>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

ALEGERI în SUA: Peste 145 de milioane de americani, aşteptaţi astăzi să voteze la alegerile prezidenţiale şi legislative, după o cursă electorală strânsă LIVETEXT

Peste 145 de milioane de americani înscrişi pe listele de votanţi sunt aşteptaţi marţi să aleagă cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat, informează site-ul cotidianului The Washington Post.Votul din Statele Unite a început. Alegerile prezidenţiale au fost lansate simbolic într-o mică localitate din New Hampshire.

10.07
Un astronaut NASA a votat din spaţiu în cadrul alegerilor prezidenţiale americane. Shane Kimbrough, un astronaut NASA care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a votat în cadrul alegerilor prezidenţiale americane, a anunţat Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu, potrivit CNN. NASA a comunicat Yahoo News că Kimbrough a votat în cadrul alegerilor din 2016 din staţia spaţială în urmă cu câteva zile.
Pentru astronauţii care se vor afla în spaţiu în ziua alegerilor, procesul de votare începe cu un an înainte de lansare. La momentul respectiv, ei pot alege la ce fel de scrutin doresc să participe. Apoi, cu şase luni înainte de alegeri, astronauţii primesc un fomular de înscriere.
9.30 Alegerile pentru preşedinţia Statelor Unite au început simbolic, în mica localitate Dixville Notch din statul american New Hampshire, când şapte persoane au votat la miezul nopţii, dintre care patru pentru Hillary Clinton, informează site-ul postului France24.
Încă din 1960, micuţa localitate din Munţii Apalaşi are onoarea de a da startul alegerilor prezidenţiale.
Clay Smith a fost primul alegător american care a votat în ziua alegerilor, la scurt timp după miezul nopţii dintre luni şi marţi.
Rezultatul votului a fost comunicat în doar câteva minute, candidata democrată Hillary Clinton obţinând patru voturi, republicanul Donald Trump a primit două voturi. Un al optulea vot, trimis prin procură, a fost invalidat pentru că era pe numele lui Mitt Romney, candidatul republican din anul 2012.
În afară de alte două sate din New Hampshire, care de asemenea votează în cursul nopţii, scrutinul începe oficial la 06:00 (13:00 ora României) pe coasta de est a Statelor Unite.
Cum s-a votat în cele trei localităţi din New Hampshire:
Dixville Notch
Hillary Clinton: 4 voturi
Donald Trump: 2 voturi
Gary Johnson: 1 vot
Millsfield
Trump: 16
Clinton: 4
Hart’s Location
Clinton: 17
Trump: 14
Johnson: 3
Mai mult de 218 milioane de americani sunt eligibili să voteze în cadrul alegerilor, însă doar aproximativ 145 de milioane s-au înscris pe listele de votanţi. Prezenţa de vot la alegerile prezidenţiale din anul 2012 s-a situat la 61.8%.
Din totalul alegătorilor înscrişi, peste 41 de milioane deja şi-au exercitat votul anticipat, în săptămânile precedente zilei alegerilor.
Pe lângă preşedinte, alegătorii urmează să aleagă şi pe toţi cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanţilor, unde Partidul Republican deţine controlul încă din 2010, având 247 reprezentanţi, faţă de cei 188 ai Partidului Democrat. Pentru a câştiga majoritatea, democraţii ar trebui să obţină 30 de noi mandate, informează site-ul postului CNN.
Senatul este acum controlat de republicani, însă situaţia s-ar putea schimba după alegeri, când urmează să fie aleşi 34 de noi senatori. Pentru a obţine majoritatea, democraţii au nevoie de patru noi senatori, în cazul în care Hillary Clinton câştigă alegerile prezidenţiale, pentru că vicepreşedintele este automat un membru al Senatului.
În plus, în nouă state, alegătorii se vor exprima pentru liberalizarea legislaţiei privind consumul de marijuana, iar locuitorii din statul american California îşi vor spune părerea în legătură cu o propunere privind folosirea prezervativelor şi a „altor măsuri de protecţie” în timpul realizării filmelor pentru adulţi.
În ultima zi de campanie, atât Hillary Clinton, cât şi Donald Trump au participat la o serie de mitinguri electorale în Carolina de Nord, Pennsylvania şi Michigan, considerate state cheie pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale.
Aproximativ 33.000 de oameni au participat luni noapte la cel mai mare miting electoral al campaniei lui Hillary Clinton, ce a avut loc în Philadelphia. La acest eveniment au fost prezenţi Barack Obama şi Prima Doamnă Michelle Obama, dar şi artiştii Bruce Springsteen şi Jon Bon Jovi, scrie Reuters online.
"America a ajuns la momentul de reflecţie. Trebuie să vindecăm această ţară", a declarat Hillary Clinton luni, cu o zi înaintea scrutinul prezidenţial.
La rândul său, Donald Trump a declarat în Florida că eventuala sa victorie va marca "sfârşitul sistemului corupt" de la Washington.
"Hillary Clinton este atât de falsă. Ne-am săturat să fim conduşi de oameni proşti", a afirmat Trump, potrivit agenţiei Reuters, la un eveniment electoral desfăşurat în Sarasota (Florida).
Agenţia de ştiri The Associated Press estimează că numărul voturilor anticipate va depăşi 50 milioane, ajugând să reprezinte aproape 40% din totalul voturilor exprimate. În urmă cu patru ani, au fost înregistrate 46,2 milioane de voturi anticipate, reprezentând 35% din totalul voturilor exprimate în cadrul alegerilor prezidenţiale din acel an.
Cele mai recente sondaje de opinie publicate de Fox News şi ABC/Washington Post arată că Hillary Clinton ar avea un avans de 4% în faţa lui Donald Trump în preferinţele de vot, dar media din ultimele şapte zile efectuată de Institutul Real Clear Politics îi oferă un avantaj de doar 2%.
Hillary Clinton are 90% şanse să câştige alegerile prezidenţiale din Statele Unite, se estimează în proiectul States of the Nation derulat de Reuters/Ipsos.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu