>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Cei care au vandalizat Crucea de pe Cetăţuie au fost prinşi. Prin petiţie se cere păstrarea "operei"

Cei care au vandalizat Monumentul Crucea de pe Cetăţuie din Cluj-Napoca au fost prinşi de poliţiştii locali, după o pândă la faţa locului. În spaţiul public a apărut o petiţie, solicitându-se păstrarea "operei", ca reprezentare a protestelor antiguvernamentale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Poliţiei Locale din cadrul Primăriei Cluj-Napoca, Marcel Bonţidean, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cei care au vandalizat Monumentul Crucea de pe Cetăţuie sunt doi tineri, care au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să mai vandalizeze monumentul care, între timp, fusese acoperit.
Cei care au vandalizat Crucea de pe Cetăţuie au fost prinşi. Prin petiţie se cere păstrarea "operei"
„Am prins în flagrant doi tineri care se fac vinovaţi de vandalizarea Monumentului Crucea de pe Cetăţuie. Am pus poliţişti locali la pândă în zonă, care i-au prins sâmbătă seara, în jurul orei 23.30, pe cei doi tineri care încercau să vandalizeze, din nou, cu grafitti, monumentul care fusese acoperit în zonele pictate cu politicieni după gratii. Cei doi aveau spray-uri cu vopsea asupra lor. Făptaşii vor fi predaţi IPJ Cluj care are deschis în acest caz un dosar pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere”, a spus Bonţidean.
Reprezentanţii IPJ Cluj au declarat la rândul lor corespondentului MEDIAFAX că se va lua legătura cu Poliţia Locală pentru a se stabili cine sunt persoanele identificate în vederea continuării cercetărilor.
„Aşteptăm ca Primăria Cluj-Napoca să depună plângere pentru distrugere faţă de ce doi”, au spus sursele citate.
Potrivit Codului Penal, distrugerea se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă
Pe de altă parte, întrucât pe pereţii pictaţi ai monumentului apărea semnătura Bansky, aparţinând unui artist de grafitti britanic anonim, a fost lansată, duminică, o petiţie on-line care va fi depusă şi la Primăria Cluj-Napoca prin care se cere ca „îndepărtarea şi distrugerea definitivă a intervenţiei lui Banksy pe monumentul dedicat Eroilor Neamului să fie oprită”.
Autorii petiţiei au susţinut că „opera” pictată pe Monumentul Crucea de pe Cetăţuie să fie păstrată şi salvată ţinând cont de faptul că „actualele proteste anticorupţie, mişcări majore ale societăţii româneşti ale ultimelor decenii, şi-au găsit o manifestare extraordinară în spaţiul public, a cărei distrugere este iminentă”.
„Să nu lăsăm ca, datorită nepriceperii sau ignoranţei, acest monument să fie distrus! Asupra Monumentului Eroilor Neamului a fost realizată o intervenţie inspirată de protestul ultimelor zile şi poartă semnătura renumitului artist internaţional de street art, Banksy. Intervenţia a fost realizată printr-un gest de appropiation al unui alt monument, dedicat Eroilor Neamului de pe Dealul Cetăţuia. La rândul lor, graffiti-urile de pe Zidul din Berlin au reprezentat acte de vandalism la momentul realizării lor, cu toate acestea ele sunt păstrate cu mare grijă, fiind exprimări vizuale de neînlocuit ale unor momente istorice de turnură”, se arată în petiţie.
IPJ Cluj a declanşat, vineri, cercetări pentru distrugere în cazul Monumentul Crucea de pe Cetăţuie din Cluj-Napoca care a fost vandalizat de persoane necunoscute, pe pereţii săi fiind pictate imagini cu politicieni după gratii, printre care Liviu Dragnea, Victor Ponta, Adrian Năstase. Ion Iliescu, Traian Băsescu sau C. V. Tudor.
Crucea de pe Cetăţuie este numită şi Monumentul Eroii Neamului, fiind dedicată memoriei martirilor Revoluţiei de la 1848. Monumentul a fost sfinţit la 1 Decembrie 1997 în mandatul fostului primar Gheorghe Funar.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu