>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video ALEGERI SUA. Donald Trump este NOUL PREŞEDINTE al Statelor Unite/ În discursul de învingător, el promite unificarea Statelor Unite, mulţumindu-i lui Hillary Clinton- FOTO/ LIVETEXT/LIVEVIDEO


Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, conform proiecţiilor realizate de agenţia de ştiri Associated Press. Hillary Clinton şi-a recunoscut înfrângerea, telefonându-i contracandidatului său să-l felicite. Americanii au ales pe 8 noiembrie cel de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite, dar şi noii membri ai Camerei Reprezentanţilor şi o treime din Senat. Donald Trump a fost preferat de alegătorii albi fără studii superioare, iar Hillary Clinton, de nonalbi, potrivit unui exit-poll.
ALEGERI SUA. Donald Trump este NOUL PREŞEDINTE al Statelor Unite/ În discursul de învingător, el promite unificarea Statelor Unite, mulţumindu-i lui Hillary Clinton- FOTO/ LIVETEXT/LIVEVIDEO (Sursa: The Political Insider)
9 NOIEMBRIE
Trump a susţinut discursul de învingător. Donald Trump promite unificarea Statelor Unite, mulţumindu-i lui Hillary Clinton
Candidatul republican, Donald Trump, promite unificarea naţiunii americane după campania electorală care a creat clivaje, mulţumindu-i adversarei democrate Hillary Clinton pentru serviciile în folosul Statelor Unite.
"Vă mulţumesc foarte mult. Tocmai am primit un telefon din partea secretarului de Stat Hillary Clinton. Ne-a felicitat pe toţi. Am felicitat-o şi eu pentru campanie, pentru că a luptat din răsputeri, a lucrat din greu, îi datorăm foarte mult pentru serviciile depuse pentru ţara noastră", a declarat Donald Trump.
"Este momentul să ne unim, pentru a fi o naţiune unită. Mă angajez să fiu preşedintele tuturor americanilor. Pentru cei care au ales să nu mă susţină, lansez un apel de a colabora pentru unificarea ţării", a adăugat Trump.
"Vom reface infrastructura", a mai promis Trump, adăugând că are, alături de echipa sa, un plan economic extraordinar. "Vom avea cea mai puternică economie din lume", a subliniat el.
"Niciun vis nu este prea mare, nicio provocare nu este prea mare. Nimic din ce vrem pentru viitorul nostru nu este de neatins. (...) Trebuie să revendicăm destinul ţării noastre şi să ţintim sus", a spus Trump.
Republicanul a subliniat că doreşte parteneriate, nu conflicte.
Preşedintele-ales al Statelor Unite a dat asigurări că Administraţia de la Washington va avea politici amicale în relaţiile cu toate ţările care vor să aibă politici amicale cu Statele Unite.
"Vom începe imediat să lucrăm pentru naţiunea americană", a spus Trump. Nu în ultimul rând, acesta a spus că este o onoare pentru el să fie preşedintele acestei ţări.
El a mulţimit familiei sale pentru susţinere şi echipei de campanie.
"Iubesc această ţară", a încheiat Trump.
9. 40 Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, conform proiecţiilor realizate de agenţia de ştiri Associated Press.
După anunţarea proiecţiilor din statul Wisconsin, Donald Trump are cel puţin 274 de voturi ale electorilor federali, devenind astfel al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.
Conform unor surse citate de presa americană, candidatul democrat, Hillary Clinton, l-a sunat pe Donald Trump pentru a-l felicita.
09.30 Candidatul republican Donald Trump a sosit la sediul de campanie din oraşul New York, unde va rosti un discurs, relatează presa americană.
Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul prezidenţial din Statele Unite, depăşind pragul de 270 de electori federali, conform proiecţiilor realizate de agenţia de ştiri Associated Press.
09.16 Susţinătorii lui Hillary Clinton, îndemnaţi să meargă spre case
"Lupta nu s-a încheiat, dar trebuie să mergeţi spre case", le-a transmis John Podesta susţinătorilor lui Hillary Clinton adunaţi în sediul de campanie din New York.
08.52 Raportul electorilor federali: Donald Trump, 264, Hillary Clinton, 215 - proiecţii parţiale
Hillary Clinton, a câştigat scrutinul în statele Washington, Nevada şi Oregon, şi are 215 de voturi ale electorilor, în timp ce Donald Trump are 264 de voturi, după ce a câştigat statele Georgia, Utah şi Iowa, conform unor proiecţii anunţate de agenţia AP.

08.46 Donald Trump, învingător în statul-cheie Pennsylvania
Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump a obţinut victoria în statul-cheie Pennsylvania, au anunţat unele posturi americane de televiziune.
Pennsylvania are 20 de voturi în Colegiul Electoral şi a votat de fiecare dată candidatul democrat la alegerile prezidenţiale începând din 1992.
Hillary Clinton are 215 de voturi ale electorilor, în timp ce Donald Trump are 244 de voturi în Colegiul Electoral şi mai are nevoie de doar şase pentru a câştiga alegerile.
07.28 Raportul electorilor federali: Donald Trump, 244, Hillary Clinton, 215 - proiecţii parţiale
Hillary Clinton, a câştigat scrutinul în statele Washington, Nevada şi Oregon, şi are 215 de voturi ale electorilor, în timp ce Donald Trump are 244 de voturi, după ce a câştigat statele Georgia, Utah şi Iowa, conform unor proiecţii anunţate de agenţia AP.
07:20 Pe măsură ce sondajele cresc pentru Donald Trump, tot mai mulţi americani caută să plece din ţară. Site-ul de imigraţie al Canadei a ”picat” periodic, aparent de la o creştere bruscă a traficului.
Candidatul republican, Donald Trump, are şanse 95% să câştige scrutinul prezidenţial din Statele Unite ale Americii, arată o proiecţie realizată de experţi ai cotidianului The New York Times.
La categoria "Şanse de câştigare a scrutinului prezidenţial", Donald Trump este la nivelul "foarte probabil", respectiv 95%.
La capitolul "Vot popular", Hillary Clinton pare să aibă un avans oscilant de 1,2-1,3%, dar Donald Trump ar putea obţine între 300 şi 310 voturi ale electorilor federali, ceea ce i-ar aduce victoria, notează NYT.
Pentru a deveni preşedinte al Statelor Unite, un candidat trebuie să obţină cel puţin 270 de voturi ale electorilor federali.
07:12 Atmosfera la sediul de campanie a lui Hillary Clinton s-a schimbat faţă de cum era în urmă cu numai câteva ore. Potrivit reporterilor de la faţa locului, susţinătorilor candidatei democrate la preşedinţie nu le vine să creadă rezultatul de până acum. Hillary Clinton se aştepta la o victorie uşoară, însă trebuie să ia în calcul realitatea unei înfrângeri în faţa lui Donald Trump.
07.11 Raportul electorilor federali: Donald Trump, 244, Hillary Clinton, 209 - proiecţii parţiale
Hillary Clinton, a câştigat scrutinul în statele Washington şi Oregon din nord-vestul SUA, şi are 209 de voturi ale electorilor, în timp ce Donald Trump are 244 de voturi, după ce a câştigat statele Georgia, Utah şi Iowa, conform unor proiecţii anunţate de agenţia AP.
07.07 Proiecţii NYT: Donald Trump, şanse 95% de a câştiga scrutinul prezidenţial
Candidatul republican, Donald Trump, are şanse 95% să câştige scrutinul prezidenţial din Statele Unite ale Americii, arată o proiecţie realizată de experţi ai cotidianului The New York Times.
06.49 Candidatul democrat la preşedinţia Statelor Unite, Hillary Clinton, ar putea pierde alegerile dacă nu obţine victoria în statele Pennsylvania, Michigan şi Wisconsin, informează site-ul cotidianului The Guardian.
După ce a pierdut o serie de state-cheie, Hillary Clinton are nevoie să câştige în Pennsylvania (20 de voturi ale electorilor), Michigan (16) şi Wisconsin (10) pentru a rămâne în cursă.
Aceste state sunt în mod tradiţionale democrate, însă Trump ar putea ca totuşi să obţină un rezultat bun în unele dintre aceste state ca urmare a sprijinului de care se bucură din partea electoratului alb.
06.40 Preţul petrolului a scăzut extrem de puternic, cu 3,38%, şi a coborât la 43 de dolari barilul. Preţul aurului a urcat cu 3,55%, la 1,320 dolari uncia, în timp ce argintul a urcat cu 2,09%, la 18,74 dolari, scrie Ziarul Financiar.
Dolarul s-a depreciat cu cu 3,37% în raport cu yen-ul, la 101,58 yeni/dolar, şi cu 1,82% în raport cu euro. Faţă de liră, dolarul a scăzut cu 0,97%.
În acelaşi timp, ultimele date ale BBC îl arată pe Trump câştigător, cu 228 de voturi la 209. Pentru a fi ales, este necesar ca un candidat să obţină majoritatea voturilor electorilor, adică 270 din totalul de 538 voturi din Colegiul Electoral.
06.20  Donald Trump, învingător în statul-cheie Carolina de Nord
Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump a obţinut victoria în statul-cheie Carolina de Nord, dar şi în Idaho, iar Hillary Clinton a câştigat în statele California şi Hawaii, au anunţat unele posturi americane de televiziune.
Republicanul are acum 216 voturi în Colegiul electoral, în timp ce democrata are 197.
Hillary Clinton a câştigat în statele California şi Hawaii.
În acelaşi timp, potrivit datelor de la BBC, Trump conduce cu 222 din voturi, în timp ce Hillary are 197.
06.05 La închiderea urnelor în alte 5 state, Hillary Clinton preia conducerea, conform proiecţiilor BBC, CNN şi AP. Clinton câştigă California şi Hawaii, iar Trump câştigă Idaho.
În acest moment, Clinton a obţinut 190 de voturi ale electorilor federali, iar Donald Trump, 172.
Cu toate acestea, tensiunea este la cote maxime. Conform unor proiecţii anunţate de agenţia AP, Hillary Clinton a câştigat scrutinul în New Mexico, Virginia şi Colorado, având 131 de voturi ale electorilor, în timp ce Donald Trump are 197 de voturi, după ce a câştigat în statele Montana, Missouri, Ohio şi Florida.

Anterior, candidatul democrat, Hillary Clinton, 104 avea un total de voturi ale electorilor, în timp ce republicanul Donald Trump avea 137 de voturi în Colegiul Electoral.
05.59 Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump a obţinut victoria în statul-cheie Florida, au anunţat unele posturi americane de televiziune.
În Florida s-a decis în 2000 rezultatul cursei prezidenţiale la care au participat George W. Bush şi Al Gore, la o diferenţă foarte mică. Obama a câştigat aici atât în 2008, cât şi în 2012. Statul, care aduce 29 de electori, are o importanţă crucială în alegeri, iar în cazul în care Trump pierdea în Florida şi Ohio atunci şansele sale de victorie se reduceau considerabil.
05.55 Candidatul democrat la preşedinţia Statelor Unite, Hillary Clinton, a obţinut victoria în statul-cheie Virginia, au anunţat unele posturi americane de televiziune.
În 2008, Obama şi-a adjudecat acest stat conservator din sudul SUA, însă a pierdut la alegerile următoare, în 2012. Clinton ar putea obţine un rezultat bun în Carolina de Nord, care aduce 15 voturi ale electorilor, graţie votului din marile oraşe, cum ar fi Charlotte şi Raleigh, însă restul statului este rural şi foarte conservator.
Pentru a fi ales, este necesar ca un candidat să obţină majoritatea voturilor electorilor, adică 270 din totalul de 538 voturi din Colegiul Electoral.
05.50 Republicanul Donald Trump se bucură de o largă susţinere din partea alegătorilor albi fără studii superioare, în timp ce democrata Hillary Clinton este preferată de electoratul nonalb, arată datele preliminare ale exit-poll-urilor efectuate de Edison Research, potrivit The Associated Press.
Aproape două treimi din alegătorii albi care nu au studii superioare au declarat că au votat pentru candidatul republican, în timp ce în rândul alegătorilor albi cu educaţie superioară, voturile sunt împărţite aproape egal între principalii doi candidaţi la preşedinţia Statelor Unite.
Avantajul lui Trump faţă de Clinton în rândul electoratului feminin alb este însă mai scăzut decât cel înregistrat în urmă cu patru ani de candidatul republican în faţa lui Obama.
Pe de altă parte, Hillary Clinton se bucură de sprijinul electoratului nonalb, cu nouă din zece afro-americani declarând că au votat candidata democrată. De asemenea, doi din trei hispanici şi asiato-americani au votat-o pe Clinton.
05.40 Hillary Clinton câştigă statele Virginia şi Colorado, conform proiecţiilor CNN şi AP, ceea ce îi aduce 22 de voturi electorale, reducând distanţa faţă de Trump la 168-131.
05.30 Donald Trump, învingător în statul-cheie Ohio
Candidatul republican la preşedinţia Statelor Unite, Donald Trump a obţinut victoria în statul-cheie Ohio, au anunţat unele posturi americane de televiziune.

Rezultatul din Ohio este deosebit de urmărit, având în vedere că niciun republican nu a reuşit să ajungă la Casa Albă fără să obţină o victorie în acest stat industrial din nordul Statelor Unite, care aduce 18 electori.
În cazul în care Trump pierdea în Florida şi Ohio atunci şansele sale de victorie se reduceau considerabil. Amintim că pentru a fi ales, este necesar ca un candidat să obţină majoritatea voturilor electorilor, adică 270 din totalul de 538 voturi din Colegiul Electoral.î
Ohio a fost câştigat în 2008 şi 2012 de Barack Obama, iar în 2000 şi 2004 de George W. Bush. Ohio este frecvent prezentat drept un "microcosmos" al SUA, cu marile sale oraşe, zone industriale şi muncitori, dar şi cu zonele sale rurale, unde agricultura şi exploatarea gazelor de şist reprezintă motoarele economiei. Din 1960, toţi candidaţi la preşedinţie care au câştigat în Ohio au obţinut victoria în cursa pentru Casa Albă.
În acest moment, scorul voturilor electorale este de 168 la 122 pentru Donald Trump.
05.10 Statul Missouri a votat pentru Donald Trump, care reuşeşte să strângă 150 de voturi, în timp pe Hillary Clinton se ridică la 109 voturi ale electorilor, potrivit BBC.
La ora 05.00 s-au închis urnele în 4 state: Nevada, Utah, Iowa şi Montana, CNN şi ABC proiectând victoria lui Trump în statul Montana. De asemenea, ABC proiectează statul New Mexico ca fiind câştigat de Hillary Clinton.
În statele cheie, lupta încă se dă, cu Trump având avans în state de care Clinton are nevoie: Florida - avans Trump 105.000 voturi, North Carolina - avans Trump 115.000 voturi, Michigan - avans Trump 50.000, New Hampshire - avans Trump 5.000 de voturi. Ohio şi Georgia sunt dominate de Trump cu un avans de 395.000, respectiv de 365.000 de voturi. Hillary Clinton a preluat conducerea în Virginia, stat de care are nevoie, cu 15.000 de voturi. Ea conduce şi în Colorado cu 73.000 de voturi şi în Pennsylvania cu 250.000 de voturi.
04.30 Donald Trump reuşeşte să câştige statul Louisiana, conform proiecţiei AP.
Trump conduce în statele cheie Florida, Ohio, Virginia, Georgia, Carolina de Nord, Michigan şi New Hampshire. La sediul de campanie al lui Trump atmosfera este foarte veselă, relatează CNN.
Scorul voturilor electorale este de 137 la 104 pentru Donald Trump.
04.17 Donald Trump a reuşit să câştige voturile electorilor din Nebraska sau Arkansas şi a ajuns la 129 de voturi, în timp ce Clinton a obţinut, potrivit rezultatelor parţiale furnizate de BBC, 104 voturi.
În acelaşi timp, conform unor proiecţii anunţate de agenţia AP, Clinton, a câştigat scrutinul în Rhode Island, New York, Illinois, având 97 de voturi ale electorilor, în timp ce Trump are 123 de voturi, după ce a câştigat în Mississippi, Alabama, Tennessee, Texas, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Wyoming, Kansas şi Nebraska.
Anterior, candidatul democrat, Hillary Clinton, câştigase scrutinul în Massachusetts, Maryland, New Jersey, Delaware şi Districtul Columbia, Vermont, având în total 44 de voturi ale electorilor, în timp ce Trump a câştigat în Oklahoma, Kentucky, Virginia de Vest, Indiana şi Carolina de Sud şi avea 40 de voturi ale electorilor.
Trump îşi măreşte uşor avansul în faţa lui Clinton în Florida, după procesarea voturilor venite din 93% din districtele electorale ale acestui stat, având 49,3% din voturi, comparativ cu 47,6% cât are contracandiata lui, scrie CNN.
03.53 Scrutinul prezidenţial american se anunţa foarte strâns marţi seara în statele-cheie Florida, Carolina de Nord, Ohio, Virginia, unde, după închiderea secţiilor de votare, primele estimări ale mass-mediei nu permiteau să fie desemnat un învingător.
Trump are un uşor avans în faţa lui Clinton după procesarea a voturilor venite din 74% din districtele electorale ale statului Florida, având 49,1% din voturi, comparativ cu 47,8% cât are contracandiata lui.
În Florida, cel mai populat stat-cheie în cadrul scrutinului, s-a decis în 2000 rezultatul cursei prezidenţiale la care au participat George W. Bush şi Al Gore, la o diferenţă foarte mică. Obama a câştigat aici atât în 2008, cât şi în 2012. Statul, care aduce 29 de electori, are o importanţă crucială în alegeri, iar în cazul în care Trump pierde în Florida şi Ohio atunci şansele sale de victorie se reduc considerabil, scrie BBC News online.
Rezultatul din Ohio este deosebit de urmărit, având în vedere că niciun republican nu a reuşit să ajungă la Casa Albă fără să obţină o victorie în acest stat industrial din nordul Statelor Unite, în care votează 18 electori.
Ohio a fost câştigat în 2008 şi 2012 de Barack Obama, iar în 2000 şi 2004 de George W. Bush. Ohio este frecvent prezentat drept un "microcosmos" al SUA, cu marile sale oraşe, zone industriale şi muncitori, dar şi cu zonele sale rurale, unde agricultura şi exploatarea gazelor de şist reprezintă motoarele economiei. Din 1960, toţi candidaţi la preşedinţie care au câştigat în Ohio au obţinut şi victoria în cursa pentru Casa Albă.
03.37 Donald Trump o ajunge din urmă pe Hillary Clinton şi obţine 66 de voturi.
Potrivit ultimelor date furnizate de BBC, Hillary Clinton a câştigat în state precum Vermont, New Jersey, DC, Massachusetts, Maryland, Delaware, Illinois şi Rhode Island, iar Donald Trump a fost votat în Kentuky, Indiana, Virginia de Vest, Mississippi, Carolina de Sud, Tennessee sau Oklahoma.
03.19 Rezultate strânse în scrutinul prezidenţial, potrivit BBC. Donald Trump are momentan 57 de voturi ale electorilor, în timp ce Hillary Clinton se menţine pe prima poziţie cu 68 de voturi.
03.15 Carolina de Sud, stat care înclina către Donald Trump, va fi câştigat de acesta, conform proiecţiilor.
03.03 Hillary Clinton îl devansează pe Donald Trump cu privire la voturile electorilor, ea obţinând până în acest moment 68 de voturi, iar Trump 37, potrivit BBC.
03.00 Se închid urnele în 16 state din SUA, printre care cele mai importante pentru rezultatul final sunt Florida (se închid toate secţiile), Pennsylvania şi New Hampshire.
CNN şi AP dau câştigătorii proiectaţi pentru 10 state: Clinton câştigă 7 state - Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware şi District of Columbia. Trump câştigă Oklahoma, Tennessee şi Mississippi.
02.58 Scrutinul prezidenţial va fi prelungit o oră în unele circumscripţii din Carolina de Nord
Scrutinul va fi prelungit o oră în comitatul Durham din statul Carolina de Nord.
Votul a fost întrerupt în aceste zone timp de peste 30 de minute, din cauza unor probleme tehnice.
02.38  BBC anunţă că Virginia de Vest l-a desemnat câştigător pe Trump, acesta având în total 24 de voturi ale electorilor
Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat scrutinul în statul Virginia de Vest, obţinând încă cinci voturi ale electorilor federali şi având în total 24, în timp ce Hillary Clinton a rămas deocamdată cu trei, conform unor proiecţii anunţate de agenţia AP.
02.36 Donald Trump a pregătit discursuri atât pentru victorie, cât şi pentru eşec
Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, a pregătit atât un discurs pentru victorie, cât şi unul pentru înfrângere, anunţă unul dintre consilierii săi, Omarosa Manigault, citat de presa americană.
Donald Trump a păstrat suspansul în legătură cu recunoaşterea rezultatului scrutinului prezidenţial în cazul unei înfrângeri.
Întrebat după ce a votat, în Manhattan (New York), dacă va recunoaşte rezultatul scrutinului, Trump a declarat: "Vom vedea".
02.10 PRIMELE ESTIMĂRI: Donald Trump are 19 voturi ale electorilor federali, Hillary Clinton, trei
Candidatul republican, Donald Trump, a câştigat în statele Kentucky şi Indiana, obţinând 19 voturi ale electorilor, în timp ce democrata Hillary Clinton, a câştigat în Vermont, obţinând trei voturi federale, conform unor proiecţii anunţate de agenţia AP.
Statul Kentucky are opt electori, în timp ce Indiana are 11.
Pentru a obţine victoria în scrutinul prezidenţial, un candidat trebuie să obţină 270 de voturi ale electorilor federali.
02.00 Se închid urnele de vot în 6 state, cele mai importante pentru vot fiind Virginia şi Georgia, restul fiind South Carolina, Vermont, Florida şi New Hampshire.
01.50 Secţie de votare din California, închisă temporar după un incident armat
01.40 Hillary Clinton a acceptat să facă parte din Mannequin Challenge, noua provocare devenită virală după Harlem Shake şi Ice Bucket - VIDEO
Mannequin Challenge reprezintă noua provocare devenită virală, în ultimele zile, pe reţelele de socializare, iar candidata democrată Hillary Clinton nu s-a dat în lături din a accepta să facă parte din noul trend.
01.25 O secţie de votare din Florida a fost evacuată scurt timp din cauza unui pachet suspect
01.00 Sistemul de vot al statului Colorado a întâmpinat probleme tehnice
Colorado, considerat unul dintre statele care poate influenţa decisiv scrutinul prezidenţial, s-a confruntat cu probleme tehnice timp de aproximativ 29 de minute, potrivit unui oficial. Acesta a adăugat că vor avea loc investigaţii cu privire la acest incident.
00.45 Peste 60% dintre cetăţenii americani au decis înainte de luna septembrie cu cine vor vota în scrutinul prezidenţial, relevă un sondaj efectuat la ieşirea de la urne comandat de CNN.
Potrivit sondajului 62% dintre cetăţenii americani au stabilit înainte de luna septembrie cu cine vor vota pentru funcţia de preşedinte.
Cele mai recente sondaje de opinie publicate de Fox News şi ABC/Washington Post înaintea votului arătau că Hillary Clinton ar avea un avans de 4% în faţa lui Donald Trump în preferinţele de vot, dar media din ultimele şapte zile efectuată de Institutul Real Clear Politics îi oferea un avantaj de doar 2%.
00.40 Majoritatea americanilor vor un "lider puternic" care să apere interesele oamenilor de rând
Trei sferturi dintre cetăţenii americani au votat pentru "un lider puternic", iar peste 55% declară că nu se identifică deloc cu ţara în care trăiesc, relevă un sondaj Reuters/Ipsos efectuat la ieşirea de la urne.

Sondajul agenţiei Reuters în colaborare cu Institutul Ipsos a fost efectuat la secţiile de votare, pe un eşantion reprezentativ de 10.000 de cetăţeni americani.
Principalele concluzii ale sondajului sunt:
- 72% dintre alegători cred că economia americană este gestionată astfel încât să fie avantajaţi oamenii bogaţi şi influenţi;
- 75% cred că Statele Unite ale Americii au nevoie de un lider puternic care să ia ţara înapoi de la cei bogaţi şi influenţi;
- 68% cred că partidelor tradiţionale şi politicienilor nu le pasă de oamenii de rând;
- 76% cred că presa este interesată mai mult de bani decât de prezentarea adevărului;
- 57% nu se identifică deloc cu Statele Unite.
00.25 Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA, se îndreaptă spre oraşul New York, la sediul de campanie, de unde va urmări rezultatele scrutinului prezidenţial, informează CNN.
Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA, se îndreaptă spre oraşul New York, la sediul de campanie, de unde va urmări rezultatele scrutinului prezidenţial, informează CNN.
This content requires the Flash Player. Download Flash Player. Already have Flash Player? Click here.

8 NOIEMBRIE
Mediafax va aminteşte care au fost principalele teme aflate în divergenţă dintre Hillary Clinton şi Donald Trump
23.00 Primele secţiile de votare care se închid se află pe coasta de est a SUA, începând cu ora locală 07:00 (00:00 GMT, miercuri, 02:00 ora României), iar ultimele secţii se vor închide în Alaska, miercuri, la ora 6:00 GMT, (08:00 ora Romaniei).
22.16 - Donald Trump, surprins uitându-se cu cine vota soţia sa
Donald Trump, candidatul republican la funcţia de preşedinte al SUA, a fost surprins în timp ce părea să se uite cu cine vota soţia sa, Melania, conform unor imagini difuzate de CNN.


21.28 - Donald Trump a fost huiduit la intrarea în secţia de votare
Candidatul republican, Donald Trump, a fost huiduit, marţi, la intrarea în secţia de votare din cartierul new-yorkez Manhattan, informează NBC.
Portret de familie. Cum arătau Donald Trump şi Hillary Clinton în tinereţe - GALERIE FOTO
Conform înregistrărilor video, zeci de trecători au strigat "Pleacă!" în timp ce Donald Trump intra în secţie pentru a vota în scrutinul prezidenţial în care candidează.
Donald Trump a votat marţi în Manhattan, alături de soţia sa, Melania, şi de fiica sa, Ivanka.
21.27 - Sondajele provizorii arată o victorie a lui Hillary Clinton, cu 206 la 164 (numărul de electori), potrivit The Telegraph.  Cel mai important stat este California, cu 55 de electori, unde se preconizează o victorie a democraţilor.
20.53 - Echipa lui Donald Trump denunţă nereguli electorale în statul Nevada
Echipa de campanie a candidatului republican Donald Trump a intentat un proces în statul Nevada pentru presupuse fraude electorale, informează CNBC.
Echipa candidatului republican susţine că în comitatul Las Vegas unele secţii de votare au rămas deschise după încheierea programului, în cadrul votului anticipat.
Astfel, deşi votul anticipat ar fi trebuit să se încheie joi la miezul nopţii, unii alegători ar fi putut vota şi vineri, chiar dacă nu se aflau la coadă în momentul în care urnele ar fi trebuit să se închidă.
20.47 - Prezenţa la urne în scrutinul din SUA este estimată a fi la nivelul de 60% - Reuters / Ipsos
Prezenţa finală la urne în scrutinul prezidenţial şi parlamentar din Statele Unite se estimează că va fi la circa 60%, conform unei proiecţii Reuters/Ipsos.
În rândul grupurilor minoritare, prezenţa la urne este estimată la 43%.
Aproape 60% dintre femeile afro-americane probabil vor merge la urne, precum şi 69% dintre bărbaţii albi, arată proiecţia realizată de agenţia de ştiri Reuters cu ajutorul Institutului de sondare Ipsos.
19.50 Site-ul de analiză politică FiveThirtyEight preconizează în continuare că Hillary Clinton va câştiga. Acesta consideră că reprezentanta democraţilor are 71% şanse la victorie.
19.40 Unul dintre cele mai importante fonduri valutare din SUA prezice o înfrângere zdrobitoare pentru Trump. Cel mai mare fond valutar mexican din SUA a raportat cea mai mare creştere din ultimii cinci ani, închizând în creştere cu 5,1%, după ce a câştigat aproape 125 de milioane de dolari. Este cel mai mare influx de bani din ultimii trei ani, în condiţiile în care pieţele au reacţionat pozitiv la întărirea perspectivelor victoriei lui Hillary Clinton, candidatul democrat.
19.30 Eric Trump, fiul candidatului republican Donald Trump, a stârnit o controversă după ce a postat o imagine cu buletinul de vot prezidenţial, în ceea ce pare a fi o încălcare a legislaţiei electorale, informează publicaţia The Hill.
"Este o onoare incredibilă să votez cu tatăl meu! Va face atât de mult pentru Statele Unite!", a transmis Eric Trump prin Twitter, postând o imagine cu buletinul de vot.
Ulterior, imaginea a fost eliminată de pe Twitter.


19.20 Candidatul republican, Donald Trump, a refuzat din nou să spună dacă va recunoaşte o eventuală înfrângere în scrutinul prezidenţial.
Întrebat dacă va recunoaşte eventuala victorie a democratei Hillary Clinton, Trump a răspuns: "Vom vedea ce se întâmplă".
În ultima dezbatere televizată, Donald Trump a refuzat să spună dacă va recunoaşte rezultatul scrutinului prezidenţial.
18.40 Cozi la vot în mai multe state, inclusiv în Raleigh, Carolina de Nord.

18.02 - Donald Trump a votat în cartierul new-yorkez Manhattan
Donald Trump, candidatul republican la preşedinţia SUA, a votat marţi în cartierul Manhattan din oraşul New York.
"Oamenii acestei ţări sunt incredibili", a declarat Donald Trump cu ocazia votului.

17.20 - Un bărbat cu traume la nivelul craniului a fost găsit mort în incinta Consulatului Rusiei din zona Manhattan, în oraşul New York, anunţă surse citate de NBC News.Poliţia din New York a fost solicitată la Consulatul Rusiei, situat pe strada East 91, unde un bărbat zăcea incoştient. Bărbatul în vârstă de 63 de ani, care prezenta răni în zona capului, nu a putut fi resuscitat. Poliţia încearcă să afle circumstanţele decesului.
Conform unor surse citate de publicaţia New York Daily News, există suspiciuni că bărbatul ar fi alunecat şi ar fi căzut de la înălţime.
"Poliţia investighează cazul. Deocamdată, nu facem niciun comentariu", a transmis Consulatul Rusiei. Nu este clar dacă bărbatul este angajat al reprezentanţei diplomatice ruse.
17:40 Fostul şef de campanie al lui Jeb Bush a publicat o hartă pe Twitter care arată că Trump ar pierde alegerile
16.30 - Chris Christie, guvernator al statului New Jersey ar fi votat dimineaţa. "Pe întuneric şi fără fanfară, pentru Trump", după cum notează un utilizator pe Twitter.


16.00 - În semn de protest faţă de politica lui Trump, două femei s-au dus topless la vot, transmite CNN.
15.45 - A votat şi Joe Biden. Potrivit CNN, vicepreşedinte american şi-a exprimat votul în  Delaware, fiind însotit de soţia sa Jill.
15.30 Hillary Clinton a mărturisit că se simte "umilă" în aceste zile pentru că ştie câtă responsabilitate presupune această funcţie. Ea a subliniat că în aceste alegeri sunt implicaţi atât de mulţi oameni şi a promis că va da tot ce are mai bun, dacă va fi destul de "norocoasă" ca să le câştige, relatează The Guardian.
15:00 Hillary Clinton, candidatul democrat la funcţia de preşedinte al SUA, a votat, alături de soţul său, fostul preşedinte Bill Clinton, în scrutinul prezidenţial şi parlamentar din Statele Unite, relatează Fox News.


14.10 Trump a făcut declaraţii pentru Fox News. "Am decis să votez cu Trump", a glumit Trump, adăugând că este emoţionat. El a fost întrebat dacă s-a schimbat pe parcursul campaniei. "A fost un proces extraordinar, de 17 sau 18 săptămâni de când am fost nominalizat. A fost un proces minunat, am întâlnit oameni care m-au întrebat ce am învăţat din această campanie. Am învăţat că oamenii sunt incredibili", a mai spus Trump. "Văd atât de multe sperante şi visuri distruse care nu au fost împlinite, dar care ar putea fi materializate sub o conducere adecvată"
13:50 Nigel Farage, politicianul britanic ultranaţionalist, a declarat că ar accepta funcţia oficială de ambasador al lui Donald Trump în Uniunea Europeană, informează site-ul ziarului The Independent. Politicianul eurosceptic asigură interimatul la conducerea formaţiunii populiste Partidul Independenţei Marii Britanii (UKIP), după demisia neaşteptată a liderului, Diane James. Acesta a declarat că i-ar plăcea să servească drept ambasador al lui Trump în Uniunea Europeană. Farage a fost însă evaziv în faţa întrebării dacă a discutat deja cu candidatul republican despre o slujbă în cadrul potenţialei Administraţii Trump.
Farage, unul dintre liderii campaniei pro-Brexit, a făcut paralele între campania electorală americană şi referendumul pentru ieşirea Marii Britanii din UE, sugerând faptul că Trump ar produce "schimbarea" în SUA.
"Nu ştiu ce se va întâmpla, este foarte simplu tot ceea ce pot să spun despre aceste alegeri: sunt asemănătoare campaniei pro-Brexit. Îţi doreşti o schimbare sau doreşti să rămâi exact aşa cum eşti? Despre asta este vorba. Dacă (Trump, n.red.) mi-ar oferi o slujbă precum cea de ambasador al său în UE, aş îndeplini această sarcină foarte bine ", a spus Farage.
13.40 Ambasadorul SUA la România, Hans Klemm, a declarat, marţi, la Timişoara, că după alegerile prezidenţiale din SUA nu ştie cum vor evolua relaţiile dintre cele două state, dar că "politica externă americană este bazată pe alianţe şi parteneriate", iar România este "un partener puternic".
Întrebat cum vor evolua relaţiile dintre România şi SUA după alegeri, Hans Klemm a declarat că nu cunoaşte răspunsul.
"Este o întrebare foarte bună la care nu cunosc, din păcate, răspunsul. În primul rând, va depinde de alegătorii americani, vom vedea ce vor decide ei în următoarele 24 de ore, în urma alegerilor. În al doilea rând, în ultimii 70 de ani, după al Doilea Război Mondial, o trăsătură a politicii externe americane a fost continuitatea. Politica externă americană este bazată pe alianţe şi parteneriate, iar România este un puternic aliat şi partener în cadrul NATO. Cred că acest parteneriat şi această alianţă vor continua, iar responsabilitatea mea în calitate de ambasador este să depun eforturi să continue", a afirmat Hans Klemm.
13.30 În urmă cu 30 de minute s-au deschis secţiile de votare din Carolina de Nord, Ohio şi Virginia de Vest. Guvernatorul de Ohio, fostul candidat John Kasich, încurajează oamenii să iasă la vot.
12:30 Matteo Renzi şi-a exprimat sprijinul pentru Hillary Clinton, în cadrul unei postări pe Facebook. Premierul Italiei l-a felicitat pe preşedintele Barack Obama pentru cei opt ani în funcţia de preşedinte al SUA şi a reluat susţinerea sa pentru candidata democrată, Hillary Clinton, în cadrul unei postări pe site-ul de socializare Facebook, informează The Huffington Post.
10.07 Un astronaut NASA a votat din spaţiu în cadrul alegerilor prezidenţiale americane. Shane Kimbrough, un astronaut NASA care se află la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, a votat în cadrul alegerilor prezidenţiale americane, a anunţat Administraţia Naţională pentru Aeronautică şi Spaţiu, potrivit CNN. NASA a comunicat Yahoo News că Kimbrough a votat în cadrul alegerilor din 2016 din staţia spaţială în urmă cu câteva zile.
Pentru astronauţii care se vor afla în spaţiu în ziua alegerilor, procesul de votare începe cu un an înainte de lansare. La momentul respectiv, ei pot alege la ce fel de scrutin doresc să participe. Apoi, cu şase luni înainte de alegeri, astronauţii primesc un fomular de înscriere.
9.30 Alegerile pentru preşedinţia Statelor Unite au început simbolic, în mica localitate Dixville Notch din statul american New Hampshire, când şapte persoane au votat la miezul nopţii, dintre care patru pentru Hillary Clinton, informează site-ul postului France24. Încă din 1960, micuţa localitate din Munţii Apalaşi are onoarea de a da startul alegerilor prezidenţiale.
Clay Smith a fost primul alegător american care a votat în ziua alegerilor, la scurt timp după miezul nopţii dintre luni şi marţi.
Cum s-a votat în cele trei localităţi din New Hampshire:
Dixville Notch
Hillary Clinton: 4 voturi
Donald Trump: 2 voturi
Gary Johnson: 1 vot
SURSA: The Guardian/ "Primii din ţară". Rezultatele din două mici localităţi din New Hampshire - Dixville Notch Voters Photograph: Xinhua / Barcroft Images
Millsfield
Trump: 16
Clinton: 4
Hart’s Location
Clinton: 17
Trump: 14
Johnson: 3
Rezultatele nu indică statistic un vot naţional.
9.00 Lady Gaga şi Jon Bon Jovi au apărut în ultima întrunire de campanie a candidatei Hillary Clinton, în Carolina de Nord, în timp ce Madonna a fost o apariţie surpriză la un concert pentru Democraţi, în New York's Washington Square Park.

Ultima apariţie în public a lui Donald Trump a fost în New Hampshire, împreună cu familia sa. "Cer voturile tuturor americanilor, democraţi, republicani, independenţi care au nevoie atât de disperată de schimbare", a spus Trump.

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu