>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video - Foto: LA TISMANA-GORJ, TIMP DE TREI ZILE , ÎN PATRIA CASTANULUI COMESTIBIL


Un proiect european  în valoare de două milioane de euro a îmbrăcat astăzi orașul Tismana în strai de sărbătoare."Festivalul castanului", așa cum a fost denumit, a fost inițiat de reprezentanții  Agenției de Protecție a Mediului Gorj.In perioada 13-15 octombrie 2016, în această zonă  are loc"Festivalul castanului"  ediția a -IV-a, eveniment ce găzduiește și "Gala Ariilor Protejate" ediția a-II-a, organizat de Agenția pentru Protecția Mediului Gorj în  colaborare cu  ProPark – Fundația pentru Arii Protejate Brașov.
Gala Ariilor Protejate are ca temă centrală  reconstrucția ecologică  și va reuni administratorii ariilor protejate, reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, precum și reprezentanții  instituțiilor care gestionează resurse naturale. Scopul evenimentului este de a promova inițiativele administratorilor ariilor protejate, de a face un schimb de experiență și, în același timp, de a sărbatori reușitele din domeniul conservarii biodiversității. Evenimentul se va desfășura la Hotel Tismana .    
Proiectul este inițiat de reprezentanții Agenției de Mediu Gorj, și este menit să salveze plantațiile de castani din preajma orașului Tismana afectate de cancer, pentru a duce tradiția mai departe. Reprezentanții APM Gorj spun că deja au început tratamentul la plantațiile afectate, iar alte pe câteva hectare de teren vor fi plantați numeroși puieți. Proiectul este salutat și de către reprezentanții Consiliului Județean Gorj, care consideră că prin intermediul unui astfel de festival, turiștii vor fi atrași în zonă. Localnicii se bucură că vor avea posibilitatea să-și salveze castanii.                              
Autoritățile județului Gorj au dat curs invitației de a participa la ediția din acest an a festivalului organizat în patria castanului. Primarul orașului Tismana, Marian Slivilescu consideră că un asemenea proiect este extrem de important pentru localitate, știut fiind faptul că simbolul orașului este castanul. Localnicii au fost serviți cu castane fierte și tocan de oaie, pregătite prentru acest eveniment de către organizatori. Atmosfera de voie bună a fost completată de numeroase expoziții de artă populară și meșteșuguri tradiționale realizate de cei mai valoroși meșteri populari gorjeni, elevi și instructori ai Școlii Populare de Artă din Tg Jiu. Pe final, un extraordinar spectacol de muzică populară gorjenească, oferit de soliștii și orchestra Ansamblului Artistic " Maria Lătărețu" s-a bucurat de un binemeritat succes, artiștii fiind răsplătiți de localnic cu  aplauze călduroase și prelungite.
                                                                                                                              M.BECHERETE                                                                                                     Foto-video: Ionel CILICA DEACONU

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu