>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

ALEGERI Republica Moldova. Prezenţa la vot, la ora 15:30, era de 41%. Cozi la secţiile de votare din Moscova, Bruxelles, Paris, Londra sau Berlin


Peste trei milioane de alegători sunt chemaţi la urne duminică în Republica Moldova, pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial, având de ales între candidatul prorus Igor Dodon şi Maia Sandu, politician proeuropean. Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00, informează Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova. Prezenţa la vot, la ora 15:30, era de 41%.

UPDATE ora 15:55
- Peste 1,2 milioane de moldoveni au votat până la ora 15:30 în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, inclusiv peste 76.000 de cetăţeni care au votat la secţiile din străinătate.
Peste trei milioane de moldoveni, chemaţi la urne pentru al doilea tur al scrutinului prezidenţial
La ora 15:30, rata de participare la vot era de 41%, peste 1,2 milioane de moldoveni au votat până la această oră.L
În diasporă au votat peste 76.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova, potrivit site-ului jurnal.md.
De menţionat că rata de participare la alegeri este mai înaltă decât în primul tur. În primul tur, în jurul orei 15:00 rata de participare era de aproximativ 36%.
În străinătate, la secţiile de votare din Frankfurt, Bruxelles, Paris, Londra, Berlin, Parma, Mestre, Brescia şi Bologna sunt cozi, sute de moldoveni aşteptând să voteze, notează Unimedia.
La intrarea in cele doua secţii de votare din Moscova s-au format cozi uriase, peste 1.000 de persoane asteptand sa-si exprime optiunea electorala, noteaza Rise Moldova, potrivit Pro TV Moldova.
Între timp, s-a închis prima secţie de vot din diasporă, cea de la Tokyo. Potrivit unui observator, la această secţie s-au prezentat la urne 46 de alegători.
UPDATE ora 14:30 - Prezenţa la vot în diasporă în turul al doilea al alegerilor din R.Moldova, peste cea din primul tur
Datele privind prezenţa la vot în diasporă în cadrul turului al doilea al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova arată o mobilizare mai mare a moldovenilor din străinătate comparativ cu situaţia din primul tur, notează presa de peste Prut.
La ora 14:00, la peste un milion de alegători s-au prezentat la urnele de vot, dintre care peste 55.000 în diasporă.
De menţionat că rata de participare la alegeri este mai înaltă decât în primul tur, când pragul de un milion de alegători fusese atins aproape de ora 15:00, notează site-ul jurnal.md.
La ora 13:00, în diasporă la urne s-au prezentat 43.983 de cetăţeni ai Republicii Moldova. În Italia au votat 13 091 persoane, în România 5139, iar în Federaţia Rusă 4291, în Franţa au votat 2930 de persoane. Au avut loc trei tentative de vot multiplu combătute cu ajutorul registrului electronic. Pe acest caz a fost sesizat Inspectoratul General al Poliţiei. Un caz a fost înregistrat la Briceni, două cazuri în Federaţia Rusă şi unul în Franţa, a anunţat Unimedia.
Dacă în primul tur prezenţa la vot pentru categoria tânără a populaţiei era mică, în turul doi se pare că există mai multă mobilizare. Astfel, până la ora 13, în categoria 18 - 25, au votat 8,18%, cu un procent mai mult decât în primul tur. Şi în categoria 26 - 40 au votat mai mulţi decât data trecută. În primul tur au fost 21,21%, iar în turul II - 22,12%. Şi cetăţeni de vârsta 41 - 55 sunt mai activi. În turul I au fost 25,88, iar în cel de-al doilea tur - 26,16%. Prezenţa scade dacă vorbim despre categoria de vârstă 56 - 70. În turul doi se atestă o scădere de aproximativ un procent, mai relatează Unimedia.
Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale până la ora 12:30 la urnele de vot din străinătate s-au prezentat de două ori mai mulţi alegători decât în 30 octombrie. Astfel, în prima jumătate a zilei, în diaspora şi-au exercitat dreptul la vot 35.000 de moldoveni în comparaţie cu puţin peste 16.000 în primul tur, scrie Radio Chişinău.
UPDATE ora 13:08 - Prezenţa la vot în turul al doilea al alegerilor prezidenţial din R.Moldova peste cea din primul tur
Prezenţa la vot la ora 12:30 în cadrul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova este mai mare decât rata din primul tur şi pe acea din alegerile parlamentare din 2010 şi 2014, informează site-ul de ştiri Unimedia.
Până la această oră, s-au prezentat la urnele de vot 25,55% dintre alegători, iar în primul tur, în urmă cu două săptămâni, rata era de 25,38%.
Până la ora 12:00 la secţiile de vot se prezentaseră 636 249 de persoane, ceea ce reprezintă 22,25% din totalul celor incluşi în listele electorale. Astfel a fost atinsă cota de acum două săptămâni, din primul tur de scrutin.
Până la ora 13:00, la cele 100 de secţii deschise în străinătate au votat peste 42.000 de alegători.
Turul  al doilea al alegerilor prezidenţiale a început cu o prezenţă la vot mai mică decât în primul tur, dar puţin mai mare decât la alegerile parlamentare din 2010 şi 2014.
UPDATE ora 13:08 -  Peste 4.000 de moldoveni au votat în România până la ora 12:00, dintre care 1.600 în Bucureşti
Peste 4.000 de cetăţeni moldoveni au votat până la ora 12:00 la cele 11 secţii de votare deschise în România, aproximativ 1.600 dintre aceştia votând în Bucureşti, ude la Ambasada Republicii Moldova este o coadă de câteva sute pe persoane.
"Până în prezent (ora 12:00, n.r.), pe teritoriul României şi-au exercitat dreptul de vot peste 4000 de persoane, deci ma mult decât la alegerile precedente, în Bucureşti în jur de 1600 de de persoane dintre care o 1.100 la sediul Ambasadei şi 500 la sediul Consulatului. Profit de acestă ocazie, pentru că avem temeri că nu vor ajunge buletinele de vot la sediul Ambasadei, pentru a încuraja cetăţenii Republicii Moldova să se prezite la vor la secţia consulară în ceea ce priveşte Bucureştiul”, a declarat ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Mihai Gribincea.
El a spus că la fiecare secţie pot să-şi exercite dreptul la vot maximum 3.000 de oameni, iar dacă se vor prezenta mai mulţi "nu se va putea face nimic".
Cetăţenii moldoveni care vor să voteze în România au la dispoziţie 11 secţii de votare amenajate în municipii precum Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Galaţi, Constanţa, Braşov, Bacău, Suceava şi Craiova.
UPDATE ora 12:32 -  Maia Sandu: "Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom învinge"
Candidata proeuropeană Maia Sandu şi-a exercitat dreptul al vot, s-a arătat încrezătoare în şansele de a câştiga scrutinul, a îndemnat toată lumea să meargă la vot şi a mulţumit tuturor cetăţenilor pentru mobilizare, în special celor din diasporă, scrie site-ul de ştiri Unimedia.
"Am votat pentru oamenii pe care i-am redescoperit şi de care sunt impresionată. Am demonstrat că suntem mulţi şi suntem puternici. Este important să fim vigilenţi, să nu le permitem să ne fure votul. Să demonstrăm că putem," a declarat Maia Sandu după vot.
"Am votat pentru oamenii minunaţi ai acestei ţări, pentru oamenii care cred în corectitudine, adevăr, muncă cinstită, adevăr şi bun simţ," a mai afirmat Sandu, citată de site-ul serviciului public de radiodifuziune şi televiziune din Republica Moldova.
„Mulţumesc celor care au luptat şi s-au mobilizat. În special mulţumesc diasporei, care parcurg sute şi mii de km pentru a vota. Eu cred că este destul de bună mobilizarea, este un fenomen pe care nu l-am mai urmărit. Dacă alegerile vor fi corecte, noi vom câştiga”, a adăugat candidata.
UPDATE ora 11:13 - Igor Dodon după ce a votat: "Voi câştiga cu o diferenţă mare"
Candidatul prorus Igor Dodon şi-a exercitat votul, declarând la secţia de votare că a "votat pentru viitorul Republicii Moldova" şi s-a arătat încrezător în şansele sale de a câştiga în turul doi al scrutinului prezidenţial, notează site-ul de ştiri Unimedia.
"Este o zi istorică. Am votat pentru viitorul ţării noastre. Sunt ferm covins că Moldova are viitor, va fi independentă, integră, suverană. Am votat pentru copiii noştri, împotriva celor care au fost la guvernare în ultimii şapte ani," a declarat Dodon.
"Vom câştiga cu o diferenţă mare", a mai adăugat liderul PSRM.
UPDATE ora 11:04 Traian Băsescu a votat la prezidenţialele de peste Prut, pentru valorile europene - VIDEO
Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a votat duminică în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova, declarând că şi-a exprimat opţiunea pentru candidatul care "a susţinut că va menţine drumul european" al Chişinăului.
UPDATE ora 10:55 Nicolae Timofti: "Îmi doresc să fie un preşedinte care să reuşească ceea ce nu am reuşit noi"
Nicolae Timofti, preşedintele în exerciţiu, şi-a exercitat dreptul la vot şi a declarat că votat pentru „binele ţării, linişte şi pace în Republica Moldova,” adăugând că îşi doreşte "un preşedinte care să reuşească ceea ce nu am reuşit noi," scrie site-ul de ştiri Unimedia.
„Îmi doresc să fie un preşedinte care să reuşească ceea ce nu am reuşit noi. Să fie schimbări mai bune. În primul rând îmi doresc ca cetăţenii noştri să fie bine asiguraţi. Să le fie respectate drepturile lor fundamentale. Să gândească singuri, să hotărască soarta ţării”, a declarat Timofti.
S-au deschis secţiile de vot
Secţiile de votare din ţară s-au deschis la ora 7.00 şi se vor închide la ora 21.00, informează Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova.
Moldovenii stabiliţi peste hotarele ţării vor avea la dispoziţie 100 de secţii de votare, la fel ca în primul tur al scrutinului.
Cei care sunt aflaţi la studii sau sunt stabiliţi în România pot vota la una dintre cele 11 secţii deschise în zece oraşe. Astfel, două secţii de vot sunt în Bucureşti — una la sediul Ambasadei Republicii Moldova în România, iar cealaltă la Secţia Consulară. O altă secţie de votare va fi deschisă la Iaşi, la Consulatul General. De asemenea, se va putea vota şi la Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava şi Craiova, informează Unimedia.
În primul tur de scrutin al alegerilor, desfăşurat la 30 octombrie, Igor Dodon a obţinut 47,98% din sufragii (680.550 de voturi), sub pragul de 50% necesar pentru a fi declarat învingător în primul tur.
Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), s-a plasat pe poziţia a doua, cu 38,71% din sufragii (549.152 de voturi).
Prezenţa la urne în primul tur a fost de 50,95% din totalul persoanelor cu drept de vot.
Conform sondajelor de opinie, favorit este tot Igor Dodon, liderul Partidului Socialiştilor (PSDM, stânga).
Astfel, potrivit unui sondaj realizat Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din R. Moldova, Dodon ar câştiga şi în turul al doilea, cu 55,6%, în timp ce Maia Sandu ar obţine 44.4%, informează Radio Chişinău.
Sondajul s-a desfăşurat în perioada 1-5 noiembrie, pe un eşantion de 1.075 de persoane, cu o marjă de eroare de 3%.
Autorii sondajului precizează însă că nu au fost intervievaţi şi reprezentanţi ai diasporei, care ar putea să modifice rezultatele finale ale votului. În primul tur, Maia Sandu a obţinut peste 75% din voturi la secţiile de peste hotare.(Mediafax)

Postat în::

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu