>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

VIDEO-FOTO: TRADIȚII STRĂVECHI PĂSTRATE ȘI ASTĂZI, LA FRÂNCEȘTII GORJULUI


Tradiția botezului viilor în ziua de Sfântul Trifon, prima zi a lunii februarie din acest an, s-a împământenit – am putea spune – încă din vremea dacilor, pe aceste meleaguri ale Rhabonului de sus.  Deocamdată vedem că am mai rămas doar bătrâni”, a spus unul dintre localnici.
De aici, și credința oamenilor s-a transmis, perpetuându-se și obiceiul prăznuirii acestui sfânt.  Localnicii din satul Frâncești, alături de primarul Cosmin Pigui, de viceprimarul comunei Peștișani, de ceilalți localnici și invitați ai lor, veniți de prin toate colțurile țării,  au luat pieptiș Dealul Frânceștilor, care pe jos, care cu mașinile de teren, au intins mese pline cu bucate aduse din propriile gospodării, ecologice și apetisante. “Cu vreo 50 de ani în urmă erau mult mai mulți oameni aici, iar pe locul acesta se puneau mesele pe 50 de metri lungime și nu încăpeau toți. Venea tot satul și ne bucuram că era o petrecere a noastră. Aduceau oamenii de acasă mese, scaune, mâncare, băutură și totul era frumos, iar dacă acum se încearcă reînvierea tradițiilor pentru ca tinerii să revină în sat e foarte frumos. 

Odată, mucenicul a salvat întreaga sa comunitate de la înfometare, oprind cu puterea rugăciunii, invazia lăcustelor care devorau culturile şi grânele oamenilor.
 Încă din tinereţe Domnul Isus l-a învrednicit cu puterea izgonirii demonilor şi a vindecării diferitelor boli.
Cei mai bătrâni locuitori ai satului Frâncești își mai aduc aminte și acum de moșii și strămoșii lor, îmbrăcați în costume populare – unele, păstrate până astăzi -, care  țineau această sărbătoare ancestrală a botezului viilor, în prima zi din februarie, ziua în care creștinii îl prăznuiesc pe Sf.Mucenic Trifon. Sfântul Mucenic Trifon s-a născut în Frigia, unul din districtele Asiei Mici, în satul Lampsacus.
Spre sfârșitul zilei, când petrecerea era în toi, oamenii au aprins un foc uriaș de tabără, în jurul căruia au jucat hore și sârbe până seara târziu.  După ce  au ascultat cu smerenie slujba de pomenire și sfințire a viilor și roadelor pământului oficiată de către părintele paroh, toți cei prezenți  s-au prins într-un iureș de hore, sârbe și cântece populare românești interpretate de un taraf tradițional gorjenesc și soliștii săi. “Sărbătorim Sfântul Mucenic Trifon, care este ocrotitorul livezilor și al viilor. În comuna noastră e o tradiție de sute de ani ca să sărbătorim acest sfânt pentru că protejează recoltele de mană și dăunători. La Seuca era pe apus această sărbătoare și de aceea ne-am implicat, pentru a revigora tradițiile și văd că oamenii se simt foarte bine, ceea ce mă bucură”, a menționat edilul. Dar despre bucuria cu care oamenii din Seuca, din Frâncești, de pe toate aceste meleaguri de poveste, binecuvântate de Dumnezeu în această zi de sfântă sărbătoare, au prăznuit Sf. Trifon, vă va spune mai multe însuși domnul Cosmin Pigui, primarul comunei Peștișani cel care s-a dovedit și de această dată o gazdă extrem de primitoare, demnă de ceea ce se cheamă ospitalitate gorjenească.
Localnicii au pregătit tocan de oaie la ceaun, cu mămăligă și țuică fiartă, toată lumea simțindu-se ca în vremurile bune ale satului.

                                                                                                                                                                                                                            IONEL CILICA-DEACONU, MARIUS BECHERETE

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu