>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Malaezia îl convoacă pe ambasadorul Coreei de Nord în scandalul privind asasinarea lui Kim Jong Nam


Ministerul de Externe din Malaezia l-a convocat, luni, pe ambasadorul Coreei de Nord pentru acuzaţiile pe care le-a formulat la adresa autorităţilor de la Kuala Lumpur, susţinând că acestea ar avea "ceva de ascuns" în cadrul anchetei privind asasinarea fratelui vitreg al liderului nord-coreean.
Malaezia l-a chemat, de asemenea, pe ambasadorul său de la Phenian "pentru consultări", a mai anunţat acesta, citat de Reuters.
Ministerul malaezian a spus că ambasadorul nord-coreean Kang Chol a fost convocat pentru a oferi "o explicaţie privind acuzaţiile pe care le-a făcut la adresa Guvernului malaezian în conferinţa de presă de pe data de 17 februarie 2017".
"În conferinţa sa de presă, ambasadorul...a insinuat...că Guvernul malaezian are «ceva de ascuns». Ambasadorul a formulat, de asemenea, acuzaţii că Malaezia «complotează şi joacă în galeria forţelor externe»", a mai transmis ministerul.
Autorităţile de la Kuala Lumpur au avertizat că Trupul fratelui vitreg al liderului nord-coreean, Kim Jong-un, nu va părăsi teritoriul Malaeziei până când familia nu va oferi mostre de ADN.
Experţii efectuează vineri analize pentru a afla care este substanţa toxică cu care ar fi fost stropită faţa lui Kim Jong-Nam în momentul în care acesta se pregătea să se îmbarce într-un avion pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur.
Diplomaţi nord-coreeni s-au opus autopsiei, potrivit unor responsabili malaezieni, însă Kuala Lumpur a anunţat vineri că trupul nu va fi predat Phenianului până când procedurile nu vor fi finalizate.
"Până în prezent, niciun membru al familiei sau apropiat nu a venit să identifice sau să ceară corpul. Avem nevoie de mostre ADN ale unui membru al familiei pentru a stabili profilul persoanei decedate", a declarat Abdul Samah Mat, şeful Poliţiei din statul Selangor, unde se află aeroportul. "Coreea de Nord a formulat o cerere pentru restituirea trupului, dar înainte de a-l preda, avem nevoie să îl identificăm", a adăugat el.
Kim Jong Nam, fratele vitreg al liderului nord-coreean, a fost asasinat în Malaezia, a anunţat marţi agenţia de ştiri Yonhap şi mai multe instituţii media din Coreea de Sud, citând surse neidentificate. Yonhap, care citează o sursă guvernamentală sud-coreeană, a comunicat faptul că acesta a fost asasinat luni dimineaţa în Malaezia.
Postul de televiziune Chosun a indicat că fratele vitreg al lui Kim Jong-un ar fi fost otrăvit în timp ce se afla la aeroportul din Kuala Lumpur, de către două femei despre care se crede că lucează pentru autorităţile de la Phenian.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu