>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

VIDEO - FOTO: SPECTACOL ANIVERSAR PENTRU MAESTRUL AUREL BLONDEA


   
Restaurantul de pe Insulița Jiului din municipiul Târgu Jiu a găzduit, miercuri seara, un mare spectacol focloric dedicat dirijorului Ansamblului Profesionist “Doina Gorjului“, Aurel Blondea, care a sărbătorit 30 de ani de carieră. 
Cu acest prilej, cei prezenți au putut urmări un adevărat regal folcloric susținut de cele mai cunoscute vedete ale muzicii populare românești venite spre a-l sărbători și a-i ura “La Mulți Ani !“ maestrului dirijor. Rând pe rând, soliste și soliști consacrați, interpreți de autentic folclor românesc, precum : Constantin Enceanu, Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Zorina Bălan, Roberta Crintea, Alina și Victorița Lăcătușu, Nelu Bițînă, Bogdan Toma, Valentina Macarie, Florin Boita și mulți, mulți alți îndrăgiți interpreți au susținut un adevărat regal folcloric în cinstea sărbătoritului, îndrăgit maestru al viorii și dirjor al unuia dintre cele mai longevive și renumite ansambluri folclorice profesioniste din Romania. Aceștia - și mulți alții, cărora ne cerem scuze că nu i-am putut aminti, din lipsa sapțiului tipografic - fiind acompaniați de orchestra condusă chiar de Aurel Blondea.                                                                            Prezentarea evenimentului a fost asigurată de către binecunoscuta realizatoare tv. de emisuni folclorice, solista Silvana Rîciu. Evenimentul, de o mare însemnătate pentru dirijorul Ansamblului “Doina Gorjului“, care a dorit să petreacă acest moment alături de publicul care îl îndrăgește, precum și de prieteni și colegi, s-a bucurat de multiple aprecieri și aplauze prelungite.                                                                                                                                               
Scurtă schiță de portret                                                                                                            
Maestrul Aurel Blondea este dirijorul Ansamblului folcloric Doina Gorjului de13 ani. A moştenit talentul de la bunicul său, care a fost unul dintre cei mai apreciaţi contrabasişti din Oltenia. Tuită, aşa cum era cunoscut, a cântat cu cei mai renumiţi cântăreţi ai folclorului românesc: Maria Tănase şi Maria Lătăreţu.
 Aurel Blondea a fost îndrumat către muzică de mama lui. „Cum am venit la Doina Gorjului, maestrul dirijor Stelian Ghiocel m-a pus imediat pe postul de concert maestru, adică eram al doilea ca importanţă în ansamblu, ca un căpitan de echipă, pentru că ştiam să citesc notele. M-au ajutat foarte mult în carieră Marin Ghiocel, unul dintre cei mai mari dirijori ai ţării, şi regretatul Liviu Dafinescu, fostul director al Ansamblului. 
Au fost mai multe momente importante ale carierei artistice, dar important este să câştigi fiecare bătălie. Arta este un război cu tine însuţi“, spune Aurel Blondea. Timp de 15 ani a fost concert maestru la Doina Gorjului, după care a devenit dirijor, post pe care îl împarte cu Marcel Parnica. „Munca se împarte la doi şi satisfacţia o are fiecare“, precizează Aurel Blondea. 
A început cursurile de muzică de la vârsta de şase ani, după ce mama lui l-a înscris la Şcoala de Muzică din Târgu-Jiu. Aurel Blondea a absolvit şi Şcoala Populară de Artă. „I-am avut ca profesori pe regretatul Ion Oreleschi şi Dana Bezedovschi, doi mari profesori de muzică, pe care mereu îi port în sufletul meu. Am terminat şi Şcoala Populară de Artă la clasa profesorului Diaconescu, căruia îi port un mare respect“, ne destăinuie Aurel Blondea.
 A învăţat patru ani la Liceul de muzică George Enescu din Bucureşti, acolo unde îşi dorea să ajungă orice instrumentist. S-a întors însă la Târgu-Jiu în ultimii doi ani de liceu şi s-a angajat la Ansamblul Doina Gorjului de la vârsta de 18 ani. A creat peste 1000 de piese - unele dintre ele ajungând şlagăre - și a imprimat peste 500 de albume. Melodii ca « 
dusei la Aristică » şi « Când mă îmbrac, mă duc şi vin » sunt deja celebre.
 „Am încercat, în aranjamentele muzicale, să aduc un suflu nou şi să aduc o idee nouă. Am cântat cu majoritatea marilor artişti de muzică populară, sub bagheta unor mari dirijori ca Ionel Budişteanu şi Constantin Arvinte“ mărturisește Aurel Blondea.

                                                                              Ionel-Cilica DIACONU 

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu