>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Percheziţii DIICOT la locuinţa unui tânăr acuzat de propagandă ISIS

Procurorii DIICOT au făcut, joi dimineaţa, percheziţii la locuinţa din Craiova a lui Constantin Luigi Boigea, suspectat de propagandă ISIS, tânărul având un dosar în derulare deschis în anul 2015 pentru promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă.

Tânărul suspectat de propagandă ISIS, Constantin Luigi Boigea, la a cărui locuinţă procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Orgnaizată şi Terorism (DIICOT) au făcut joi dimineaţa percheziţii, a fost adus pentru audieri la sediul central DIICOT.
UPDATE 16:55 După finalizarea percheziţiei, tânărul va fi adus la sediul central al DIICOT pentru a fi audiat.
Constantin Luigi Boigea a fost reţinut în decembrie 2015, când avea 17 ani, fiind acuzat de propagandă jihadistă. DIICOT susţinea la acel moment că tânărul şi-ar fi arătat disponibilitatea de a deveni martir pentru Statul Islamic (ISIS), fie mergând acolo unde gruparea acţionează, fie sacrificându-se în state din Europa la ordinul membrilor grupării.
Potrivit precizărilor făcute de procurori la acel moment, băiatul "a parcurs în mod accelerat etapele procesului de radicalizare islamistă, prin însuşirea credinţei islamice şi convertirea la islam, aderarea la ideologia radical islamistă şi la cauza jihadistă promovată de gruparea teroristă Statul Islamic, respectiv asumarea ca datorie personală a implicării în executarea de acte şi acţiuni teroriste", spun anchetatorii, precizând că acesta a promovat în mod sistematic acţiunile grupării, postând prin intermediul unor reţele de socializare opinii, scrieri, imagini, înregistrări audio-video, reprezentând activităţi, acţiuni armate violente şi de propagare ale ISIS "cu intenţia de a le face cunoscute şi de a determina câştigarea de noi adepţi capabili să recurgă la săvârşirea aceluiaşi gen de fapte".
Potrivit DIICOT, radicalizarea islamistă este un proces prin care o persoană în urma însuşirii credinţei islamice şi a ralierii la ideologia jihadistă adoptă un discurs, atitudine şi comportament, ce contestă ordinea socială şi economică dintr-un stat sau teritoriu şi vizează înlocuirea acesteia cu legea islamică sharia prin violenţă. Radicalizarea islamică este considerată una din amenţările majore la adresa securităţii globale întrucât toţi indivizii care au comis acte teroriste au trecut prin etapele unui proces de radicalizare.
După convertirea la islamism, mai susţineau procurorii, Constantin Boicea "şi-a schimbat modul de viaţă izolându-se de societate şi familie, identificându-se cu Statul Islamic şi vorbind permanent în numele acestuia, şi-a negat apartenenţa la comunitate şi la modul de viaţă al familiei, în acest sens a început să poarte în public ţinută specifică musulmanilor, să se afişeze pe reţelele de socializare îmbrăcat cu însemne ale Statului Islamic".
Tânărul a alocat un timp foarte mare accesării şi vizualizării unor materiale de propagandă pentru Statul Islamic, ce prezentau execuţii prin decapitare, incendiere, împuşcare şi antrenamente specifice. În plus, el şi-a ales nume de origine arabă şi, sub acestea, şi-a creat mai multe conturi pe reţelele de socializare, încercând la început să intre în contact cu adepţi sau membri ai Statului Islamic. Ulterior, mai spun procurorii, pe fondul radicalizării sale profunde, adolescentul a ajuns să convingă noi persoane să devină adepţi ai Statului Islamic.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu