>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

O regiune autonomă kurdă a fost creată în nordul Siriei

Grupuri kurde în cooperare cu aliaţi arabi şi creştini au semnat, joi seară, un document de tip constituţional care prevede crearea unei regiuni cu autonomie sporită în nordul Siriei, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

Nawaf Khalil, un oficial din cadrul formaţiunii kurde Partidul Uniunii Democrate (PYD), a declarat că documentul a fost aprobat joi, în cadrul unei reuniuni desfăşurate în oraşul Rmeilan, situat în nordul Siriei.
Kurzii sirieni vor administra regiunea autonomă autoproclamată - Kurdistanul sirian.
Multe oraşe şi localităţi rurale din nordul Siriei sunt predominant kurde, arabe şi siriene.
Nu este clar dacă Administraţia Bashar Al-Assad este de acord cu această iniţiativă.
Miliţiile kurde din Siria beneficiază de sprijin politic şi logistic din Occident, participând la lupte împotriva grupurilor teroriste afiliate reţelelor Stat Islamic şi Al-Qaida.
O regiune autonomă kurdă a fost înfiinţată oficial în nord-estul Irakului după intervenţia americană din anul 2003. În contextul conflictelor din Siria şi Irak, nu este exclus ca, pe parcurs, actualele regiuni kurde siriană şi irakiană să unească eforturile pentru a solicita independenţă.
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Conform celui mai recent bilanţ estimat de ONU, 270.000 de oameni au murit în acest război. Bilanţul anunţat de organizaţia Observator Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) este de 312.000 de morţi.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu