poziţie de compromis pentru a se depăşi opoziţia regiunii belgiene Valonia faţă de Acordul Complet Economic şi Comercial UE-Canada (CETA). Însă Guvernul din Wallonia a respins propunerile Uniunii Europene, ceea ce împiedică Guvernul federal belgian să semneze Acordul CETA.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu