>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

LULUTA, O INTELIGENTA TULBURATOARE – Laura Kovesi s-a dat de gol asupra motivelor reale pentru care DNA ii ancheteaza penal pe autorii OUG 13/2017 din Guvernul Grindeanu: “A fost un pericol ca activitatea noastra sa fie afectata... este extrem de important sa putem sa folosim in continuare anumite instrumente legislative”. Cum ramane cu principiul nimeni nu poate fi judecator in propria cauza si cu obligatia de abtinere?


Mai doriti vreo dovada ca dosarul penal deschis de DNA impotriva Cabinetului Grindeanu pentru emiterea OUG nr. 13/2017 are un substrat eminamente politico-judiciar? Iata o recunoastere facuta in direct chiar de sefa DNA Laura Kovesi, care a marturisit ca partea prejudiciata in cauza este chiar DNA.

Intr-un interviu acordat marti 7 februarie 2017 pentru Radio Romania Actualitati, pornind de la discutii pe marginea Ordonantei Guvernului Grindeanu (OUG 13/2017) privind abuzul in serviciu, sefa DNA a facut o marturisire uluitoare: “Noi o sa continuam sa ne facem treaba, la fel cum am facut-o si pana acum. Aaa... din perspectiva noastra ca procurori noi trebuie sa facem investigatii penale. Noi nu trebuie sa ne uitam la evenimentele care se intampla in spatiul public. Stiti, suntem acolo procurori sa facem investigatii nu sa avem cu sentimente, sa gandim cu sentimente. Indiferent daca suntem laudati, daca suntem criticati, indiferent daca suntem sustinuti sau nu suntem sustinuti, noi trebuie sa ne facem treaba in conformitate cu legea, asa cum am facut-o. Pot sa va spun ca impreuna cu colegii mei suntem motivati sa ne continuam activitatea chiar daca au aparut aceste modificari legislative si a fost un pericol ca activitatea noastra sa fie afectata. Ce este insa important de spus este ca noi vrem sa ne continuam activitatea, vrem sa fim lasati sa ne continuam activitatea, dar este extrem de important sa putem sa folosim in continuare anumite instrumente legislative. Cata vreme competenta noastra ramane aceeasi, cata vreme instrumentele pe care noi le folosim din dispozitii penale sau instrumentele legale pe care le folosim in activitate raman aceleasi, noi o sa ne continuam sa ne facem treaba”.
Nemo esse judex in sua causa potest
Judecand prin prisma faptului ca un principiu elementar de drept sustine ca “Nimeni nu poate fi judecator in propria cauza” (Nemo esse judex in sua causa potest), dar si al art. 64 – 65 din Codul de procedura penala care prevad ca un magistrat este incompatibil sa solutioneze un dosar daca “exista o suspiciune rezonabila ca impartialitatea este afectata”, ajungem la concluzia, potrivit recunoasterilor Laurei Kovesi, ca niciun procuror DNA nu poate fi compatibil cu aceasta ancheta. Asta intrucat partea prejudiciata in acest caz apare nu doar DNA, dar si orice procuror DNA care poate instrumenta un dosar de abuz in serviciu.
Daca un procuror DNA nu poate fi compatibil prin lege sa solutioneze un dosar care il prejudiciaza pe el si pe unitatea de parchet care lucreaza, rezulta ca acest dosar trebuia sa fi inaintat Procurorului General al Romaniei pentru ca acesta sa gaseasca o cale de urmat, cea mai posibila prin preluarea cauzei de o alta directie din PICCJ.
Alte recunoasteri ale DNA si conducatorilor ei, care ar trebui sa genereze o plangere a Guvernului Romaniei impotriva procurorilor DNA
DNA a recunoscut la 20 ianuarie 2017, prin comunicat de presa, ca activitatea ei va fi “lipsita de eficiente”. Iata cum: “Impactul acestor modificari pentru cauzele aflate pe rolul instantelor de judecata in care au fost cercetati inculpati pentru infractiunea de abuz in serviciu este unul major si poate lipsi de eficienta anchetele penale desfasurate de structura noastra de parchet in urma carora acestia au fost dedusi judecatii, anchete ce au presupus efectuarea unui volum important de acte procedurale si implicarea unor numeroase institutii ale statului cu atributii in domeniu.
De altfel, la 1 februarie 2017, sefa DNA Laura Kovesi a declarat pentru Europa FM: “Noi, daca astazi deschidem o investigatie pentru un eventual abuz in servicu, peste zece zile nu mai putem continua investigatia.... Ca prima solutie, noi vedeam doar retragerea ordonantei sau abrogarea ordonantei pentru ca ea sa nu intre in vigoare. Un minut daca e in vigoare, ea isi produce efectele... Avem in investigare 2151 de infractiuni de abuz serviciu si modificarile vor avea impact asupra acestor dosare”.
Este limpede ca DNA si procurorii DNA au un interes direct, personal, in cauza privind procesul legislativ de la nivelul Guvernului Grindeanu privitor la OUG 13/2017, instrumentata de doi procurori (din care unul e Jean Uncheselu – procurorul care i-a deschis dosar si ex-premierului PSD Victor Ponta). Nici parchetul anticoruptie si nici procurorii DNA nu au inteles sa se abtina, desi iata, prin gura lui Kovesi, s-a recunoscut “pericolul” in care ei s-au aflat. De ce s-au simtit cei de la DNA in pericol? Ei fac legea sau trebuie sa se supuna legii? (www.luju.ro0

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu