>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Adrian Ţuţuianu, preşedintele Comisiei de control al SRI: Eduard Hellvig ne-a prezentat două rapoarte - despre Coldea şi Istode. Ancheta nu e închisă, dar confirmă că Florian Coldea şi-a petrecut vacanţele cu Ghiţă

Audierea lui Hellvig a durat mai mult de şapte ore.
''Ancheta internă nu este închisă'', a subliniat Ţuţuianu (PSD), care a adăugat că şi membrii Comisiei de control au decis să nu închidă discuţia.
Cât priveşte fotografiile apărute în presă în care generalul de brigadă Elena Istode apare în vacanţe de lux cu familia politicianului PSD Cristian Rizea, Ţuţuianu a explicat că ancheta internă a SRI a arătat că soţia fostului deputat a fost colegă de facultate cu Istode, că generalul SRI a achitat o parte importantă a costurilor şi că a informat conducerea serviciului despre aceste ''activităţi''.
''Era normal să se declanşeze o anchetă internă în cadrul SRI, după cum era normal ca noi, comisia, să solicităm să fie lămurite aceste lucruri. Din datele puse la dispoziţie, rezultă că a fost prezentă împreună cu familia Rizea în Monaco şi la Nissa, că o parte importantă a cheltuielilor a fost suportată de doamna general şi că aceste relaţii au la bază calitatea de foste colege de facultate a doamnei general, respectiv doamnei Rozea şi că aceste activităţi, concedii au fost raportate conducerii SRI în conformitate cu procedurile interne de lucru'', a spus preşedintele Comisiei SRI.
El a menţionat că cele două rapoarte au concluzionat că legea nu a fost încălcată.
''Cu privire la ambele rapoarte, din punctul meu de vedere, chiar dacă nu avem o încălcare a legii – asta e concluzia celor două raporte - asta e cel puţin o problemă de raportare deontologică din partea ofiţerilor de infromaţii atunci când sunt prezentţi în excursii sauactivităţi de tipul acesta cu parlamentari sau oameni de afaceri''.
Adrian Ţuţuianu, şeful comisiei de control SRI, a declarat miercuri ca ancheta interna a SRI a confirmat ca Florian Coldea a fost în vacanţe cu Sebastian Ghiţă în insulele Seychelles şi în Italia, dar şi-a plătit cheltuieile. Ţuţuianu a spus că nu a putut stabili dacă facturile sunt reale.
Ţuţuianu a mai spus că seful SRI, Eduard Hellvig, a anunţat că a dispus elaborarea unui cod deontologic, care va fi public, care să clarifice conduita unui ofiter SRI în relaţie cu terţe persoane.
Adrian Ţuţuianu: Trecerea în rezervă a lui Coldea, din cauza prejudiciului de imagine.Vacanţele, confirmate
Întrebat de ce a fost trecut Coldea în rezervă, dacă raportul comisiei de anchetă internă a concluzionat că acesta nu a încălcat legea şi prevederile interne, Ţuţuianu a răspuns: ''Am să vă spun exact concluzia domnnului director al SRI: repunerea în funcţie este consecinţa constatărilor comisiei de control, deci dacă nu sunt încălcări ale legii este normal să fie repus în funcţie. Cunoaşteţi din spaţiul public că s-a făcut o solicitare de trecere în rezervă după această repunere în funcţie''.
''Trecerea în rezervă a fost apreciată ca oportună pe de o parte de domnul general Coldea şi apreciată ca fiind utilă din perspectiva protejării instituţiei de către conducerea SRI pentru că este evident pentru toată lumea că s-a adus prin aceste lucruri un prejudiciu cel puţin de imagine, dar şi un prejudiciu de credibilitate SRI'', a adăugat preşedintele Comisiei SRI.
El a spus că raportul intern a confirmat vacanţele lui Sebastian Ghiţă cu Florian Coldea, cum ar fi în insulele Seychelles, precum şi în Italia, la Toscana.
''Este confirmată prezenţa doamnei Coldea împreună cu doamna Ghiţă la Paris, la Disneyland'', a adăugat Ţuţuianu.
''Din informaţiile date de comisia de anchetă rezultă că familia Coldea, domnul general şi doamna colonel Coldea, au prezentat documente justificative cu privire la suportarea de către dânşii a cheltuielilor ocazionate de aceste deplasări, respectiv s-au prezentat facturi şi chitanţe'', a afirmat preşedintele Comisiei SRI.
El a precizat că nu sunt indicii că documentele prezentate de familia Coldea ar fi false, spunând că doar organele de anchetă penală au instrumentele de a le investiga.
''Doamna Coldea a fost verificată, şi domnul Coldea, au dat relaţii, au prezentat documente, au fost mai multe audieri'', a menţionat Ţuţuianu.
El a arătat că şi în cazul soţiei lui Coldea concluzia comisiei de anchetă este aceeaşi – respectiv că nu au fost încălcate prevederile legale şi normele interne.
Adrian Ţuţuianu despre implicarea SRI în proteste: SRI are obligaţia de a comunica anumite informaţii
Întrebat, după audierea conducerii SRI de către Comisiea parlamentară, dacă a fost implicat SRI implicat în proteste, Ţuţuianu a răspuns: ''Am discutat despre cadrul legal incident şi am stabilit că există preocupări ale SRI legat de eventuale grupuri care au atitudini extremiste cu ocazia manifestărilor şi că există o obligaţie legală a serviciului de a comunica către jandarmerie sau Inspectoratul General de Poliţie anumite date şi informaţii pe care le au cu privire la manifestaţii publice organizate cu aprobările legale sau să spunem manifestaţii aşa zis spontane''.
''Am cerut aceste informaţii pornind de la ceea ce s-a afirmat în spaţiul public'', a explicat preşedintele Comisiei SRI.
El a accentuat că directorul SRI, Eduard Hellvig, a dat asigurări certe că serviciul nu s-a implicat şi nu se va implica în asemenea activităţi.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu