>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

MAI: Exerciţiu de alarmare în cazul unui seism cu magnitudinea de peste 7 în Bucureşti şi Iaşi

Ministerul Afacerilor Interne a iniţiat un exerciţiu de alarmare a structurilor pentru situaţii de urgenţă în Bucureşti şi în judeţul Iaşi, în cazul unui cutremur major, cu magnitudinea de peste 7 grade pe scara Richter.

"Ora şi momentul declanşării au fost ştiute doar de trei persoane, preşedintele Klaus Iohannis, primul ministru şi cu mine, pentru a ne asigura că vom avea o reacţie din partea sistemului, a structurilor care sunt implicate în astfel de situaţii cât mai autentică. Obiectivul acestui exerciţiu este în primul rând de a testa conceptul de intervenţie pe care l-am definit după tragedia de la Colectiv. Ceea ce s-a întâmplat după Colectiv a fost să rescriem practic procedurile, conceptul pentru intervenţii în situaţii de urgenţă. Acest exerciţiu încearcă să valideze conceptul, să vedem dacă procedurile pe care le-am gândit duc la un procedeu de intervenţie unitar. În al doilea rând, verificăm timpii de reacţie şi capacitatea de mobilizare a structurilor din toată ţara. Am hotărât să declanşăm exerciţiul în timpul zilei şi nu noaptea pentru că vrem să vedem în cât timp va ajunge coloana de maşini de intervenţie ISU dintr-un judeţ de la marginea ţării la Bucureşti. Noaptea, condiţiile de trafic erau mult mai reduse. Astăzi şi mâine vrem să împingem capacitatea de mobilizare a forţelor noastre la maxim pentru a vedea cât de capabili suntem să răspundem la astfel de situaţii. În acest exerciţiu vor fi implicaţi toţi actorii, toate structurile, toate autorităţile responsabile în astfel de situaţii: IGSU, spitalele, ambulanţa, IGAV, toate. La nivel de comunicare, vrem sa replicăm modul în care am comunica într-o astfel de situaţie. Gestiunea exerciţiului se muta la facilitatea de la Ciolpani, pentru că în cazul unui cutremur major tot acolo se va muta şi structura de comanda a ministerului. Facilitatea de acolo e structurată să reziste la un cutremur de peste 8 grade", a declarat ministerul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, într-o conferinţă de presă.
MAI: Exerciţiu de alarmare în cazul unui seism cu magnitudinea de peste 7 în Bucureşti şi Iaşi (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)
Exerciţiul se numeşte „Seism 2016”, iar potrivit scenariului cutremurul a avut loc marţi dimineaţa, în zona Vrancea, fiind afectate Bucureşti şi Iaşi. Structurile ISU din toată ţara au fost alertate şi au trecut la planul ROŞU de intervenţie, care presupune ca întreg personalul să se prezinte la unitate. Efectivele ISU din judeţele care nu au fost afectate de seism vor pleca spre Bucureşti şi Iaşi, fiind alertate şi alte structuri ale MAI dar şi Statul Major General al Ministerului Apărării Naţionale pentru oferirea de sprijin în caz de nevoie.
"La ora 8.04 a fost alertat IGSU şi prin el au fost alertate toate inspectoratele pentru situaţii de urgenţă. Comitetul municipal pentru situaţii de urgenţă a fost activat. S-a întâlnit în jurul orei 9.15, o întâlnire cu şefii de structuri, după care se va muta la Ciolpani, unde va avea loc şi şedinta comitetului naţional pentru situaţii de urgenţă la ora 11.00. Forţele care intervin vor fi la nivel naţional, mii de oameni. La ambulanţă se ridică nivelul la a lucra pe două ture în loc de trei şi să aibă personal suplimentar, pe Bucureşti. Spitalele la nivelul planului alb pe Bucuresti. După ce facem o analiză, urmează să vedem ce alte spitale din ţara vor fi alertate. Aşteptăm primele evaluari, să vedem câte victime sunt. Unele forţe pe care urmează să le decidem în centrul de la Ciolpani urmează să se deplaseze fizic, cu girofar si sirene, către Bucureşti şi Iaşi. Lumea să nu intre în panică dacă va vedea coloane de pompieri sau maşini de urgenţă în deplasare. Câteva sute de oameni vor fi mobilizaţi să se deplaseze realmente la Bucureşti. Apoi, pe baza a ceea ce vom face, urmează să fie completat conceptul. Pe viitor conceptul poate ajunge la deplasare fără acorduri. Să nu aştepte să îi dăm dispoziţie. Dacă e un cutremur major, să ştie fiecare unde va merge. Dacă este o problemă, din proprie iniţiativă, cu forţe prestabilite. Dacă nu putem comunica pentru că au căzut comunicaţiile, ei nu trebuie să aştepte", a declarat secretarul de stat Raed Arafat.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu