>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Premierul Luxemburgului, Xavier Bettel: Frontierele în interiorul UE ar trebui închise 24 de ore pentru a se vedea efectele

Ţările UE ar trebui să reinstituie controalele la frontiere 24 de ore, pentru a le arăta cetăţenilor eurosceptici beneficiile libertăţii de circulaţie, propune premierul Luxemburgului, Xavier Bettel, pledând pentru fermitate în negocierile cu Marea Britanie şi avertizând Londra că nu este "pe Facebook".

Decizia Marii Britanii de părăsire a Uniunii Europene a fost un semnal de trezire pentru liderii UE şi pentru liderii statelor membre, care trebuie să analizeze ce funcţionează şi ce nu funcţionează în comunitatea europeană.
"Închiderea frontierelor pentru o zi le-ar arăta oamenilor ce înseamnă să aştepte două ore pentru a ajunge în Italia ori în Spania, ce înseamnă să fie verificări la orice vamă, ce înseamnă să fie blocate toate schimburile", a declarat Bettel, citat de site-ul agenţiei Bloomberg.
"Ar trebui închise graniţele doar o singură zi, pentru ca cetăţenii să vadă cum este să fie în afara Europei. Ceea ce propun este teribil, dar acest exerciţiu ar fi bun pentru ca lumea să înţeleagă ce înseamnă UE", a subliniat premierul Luxemburgului.
Xavier Bettel consideră că Uniunea Europeană trebuie să aibă o atitudine fermă în negocierile cu Marea Britanie pe tema Brexit, excluzând posibilitatea oricăror discuţii înaintea declanşării procedurii de părăsire a Blocului comunitar.
"Liderii UE trebuie să rămână fermi pe poziţie. Marea Britanie vrea propria porţie de prăjitură. Britanicii, chiar în cadrul Uniunii Europene, erau exceptaţi de la numeroase mecanisme comunitare; acum, vor să iasă din UE, dar să aibă multe facilităţi pentru accesul pe piaţa unică. Nu suntem pe Facebook, unde activăm statusul «este complicat»", a subliniat Bettel.
Marea Britanie, care nu face parte din Schengen, nici din zona euro, beneficiind de un statut special în materie de aplicare a deciziilor judiciare europene şi de contribuţii particularizate la bugetul comunitar, a optat pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Londra, care până acum a tergiversat declanşarea procedurii oficiale de ieşire din UE, speră că, în pofida Brexit, va menţine accesul la piaţa comunitară, dar liderii europeni au semnalat că acest lucru va fi posibil doar dacă Marea Britanie acceptă libertatea de circulaţie şi contribuţii la bugetul UE.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu