>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

CSM: Afirmaţiile lui Călin Popescu Tăriceanu la adresa justiţiei, de o gravitate extremă


"Având în vedere lansarea, preluarea şi amplificarea în spaţiul public, prin intermediul mass media, a unor grave afirmaţii, declaraţii şi mesaje cu privire la activitatea instituţiilor judiciare şi a magistraţilor, provenite în special din zona reprezentanţilor clasei politice, considerând că acestea au un real potenţial de afectare a independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, culminând cu afirmaţiile lansate în spaţiul public la data de 6 februarie 2017, în cadrul interviului acordat postului britanic BBC News (British Broadcasting Corporation), de către preşedintele Senatului României, dl. Călin Popescu Tăriceanu, CSM, în calitatea sa de apărător al independenţei justiţiei, apreciază că afirmaţiile lansate în spaţiul public, prin care se conturează imaginea unui sistem judiciar care nu este independent şi a unor magistraţi care îşi desfăşoară abuziv activitatea, la comandă politică, cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor civile, reprezintă afirmaţii de o gravitate extremă la adresa justiţiei din România"
, potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), remis marţi MEDIAFAX.
Consiliul Superior al Magistraturii şi-a manifestat îngrijorarea şi, totodată, dezacordul faţă de exprimarea publică, cu depăşirea limitelor admisibile ale libertăţii de exprimare, a unor astfel de opinii.
"Astfel de afirmaţii pot afecta nu numai independenţa, imaginea, credibilitatea şi prestigiul magistraţilor şi sistemului judiciar român, angrenat într-un amplu efort de reformă şi luptă împotriva corupţiei odată cu aderarea la Uniunea Europeană, apreciate pozitiv la nivel european şi internaţional, dar şi imaginea, prestigiul şi credibilitatea României în plan extern. Actualul context, determinat de adoptarea unor acte normative ce afectează în mod direct activitatea autorităţii judecătoreşti şi reacţiile societăţii civile faţă de acest proces, nu justifică în niciun fel lansarea unor afirmaţii care să depăşească limitele admisibile ale discursului politic public", potrivit sursei citate.Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi liderul Partidului Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE), a fost intervievat de reporteri ai postului britanic despre corupţia din statul român, informează site-ul postului BBC News.
Guvernul român a avut duminică o întâlnire de urgenţă pentru a abroga o proprie ordonanţă de urgenţă. De ce se poartă în acest fel un Guvern care se bucură de o majoritate confortabilă în Parlament?, se întreabă reporterii postului britanic BBC News.
La această întrebare a răspuns preşedintele Senatului de la Bucureşti, Călin Popescu Tăriceanu. Fostul premier admite că acţiunile Guvernului şi felul în care membrii guvernamentali au comunicat a fost stângaci, dar insistă asupra faptului că aceştia erau bine intenţionaţi. El a respins percepţia, extrem de răspândită în România şi în străinătate, cum că acest conflict reprezintă o bătălie între oficialii corupţi şi o societate ce luptă împotriva corupţiei.
”Regret să spun asta, dar sistemul judecătoresc din România nu este unul independent, iar aceasta este o problemă clară ce va trebui abordată pe viitor”, a adăugat preşedintele Senatului.
Tăriceanu prezintă o imagine a procurorilor, în mod special a celor ce fac parte din Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), ce acţionează într-un mod periculos şi se aliază cu serviciile secrete.
Procurorii cooperează cu judecătorii, declară Călin Popescu Tăriceanu, şi încalcă drepturile civile ale cetăţenilor români într-un mod ce nu a mai fost întâlnit din perioada comunistă.
”DNA-ul şi serviciile de informaţii sunt în prezent percepute ca instituţii ce nu respectă cadrul juridic, sunt ei înşişi corupţi şi sunt folosiţi drept autorităţi importante ale luptei politice din România”, a spus fostul premier.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu