>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

DUPĂ MULTE AȘTEPTĂRI, VIN INVESTITORII ȘI LA TÂRGU JIU !

 O discuție cu domnul AUREL POPESCU, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Târgu Jiu a fost, oarecum, dificil de realizat în aceste zile de început de an. Cu toate acestea, având în vedere deschiderea pe care domnia sa  o manifestă către mass media locală și centrală  încă de pe vremea când era consilier municipal, ne-am bucurat de toată atenția acordată atunci când l-am solicitat ca partener de discuție într-un interviu pentru UNIVERSUL și UNIVERSUL OLTENIEI, dialog ce a vizat principale subiecte de actualitate și de interes pentru cititorii noștri, pentru cetățenii municipiului :
Așadar, domnule viceprimar interimar AUREL POPESCU, mai intâi despre un subiect încă ... fierbinte pentru locuitorii orașului nostru (dar și ai Gorjului) aflați în căutarea unui loc de muncă. Cum se desfășoară recrutările la fabrica pe care intenționează să o deschidă un investitor japonez în zona ROSTRAMO ?
Așa cum se cunoaște, interesul deosebit ce a determiat depunerea unui număr de peste 5000 de CV-uri pentru cele 500 de locuri de muncă inițiale – din totalul de aproape 1500, cât va avea fabrica de cablaje auto care urmează să funcționeze în Târgu Jiu -. Societatea din Tr. Severin care face recrutarea forței de muncă a hotărât sistarea depunerii de CV-uri, ei fiind cei care au demarat investiția și, în același timp, cei care se vor ocupa de școlarizarea, de pregătirea forței de muncă, din rândul persoanelor recrutate. Din discuțiile purtate cu cei de la Direcția de Resurse Umane a societății angajatoare, numărul impresionant de cereri depuse s determinat luarea acestei măsuri. S-a făcut deja o primă triere a CV-urilor depuse, s-au demarat deja discuțiile cu primele 50 de persoane, la sediul AJOFM Gorj. Repet, de acest lucru se ocupă societatea angajatoare, noi ne-am manifestat întreaga disponibilitate pentru oferirea  de spații pentru interviuri, pentru școlarizare, pentru perioada de pregătire a forței de muncă recrutate, de trainning și, bineînțeles, cu orice alte solicitări venite din partea dumnealor, solicitări în privința dezvoltării afacerii în sine. Spun acest lucru deoarece, din discuțiile purtate, intențiile dumnealor sunt ca, până la sfârșitul anului 2017, numărul de locuri de muncă - și deci, de persoane angajate – să fie undeva la 1500 de persoane. Acești 500 de angajați în faza inițială vor merge pentru școlarizare la unul din punctele de lucru existente la Tr. Severin sau la Caransebeș, conducerea având rol decizional unde este mai bine ca aceștia să fie pregătiți pentru a lucra apoi la Tg Jiu. În luna aprilie, investiția ar trebui să fie gata, pentru ca aceste prime 500 de persoane să înceapă lucrul la fabrica de cablaje de aici. Este un lucur bun, încurajator, venind în sprijinul celor care își caută un loc de muncă. 
Se pare că interesul record acordat recrutărilor pentru deschiderea fabricii de cablaje auto, ar fi atras atenția și altor investitori asupra potențialului uman și condițiilor dezvoltării în municipiul nostru de noi capacități de producție, generatoare de locuri de muncă. Este adevărat ?
În urmă cu  mai multe luni, această societate din Pitești a mai avut o tentativă de începere a unor discuții privind deschiderea unui punct de lucru în municipiul Tg Jiu. Ca o paranteză, actualul investitor din zona ROSTRAMO a demarat discuțiile cu noi, Primăria și Consiliul Local, discuții despre această fabrică, în urmă cu un an și jumătate. Discuțiile de această factură necesită timp, necesită pregătire, necesită armonizare și în ceea ce privește relațiile dintre reprezentanții acestor firme și autoritățile  publice locale, dar și în ceea ce privește relația dintre reprezentanți și board-ul companiei respective. Pentru că decizia finală nu este luată aici, pe loc, de acel reprezentant, după primele discuții, primele contacte. Sigur, noi am fost cei care am insistat și vom insista în continuare pentru a aduce acești investitori la Tg Jiu, oferindu-le toate condițiile pentru de dezvoltarea de afaceri generatoare de noi locuri de muncă. Revenind la societatea de la Pitești, dânșii s-au mai arătat înteresați de județul nostru, de municipiul Tg Jiu, așa cum spuneam. Iată că, în urma unei discuții pe care am avut-o cu un om de afaceri de aici, fiind o cunoștință comună o persoană de la această societate, avem posibilitatea să reînnodăm această relație. Am făcut acest lucru, am purtat o discuție cu reprezentantul societățiii din Pitești după care – cu acceptul domniei sale - am făcut cunoscut mai multor societăți din Tg Jiu faptul că investitorul respectiv caută o hală de producție și spațiul necesar în vederea dezvoltării unui punct de lucru la Tg Jiu, tot în domeniul componentelor electronice auto. Ieri și azi am continuat discuțiile, telefonic, mai ales că societatea din Pitești are informații precise despre faptul că există forță de muncă pe plan local, dar mai ales că autoritățile publice locare le vor acorda tot sprijinul în deschiderea acestei noi investiții.
În afară de disponibilitatea pe care o manifestați față de potențialii investitori, ce alte avantaje, ce alte facilități de orice fel oferiți firmelor românești sau străine ? Vă întreb acest lucru, deoarece am tot văzut fie în presa scrisă, fie la televizor, că autoritățile publice trebuie să ofere o serie de facilități care să atragă astfel investitorii în localitatea respectivă. Cât este de adevărat acest lucur pentru orașul nostru ?
Facilitățile sunt cele prevăzute clar, prin legislația în domeniu, așa că  noi nu avem alte facilități cu care să venim în mod special, în acest moment, în sprijinul societăților sau companiilor care vor să dezvolte aici. Sigur, încearcă unii să vină cu tot felul de lucruri nelalocul lor, să puncteze fel și fel de argumente, să pozeze în mari salvatori, mari intermediari intre anumiți cetățeni din Tg Jiu și diverși oameni de afaceri din exterior. Sunt tot felul de speculații pentru că, în afara cadrului legal existent, nu avem acum alte posibilități. Aaa, că am găsit noi, Consiliul Local posibilitatea de a oferi terenuri pentru eventuale investiții, da, acele terenuri sunt disponible, pot fi încheiate contracte de superficie la prețuri foarte mici, de 0,06 euro pe metru pătrat pe lună, cu perioade de grație. Alte informații sunt disponibile publicului larg atât pe site-ul Primăriei Tg Jiu, cât și pe site-ul Consiliului Județean. Pe aceste suprafeșe de teren pot fi dezvoltate afaceri laborioase și extrem de complexe, iar noi, Primăria municipiului Tg Jiu, ne-am angajat să asigurăm toate utilitățile necesare la limita de proprietate, așa cum permite și prevede legislația în domeniu. Și avem deja proiectele făcute pentru ca, în situația în care ar veni un investitor care își dorește să dezvolte o afacere pe una din locațiile deja identificate și aprobate prin hotărâre de Consiliu Local, să mergem imediat cu tot ceea ce înseamnă utilități – apă, gaze, iluminat, canalizare, drumuri de acces – până la limita de proprietate. Din păcate, societatea care venise, în urmă cu ceva timp, nu a mai dezvoltat în acea zonă – e vorba despre zona Ciocârlău -, nu știm care a fost cauza,  a renunțat după o perioadă de timp deși obținuse chiar un ajutor de stat de circa nouă milioane de euro, lucur ce a născut întrebarea : de ce, dintr-o dată, nu a mai dezvoltat aici ? Părerea noastră este că au găsit forță de muncă foarte ieftină într-o altă zonă.
Despre alte subiecte de interes, vă rugăm să ne vorbiți domnule AUREL POPESCU, viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Târgu Jiu, în cea de-a doua parte a interviului acordat, în ediția de mâine a UNIVERSULUI OLTENIEI.  (Va urma)  
                                                                                                             MARIUS BECHERETE  

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu