>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Turişti blocaţi în Parâng şi zeci de zone afectate. COD PORTOCALIU de ninsori şi viscol în nordul Moldovei şi în zona de munte. În restul ţării, vânt puternic şi ploi - GALERIE FOTO

Echipele de salvare din masivul Parâng au decis, duminică, să evacueze, pe jos, din staţiune 30 de turişti, dintre care 20 de copii, întrucât alimentarea cu energie electrică este întreruptă din cauza copacilor doborâţi de viscol pe liniile de electricitate, transmite corespondentul MEDIAFAX. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineaţa, o atenţionare cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabilă în intervalul 11.00-18.00, avertizarea fiind valabilă pentru nordul Moldovei şi pentru zona de munte.

Vezi mai jos situaţia în Capitală şi din ţară
În intervalul menţionat meteorologii anunţă viscol puternic în zona montană înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură şi ninsori însemnate cantitativ şi viscolite în nordul Moldovei.
"La munte va continua să ningă, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu precădere la altitudini de peste 1400 m, vântul va sufla tare, cu peste 90, 100 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m. În judeţele Suceava, Neamţ şi Botoşani vor fi ninsori în general însemnate cantitativ şi local viscolite, determinând temporar o scădere semnificativă a vizibilităţii", anunţă ANM.
Cod Galben de vânt până luni dimineaţa
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare Cod galben de vânt puternic pentru zona montană şi în nord-estul ţării, de duminică, ora 20:00, până luni, ora 11:00, pentru 20 de judeţe.
Judeţele care sunt în acest interval sub atenţionare sunt: Botoşani, Iaşi, Vaslui, Suceava, Neamţ, Bacău, Vrancea, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Covasna, Buzău, Braşov, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Hunedoara şi Gorj.
Potrivit ANM, în Carpaţii Meridionali şi Orientali vântul va avea intensificări temporare, cu viteze la rafală de 70-80 km/h, iar pe creste va sufla cu peste 90 km/h, viscolind şi spulberând zăpada. Intensificări ale vântului cu viteze de peste 55-60 km/h vor fi şi în Moldova, unde local va mai ninge slab.
În următoarea perioadă vremea va fi deosebit de rece în toate regiunile, astfel încât temperaturile minime vor fi preponderent negative, iar în depresiunile Carpaţilor Orientali se vor înregistra în jur de—10 grade.
UPDATE ora 15:28 - Suceava: Alimentarea cu energie electrică întreruptă în 13 localităţi, 9.000 de abonaţi sunt afectaţi
Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă, total sau parţial, în 13 localităţi din judeţul Suceava, iar 9.000 de abonaţi au fost afectaţi, cei mai mulţi - aproape şase mii - din zona municipiului Suceava, inclusive localităţile limitrofe, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că din cei 9.000 de abonaţi afectaţi de avariile la reţelele de energie electrică, cei mai mulţi - 5.670 - au fost afectaţi în municipiul Suceava şi în localităţile limitrofe.
Avariile au fost remediate după patru ore şi s-a restabilit furnizarea energiei electrice.
Prefectul a adăugat că echipele de intervenţie ale E.On acţionează şi se speră să se liniştească vântul puternic.
Prefectul a arătat că o situaţie dificilă este în localitatea Costileva de Sus, unde liniile electrice de pe şase stâlpi din pădure au fost afectate, iar autorităţile locale din Ulma urmează să sprijinie cu utilaje echipele de intervenţie ale E.On.
Potrivit statisticii centralizate de ISU Suceava, a fost afectate 13 localităţi sucevene, din care opt nealimentate cu energie electrică total , respectiv Costileva de Sus, Hânţeşti, Volovăţ, Iaslovăţ, Bălcăuţi, Calafindeşti, Şerbăuţi şi Negostina şi cinci parţial Suceava, Rădăuţi, Siret, Izvoarele Sucevei şi Moldova Suliţa.
UPDATE ora 14:53 - Botoşani: Zeci de hectare de păşuni inundate de apele râului Jijia
Reprezentanţii ISU Olt au declarat, pentru MEDIAFAX, că nu sunt gospodării inundate, însă în zonă s-au deplasat reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de urgenţă, pentru a evalua situaţia.
"La Hilişeu Cloşca, circa 50 de hectare păşuni au fost inundate de apele revărsate ale râului Jijia. Nu sunt persoane evacuate sau gospodării inundate, cotele fiind în scădere”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, putătorul de cuvânt al ISU Botoşani, Dorina Lupu.
Totodată, potrivit Dorinei Lupu, echipele ISU au intervenit în mai multe localităţi pentru degajarea unor copaci căzuţi ca urmare a vântului puternic.
Totodată, la Ripiceni, au fost 200 de gospodării fără curent electric, dar problema s-a remediat.
"Se intervine la Leorda, unde peste 500 de gospodării sunt afectate din cauza vântului, dar se lucrează”, a adăugat putătorul de cuvânt al ISU Botoşani.


Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică dimineaţa, o atenţionare cod portocaliu de ninsori şi viscol, valabilă în intervalul 11.00-18.00, avertizarea fiind valabilă pentru nordul Moldovei şi pentru zona de munte. În intervalul menţionat meteorologii anunţă viscol puternic în zona montană înaltă a Carpaţilor Meridionali şi de Curbură şi ninsori însemnate cantitativ şi viscolite în nordul Moldovei.
"La munte va continua să ningă, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, cu precădere la altitudini de peste 1400 m, vântul va sufla tare, cu peste 90, 100 km/h, viscolind puternic şi troienind zăpada, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m. În judeţele Suceava, Neamţ şi Botoşani vor fi ninsori în general însemnate cantitativ şi local viscolite, determinând temporar o scădere semnificativă a vizibilităţii", anunţa ANM.
Meteorologii au emis, sâmbătă, un cod galben de precipitaţii, acesta intrând în vigoare la ora 16.00, fiind valabil până duminică la ora 22.00 pentru aproape toate regiunile ţării.
UPDATE ora 14:51 -  Localitatea vasluiană Doagele este izolată de ape şi zeci de gorpodării au fost inundate GALERIE FOTO
Localitatea vasluiană Doagele a rămas izolată duminică, un drum judeţean este blocat de ape şi zeci de gospodării au fost inundate, după ce râul Bârlad a revărsat din cauza creşterii rapide a debitului, depăşinudu-se cota de inundaţii pe sectorul aval Băceşti-amonte- Vaslui.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vaslui, la faţa locului s-au deplasat mai multe echipaje, dar, drumul este acoperit de ape şi nu se poate ajunge în localitatea Doagele. Echipajele ISU dar şi prefectul şi subprefectul judeţului au rămas blocaţi pe drum.
„Cineva a făcut o breşă şi apa a inundat drumul, practic trebuie să trecem un podeţ, dar acesta este acoperit de ape, efectiv nu se vede. Nu avem nicio soluţie, trebuie să aşteptăm să se retragă apele, pentru a putea interveni. Localitatea Doagele a rămas izolată, din ce am înţeles sunt 30 de gospodării afectate de ape”, a declarat duminică, pentru MEDIAFAX, subprefectul judeţului Mircea Gologan.
La faţa locului s-au trimis de la ISU cinci motopompe, două remorcabile şi trei transportabile, de asemenea, sunt mobilizaţi 22 de subofiţeri şi trei ofiţeri, coordonaţi de inspectorul şef.
La nivelul ISU Vaslui au fost adoptate o serie de măsuri pentru prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă.
“A fost operaţionalizată grupa operativă a inspectoratului, au fost pregătite mijloacele de intervenţie specifice şi au fost prealarmate turele libere ale inspectoratului. Evoluţia fenomenelor hidrologice este permanent monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean din cadrul inspectoratului, fiind primite informări periodice privind evoluţia situaţiei din teren de la celelalte structuri implicate în gestionarea fenomenelor hidrologice. Recomandăm cetăţenilor din zonele vizate de avertizări să ia măsuri pentru curăţarea şanţurilor şi rigolelor de scurgere, pentru a facilita evacuarea normală a apelor”, se arată într-un comunicat remis duminică de ISU Vaslui.
Judeţul Vaslui se află sub cod portocaliu de inundaţii. Potrivit hidrologilor, se vor înregistra creşteri rapide de debite şi niveluri cu depăşirea cotelor de inundaţii pe râul Bârlad.
UPDATE ora 14:24 - Hundoara: Salvamontiştii evacuează din Parâng 30 de turişti din care 20 de copii
Zece adulţi şi 20 de copii sunt evacuaţi pe jos din staţiunea montană Parâng, echipele de salvare luând această decizie după ce au aşteptat recuplarea telescaunului la energia electrică, în urma unei avarii apărute din cauza copacilor doborâţi de vânt şi greutatea zăpezii peste liniile de electricitate.
”Nu este energie electrică pentru că s-a avariat din nou linia de alimentare cu energie electrică. A fost la un moment dat curăţată de copacii căzuţi, s-a pornit telescaunul pentru probe, iar a căzut energia tot din cauza unor copaci căzuţi şi cred că vor mai urma şi alţii din cauza viscolului, aşa că am început evacuarea persoanelor din zona Parâng, undeva la 30 de persoane, din care 20 de copii. Evacuarea se face pe jos. E o echipă de salvare montană în faţa grupului şi alta în spate”, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX, Ovidiu Bodeanu, şeful Salvamont Hunedoara.
Potrivit sursei citate, echipa de salvare din faţă este cea care face potecă prin zăpada care are între 80 şi 1,50 metri. ”Va dura cam o oră şi jumătate-două ore, până vom ajunge cu turiştii la Cabana Rusu, de unde o altă echipă de salvare pleacă în întâmpinarea turiştilor. Am tot aşteptat să vină curentul, să se mai oprească viscolul. Degeaba vine curentul dacă mai cade un copac se ia din nou, ne prinde noaptea şi atunci totul va fi mai dificil”, a mai precizat Bodeanu.
Cei 10 adulţi şi 20 de copii sunt din municipiul Petroşani.
Accesul în staţiunea montană Parâng se poate face numai cu telescaunul, drumul judeţean ce duce spre masiv fiind blocat de zăpadă. Echipaje de deszăpezire ale Primăriei Petroşani au urcat, duminică, pentru a deszăpezi drumul judeţean ce duce spre Parâng, tocmai pentru că în masiv se află 20 de copii, decizia fiind luată de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi din cauza situaţiei de urgenţă, după ce firma contractată de Consiliul Judeţean Hunedoara nu a putut curăţa drumul.
UPDATE ora 13:55- Trei localităţi din Constanţa fără energie electrică şi apă potabilă, din cauza vântului
Trei localităţi din judeţul Constanţa au rămas, duminică, fără energie electrică şi apă potabilă la robinete după ce, din cauza vântului puternic, la nivelul liniilor de alimentare cu tensiune s-au înregistrat mai multe avarii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
De asemenea, tot din cauza vântului, porturile de la Marea Neagră au fost închise, iar mai mulţi copaci au fost doborâţi, fiind necesară intervenţia pompierilor militari.
Potrivit reprezentanţilor SC RAJA Constanţa, în cursul dimineţii s-au înregistrat mai multe avarii la nivelul liniilor de alimentare cu tensiune, iar fără energie electrică staţiile şi sursele de apă care asigură alimentarea cu apă a abonaţilor din trei localităţi din judeţ nu au mai putut funcţiona.
Astfel, staţia de repompare din Valu lui Traian a rămas fără energie începând cu ora 10.30, motiv pentru care abonaţii din localitate nu au mai avut apă la robinete. Situaţii asemănătoare s-au înregistrat şi în Olteniţa şi Plopeni, iar puţin mai târziu şi staţia de repompare Biruinţa a rămas fără energie, motiv pentru care s-a sistat furnizarea apei potabile în Topraisar, localitate deservită de această staţie.
Pentru toate aceste situaţii au fost anunţaţi imediat reprezentanţii firmei Enel, care au intervenit, reuşind în mai multe zone remedierea avariilor.
În jurul orei 13.00, cu excepţia comunei Topraisar, în toate celelalte localităţi fusese reluată furnizarea apei.
Vântul afectează şi buna desfăşurare a circulaţiei atât pe drumurile naţionale din judeţ, cât şi pe A2 Bucureşti - Constanţa, poliţiştii atrăgând atenţia cu privire la pericolul pe care acest fenomen meteorologic îl poate reprezenta pentru trafic.
Şi pompierii constănţeni au fost solicitaţi şi au intervenit pentru înlăturarea a doi copaci căzuţi în judeţ, pe DN 22C în dreptul localităţii Cernavodă, precum şi în Mangalia.
ISU Constanţa recomandă locuitorilor ca, în această perioadă cu vânt foarte puternic, să nu treacă prin dreptul clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt, panourilor publicitare sau copacilor. Constănţenii sunt sfătuiţi şi să nu-şi parcheze autovehiculele în astfel de zone şi să-şi închidă bine uşile, geamurile sau orificiile pentru ventilaţie de la locuinţe şi anexe gospodăreşti. În plus, oamenii sunt sfătuiţi să nu atingă firele căzute la pământ şi să asigure elementele de construcţie.
De asemenea, potrivit Serviciului de Poliţie Transporturi Maritime, din pricina vântului puternic, toate porturile din judeţul Constanţa - Midia, Mangalia, Constanţa Sud-Agigea şi Constanţa Nord sunt închise traficului maritim, respectiv fluvial.
UPDATE ora 12:38-   - Alba: Zeci de localităţi de pe Valea Sebeşului şi din Munţii Apuseni au rămas fără curent electric
Zeci de localităţi de pe Valea Sebeşului şi din Munţii Apuseni au rămas, duminică, fără curent electric, din cauza unei avarii majore pe linia de înaltă tensiune produsă de viscol, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul Sucursalei de Distribuţie a Energiei Electrice Alba, Bogdan Medrea, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că toate localităţile de pe Valea Sebeşului, dar şi zeci de comune şi cătune din Munţii Apuseni au rămas fără curent electric după ce viscolul a produs o avarie majoră pe linia de înaltă tensiune.
Între localităţile din Munţii Apuseni care sunt afectate parţial sau total se află Vadu Moţilor, Vidra, Poiana Vadului, Albac, Horea, Scărişoara şi Gârda.
Majoritatea defecţiunilor au apărut duminică dimineaţa, fiind afectate mii de familii.
Totodată, curentul a fost luat parţial şi în municipiul Sebeş, al doilea ca importanţă din judeţul Alba.
La ora transmiterii acestei ştiri, echipajele Electrica intervin pentru remedierea defecţiunilor.
UPDATE ora 12:30 - În intervalul orar 08:00-12:30, echipajele de pompieri au acţionat in 75 de situaţii generate de vântul puternic (copaci căzuţi, elemente de constructie/ bannere desprinse).
UPDATE ora 12:28- Furtună la Craiova, unde mai mulţi copaci au fost smulşi din pământ de vânt
Mai mulţi copaci au fost smulşi din pământ, duminică, cel puţin două acoperişuri au fost luate de vânt din cauza vântului puternic, iar trei maşini au fost avariate la Craiova, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dolj au intervenit, până la această oră, pe nouă străzi din Craiova pentru degajarea unor copaci căzuţi din cauza vântului puternic.
"Au intervenit Detaşamentele de Pompieri 1, 2 şi secţia Craiova pentru degajarea unor copaci căzuţi pe trotuar şi carosabil. În zona Gării s-a desprins izolaţia de pe acoperişul unui bloc şi a afectat trei maşini. De asemenea, s-a intervenit pentru degajarea unui acoperiş de tablă pe strada Maria Tănase”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Dolj, Florin Cocoşilă.
ISU Dolj primeşte şi la această oră sesizări privind copaci şi acoperişuri smulse de vânt, însă purtătorul de cuvânt al Inspectoratului a afirmat că nu toate cazurile se confirmă.
UPDATE ora 12:00 - Opt turişti blocaţi la o pensiune din Munţii Şureanu, fără curent electric şi căldură
Opt turişti sunt blocaţi la o pensiune din Munţii Şureanu, judeţul Alba, fără curent electric şi căldură, din cauza ninsorii puternice şi a vântului, şi nu pot pleca deoarece zăpada ajunge în unele zone la circa un metru, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei opt turişti sunt blocaţi, fără căldură şi curent electric, la o pensiune din Munţii Şureanu, judeţul Alba, zăpada ajungând în unele zone la circa un metru, potrivit unuia dintre ei.
”Suntem fără curent electric şi căldură de la trei dimineaţa. Ninge în continuare şi vântul este foarte puternic. Sunt troiene de zăpadă care ajung la un metru”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, unul dintre turiştii blocaţi.
Acesta a afirmat că persoanele blocate nu pot coborî spre Oaşa din cauza stratului mare de zăpadă care s-a aşternut pe şosea.
UPDATE ora 11:39-  Trafic deviat în Capitală după ce un copac doborât de vânt a blocat circulaţia
Un copac a căzut, din cauza vântului, la intersecţia străzii Griviţa cu Semicercului, blocând ambele benzi de circulaţie, fiind rupte şi firele de tensiune care alimentează troleibuzele. Traficul a fost deviat în zonă, anunţă Brigada Rutieră a Capitalei. Poliţiştii anunţă că traficul a fost redirecţionat pe strada Buzeşti către bulevardul Dacia.
UPDATE ora 11:03-  37 de intervenţii ale pompierilor din Capitală în câteva ore. Alte acţiuni sunt în desfăşurare
Angajaţii ISU au avut, în intervalul 08.00-10.30, 37 de intervenţii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi, a bannerelor, a elementelor de constructii de pe faţadele blocurilor şi stâlpilor de electricitate rupţi sau în pericol de cădere. 41 de intervenţii sunt în desfăşurare.
"De la ora 08:00 pana la 10:30 au fost gestionate 37 intervenţii pentru îndepărtarea copacilor căzuţi pe autoturisme sau pe carosabil, a bannerelor, a panourilor publicitare, a elementelor de construcţii de pe faţadele blocurilor, respectiv a stâlpilor de electricitate rupţi sau în pericol de cădere. În prezent sunt în desfăşurare 41 de intervenţii, la care se adaugă un număr semnificativ de apeluri care sunt primite în acest moment", transmit reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.
Echipele ISU au intervenit pe străzile Drumul Găzarului, Dunavat, Baba Novac, Mihai Bravu, Plevna, Teiul Doamnei, Lotrioara.
Pompierii anunţă că dacă situaţia meteorologică se va înrăutăţi se va dispune suplimentarea efectivelor ISU.
22 de copaci au fost doborâţi de vânt în Capitală, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şapte maşini fiind avariate, cele mai multe incidente fiind înregistrate în Sectorul 3, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ISU. Până la ora 22.00 este în vigoare o atenţionare de ploi şi vânt valabilă pentru toate regiunile din ţară.
UPDATE ora 10:38- Cluj: Trei maşini avariate, după ce pe ele au căzut copaci doborâţi de vântul puternic
Trei maşini parcate au fost avariate, duminică dimineaţă, în municipiul Cluj-Napoca, după ce pe ele au căzut copaci doborâţi de vântul puternic, echipele ISU Cluj intervenind pentru remedierea situaţiei, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Şeful ISU Cluj, Ion Moldovan, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că un copac a căzut şi pe carosabilul unei străzi din Cluj-Napoca.
”Trei autoturisme parcate au fost avariate, după ce pe ele au căzut copaci doborâţi de vântul puternic. Două maşini se aflau pe str. Grigore Alexandrescu, iar una pe str. Donath. De asemenea, un copac a căzut pe carosabil pe str. Nicolae Titulescu. Echipele ISU Cluj intervin pentru remedierea situaţiei, taie copacii cu drujbele iar apoi transportul cade în sarcina celor de la RADP Cluj-Napoca. Nu au fost înregistrate victime”, a spus Moldovan.
ANM a anunţat că judeţul Cluj se află, duminică, sub cod galben de intensificări ale vântului, rafalele urmând să depăşească 60-70 kilometri pe oră, iar pe arii restrânse vor atinge 80-90 kilometri pe oră.
Vânt puternic în Capitală sâmbătă seara. Un banner a căzut, iar 22 de copaci au fost doborâţi de rafale
22 de copaci au fost doborâţi de vânt în Capitală, în noaptea de sâmbătă spre duminică, şapte maşini fiind avariate, cele mai multe incidente fiind înregistrate în Sectorul 3, au declarat pentru MEDIAFAX oficiali ISU.
Pe lângă cei 22 de copaci doborâţi pe maşini sau pe carosabil, un stâlp, un banner, două antene şi elemente de acoperiş au căzut din cauza vântului puternic, a precizat sursa citate.
AngajaţiiISU au fost alertaţi de bucureşteni începând cu ora 22.00, cel mai afectat fiind Sectorul 3.
Până la ora 22.00 este în vigoare o atenţionare de ploi şi vânt valabilă pentru toate regiunile din ţară.
Sebeş: Mai multe locuinţe fără curent electric. Un brad mare a fost doborât după o furtună
Subsolul unui bloc din Sebeş a fost inundat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, iar furtuna puternică a doborât un brad de dimensiuni mari, în vreme ce mai multe familii au rămas fără curent electric, judeţul Alba fiind sub cod galben de vânt puternic şi precipitaţii.
Pompierii au intervenit pentru evacuarea apei din subsolul unui bloc, aflat în cartierul Valea Frumoasei din municipiul Sebeş.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, Alina Marescu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că apa care a inundat subsolul blocului a provenit din infiltraţii, iar pompierii au intervenit cu o autospecială.
 (Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu