>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

INTERVIU Mitrică Mihai Mitrică, Director Executiv Asociaţia Editorilor din România: Timbrul literar, idioţenie perversă / Uniunea Scriitorilor să-şi pună felinar roşu

Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor a reluat ieri, 11.10, dezbaterea privind proiectul iniţiat de Traian Dobrinescu şi Varujan Vosganian privind Timbrul literar Proiectul de lege 583/2014. Interviu cu Mihai Mitrică, Director Executiv Asociaţia Editorilor din România împotriva timbrului.

Comisia pentru Cultură a Camerei Deputaţilor a discutat ieri, 11.10, proiectul iniţiat de Traian Dobrinescu şi Varujan Vosganian privind Timbrul literar. Decizia Comisiei a fost amânarea problemei timbrului în viitoarea legislatură (2017-2021). Proiectul de lege 583/2014, care prevede ca Uniunea Scriitorilor din România să încaseze un timbru literar din vânzarea tuturor cărţilor, inclusiv a celor importate, a fost abandonat şi anul trecut ca urmare a unei campanii publice coordonate de Asociaţia Editorilor din România. Conform AER, legea propusă de Dobrinescu-Vosganian încalcă mai multe prevederi ale Constituţiei şi ale tratatelor europene la care România este parte, instituind un regim discriminatoriu pentru cărţi în raport cu alte bunuri comercializate pe teritoriul României şi scumpind cărţile. Preşedintele Comisiei, Gigel-Sorinel Ştirbu, s-a angajat în repetate rânduri să nu mai pună pe ordinea de zi acest proiect fără consultarea tuturor părţilor implicate.
INTERVIU Mitrică Mihai Mitrică, Director Executiv Asociaţia Editorilor din România: Timbrul literar, idioţenie perversă / Uniunea Scriitorilor să-şi pună felinar roşu
Un interviu cu Mihai Mitrică, Director Executiv Asociaţia Editorilor din România privind rostul timbrului, de ce revine periodic subiectul-timbru în Parlament, care-i situaţia cărţii astăzi în România.
Reporter: De ce?
Mihai Mitrică: Trebuie spus că mecanismul timbrului a fost de o idioţenie perversă dintru început: prin lege, TL este în cuantum de 2% şi se adaugă la preţul de vânzare al cărţii. Adică, vezi dumneata, preţul de vânzare – acela măsurat şi cîntărit de zeci de ori de editor şi librar ca să facă vânzarea cărţii posibilă - nu e, ca în Twin Peaks, ceea ce pare. El e pus acolo doar ca să aibă Uniunea Scriitorilor din România la ce să raporteze timbrul literar.
Reporter: Care e rostul timbrului literar?
Mihai Mitrică: Păi, asta se întreabă şi editorii şi publicul de ani de zile. Pentru că, asemeni ornitorincului în regnul animal, şi timbrul literar este ceva care a rămas în urmă cu evoluţia. Iar ornitorincul ăsta legislativ se găseşte doar la noi, unde statul nu sprijină în niciun fel editorul să publice sau cititorul să cumpere (TVA e 5%, e drept, dar tot degeaba). De ce e ornitorinc? Păi, nu e nici impozit (pentru că nu se duce la bugetul de stat), nu e nici taxă (nu este trecut în Codul Fiscal), e – dacă vreţi să ne întoarcem în timp - un bir, care se duce în principal către Uniunea Scriitorilor. Reglementat prin lege în 1994, timbrul literar a fost lăsat să trăiască deşi din 1996 avem legea drepturilor de autor, care echilibrează raportul dintre creator (scriitor, adică) şi producător (editor), conferindu-le fiecăruia aceeaşi marjă de negociere a unui contract. Cum însă prin Parlament în ultimele aproape trei decenii şi-au tocit fesele mai mulţi scriitori şi niciun editor, nu a existat nicio fărâmă de interes pentru anularea ignobilei legi 35/1994. Ba, dimpotrivă.
Reporter: Ce face acest timbru?
Mihai Mitrică: Astfel, acest timbru literar învrăjbeşte ridicol scriitorii cu editorii de ani de zile, totul în folosul unei mici găşti din jurul preşedintelui mult-iubit al Uniunii. Dacă un scriitor încearcă să ridice problema, e imediat bruftuluit şi trimis la stâlpul infamiei, deşi niciunul nu poate spune că a văzut vreo dovadă despre cum s-au cheltuit banii. Dar nimeni nu tresare când vede că Varujan Vosganian strânge cu ambele mâini bani din vânzarea cărţilor lui Umberto Eco, fără să-l fi întrebat vreodată (pe când trăia) dacă e de acord sau dacă nu i-ar fi vrut el. Ba, mai nou, acelaşi V. Vosganian militează în Parlament pentru umflarea şi mai tare a timbrului literar: să fie 1 leu (deci mult mai scump decât în prezent, cel puţin în cazul cărţilor ieftine), să se plătească în avans (poate USR o să-şi pună şi felinar roşu la poarta sediului ca să nu mai existe confuzie), să se lipească şi pe cărţile electronice (asta vreau să văd şi eu) şi, în general, să moară toţi editorii sub jugul falimentului, cine i-a pus să se apuce de cărţi când sunt meserii mult mai bănoase pe lumea asta ?! Cum ar fi, bunăoară, meseria de servant pentru interesele InterAgro...(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu