>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Comisia Europeană: Corupţia afectează mediul de afaceri în România. OUG 13 a generat riscuri asupra eforturilor anticorupţieCorupţia reprezintă "un obstacol" pentru activităţile de afaceri în România, notează Comisia Europeană într-un document de lucru, subliniind că eforturile anticorupţie au fost expuse riscurilor recent prin încercarea de modificare a Codului Penal prin Ordonanţa guvernamentală de urgenţă 13.
"Corupţia persistă la toate nivelurile şi rămâne un obstacol pentru activităţile de afaceri. Fenomenul corupţiei este cunoscut ca fiind o problemă majoră a României, după cum arată studiile în mod constant şi, recent, raportul elaborat în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare", precizează un Document de lucru al Comisiei Europene destinat Parlamentului European, Consiliului UE, Băncii Centrale Europene şi Eurogrupului.
Chiar dacă "România a intensificat în ultimii ani eforturile de combatere a corupţiei" (...), "ireversibilitatea progreselor anticorupţie a fost expusă riscurilor recent", notează Executivul UE.
"România are un cadru legal anticorupţie solid, iar activităţile de până acum ale instituţiilor judiciare specializate în combaterea corupţiei au fost puternice. Activităţile de până acum ale României semnalează ireversibilitatea reformelor, dat fiind că au fost introduse o serie de garanţii pentru a se evita inversarea bruscă a acţiunilor. (...) Cu toate acestea, într-o procedură de urgenţă din 31 ianuarie 2017, Guvernul a introdus amendamente la Codul Penal, afectând acţiunile de combatere a corupţiei", notează CE, referindu-se la Ordonanţa guvernamentală de urgenţă 13.
"Chiar dacă o procedură ulterioară de urgenţă guvernamentală, efectuată pe 5 februarie, a abrogat amendamentele, dezbaterile parlamentare pe tema celor două ordonanţe este în curs. Astfel de iniţiative riscă să afecteze progresele înregistrate în ultimii zece ani", în combaterea corupţiei, atrage atenţia Comisiei Europeană.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu