>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Sedinţa cu uşile închise la bilanţul DIICOT: Iohannis a felicitat instituţia pentru felul în care a reacţionat în legătură cu OUG13


Preşedintele României Klaus Iohannis a ajuns, joi, la sediul DIICOT, şeful statului participând la prezentarea raportul de activitate pentru anul 2016 al instituţiei. Iohannis a fost întâmpinat de procurorul şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu.
Share pe Facebook 444 afişări
UPDATE 12.40 : Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi, la bilanţul DIICOT, că apreciază promptitudinea cu care instituţia a reacţionat public în ceea ce priveşte ordonanţa de modificare a Codurilor Penale.
"Recentele iniţiative ale Executivului în ceea ce priveşte modificarea legislaţiei penale ar fi avut drept consecinţă nu numai scăderea în intensitate a luptei anticorupţie, ci şi repercusiuni grave şi asupra speţelor aflate în competenţa DIICOT. Am apreciat promptitudinea cu care instituţia dumneavoastră a reacţionat în mod public, semnalând faptul că adoptarea unor asemenea acte normative ar creşte riscul apariţiei unor condiţii favorizante pentru fenomenele infracţionale",a susţinut Iohannis în cadrul discursului său.
Preşedintele a făcut referire şi la rolul pe care îl are DIICOT în dezvoltarea economiei ţării.
"Rolul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism este unul esenţial la nivelul societăţii şi, în acelaşi timp, unul extrem de dificil, întrucât vă confruntaţi cu formele cele mai dure şi mai violente ale criminalităţii. Un stat nu poate avea o economie puternică atunci când criminalitatea organizată este mare. Forţa financiară a grupărilor interlope sau criminalitatea informatică afectează profund siguranţa statului şi economia României, având şi un impact puternic asupra colectării veniturilor la bugetul de stat", a mai spus Iohannis, care a vorbit şi despre modificările legislatie care urmează să fie făcute şi care vizează activitatea DIICOT.
"Aceste obiective nu pot fi atinse fără a exista, în primul rând, o legislaţie coerentă. Mă bucur să constat că modificările legislative realizate în 2016 au avut drept rezultat consolidarea capacităţii de funcţionare a instituţiei. Aceasta este o dovadă că instituţiile care asigură lupta împotriva criminalităţii devin eficiente atunci când legile sunt făcute cu inteligenţă, cu bună credinţă şi urmăresc să întărească statul de drept, nu să îl slăbească. Pentru a putea investi în serviciile publice necesare societăţii trebuie, pe de o parte, să combatem şi să destructurăm reţelele criminale care operează contra legii şi, pe de altă parte, să recuperăm prejudiciile create. Este mai mult decât necesară o bună colaborare între Ministerul Public în genere şi Agenţia Naţională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate pentru a duce la bun sfârşit actul de justiţie", a mai spus preşedintele Klaus Iohannis.
Bilanţul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism s-a ţinut cu uşile închise, presa neavând acces înăuntru.
Şeful statului nu a făcut declaraţii nici la intrarea în sediul instituţiei, nici la ieşire.
La eveniment au participat ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu