>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video VIDEO Doi jandarmi şi doi protestatari răniţi în incidentele din faţa Guvernului. Douăzeci de persoane au fost reţinute, după ce mai mulţi ultraşi au aruncat petarde şi fumigene,iar jandarmi au ripostat cu gaze lacrimogene

Unii dintre protestatarii din Piaţa Victoriei au aruncat, miercuri seară, cu petarde şi torţe către jandarmi, oamenii legii folosind gaze lacrimogene şi ridicând gardul în zonă. Jandarmii au îndemnat oamenii să plece din Piaţa Victoriei. La protestul de miercuri seara au fost prezenţi peste 100.000 de oameni.

UPDATE 01.05 
SRI: Informaţiile privind intenţiile de deturnare a protestului, transmise instituţiilor abilitate
Datele cu privire la intenţiile de deturnare a protestului din Capitală au fost transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină, potrivit SRI, care a precizat că "nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras", dar dacă se obţin date, acestea sunt transmise.
"Serviciul Român de Informaţii a acţionat potrivit competenţelor legale deţinute, datele şi informaţiile obţinute cu privire la intenţiile de organizare sau deturnare a acţiunilor publice de protest din centrul Capitalei fiind transmise operativ instituţiilor legal abilitate să intervină pentru menţinerea ordinii şi siguranţei publice. În această situaţie a existat un schimb de informaţii operativ, potrivit procedurilor stabilite la nivelul instituţiilor, cu Ministerul Afacerilor Interne, la nivelul Secretarului de Stat Ştefu Viorel şi Bogdan Despescu - IGPR, precum şi la nivelul Jandarmeriei şi SPP", se arată într-un comunicat de presă al Serviciului Român de Informaţii (SRI), remis joi dimineaţă, agenţiei de presă MEDIAFAX.
Serviciul Român de Informaţii precizează că, potrivit Legii 51/1991 privind securitatea naţională a României, republicată în 2014 şi Legii nr. 14/1992, SRI are competenţe pentru obţinerea de date necesare prevenirii şi contracarării activităţilor extremiste.
"Pe această zonă, SRI nu a avut surprize operaţionale. SRI nu are competenţe în ceea ce priveşte manifestările grupărilor ultras, însă dacă se obţin date de interes pentru instituţiile cu atribuţii pe ordine publică acestea sunt furnizate cu celeritate, aşa cum s-a întâmplat în cazul protestelor din dată de 1 februarie din Capitală", mai precizează SRI în comunicatul de presă.
Anterior, minstrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, declarase, într-o intervenţie la România TV, că nu a primit informări de la servicii că la miting vor exista provocări.
"Nu am primit o astfel de informare, dar ne-am luat toate măsurile", a declarat Carmen Dan.
UPDATE 00.43
Bilanţ provizoriu al Jandarmeriei Capitalei: 20 de reţineri după incidentele din Piaţa Victoriei, 20 de reţineri au fost efectuate după incidentele de la protestul din Piaţa Victoriei, acesta fiind un bilanţ provizoriu, a declarat, pentru MEDIAFAX, Georgian Enache, purtător de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.
Jandarmii care au intervenit la protestul din Piaţa Victoriei, miercuri seară, au reţinut, până la ora transmiterii ştirii, 20 de persoane, pe care le-au condus la secţia de Poliţie, a anunţat, pentru MEDIAFAX, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.
"Încă nu se ştie dacă erau ultraşi, se vor face verificări şi dacă va reieşi că aparţineau unor galerii ale echiipelor de fotbal, se va face public", a precizat, pentru MEDIAFAX, Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei.
UPDATE 00.32
O postare a lui Marius Militaru (Jandarmeria Română) arată ce se află asupra incitatorilor: cocktail molotov si materiale pirotehnice.

Update 00.09
Câteva sute de persoane se mai află în stradă. Până la această oră nu a fost reţinută nicio persoană. Mai multe persoane rămase în piaţă aruncă cu obiecte în direcţia jandarmilor
Mai mulţi protestatari, despre care se spune că sunt reprezentanţi ai galeriilor de fotbal, au aruncat cu pietre, petarde, torţe şi alte obiecte contondente către jandami, aceştia ripostând cu gaze lacrimogene.

Update 23.55
Patru persoane, doi jandarmi şi doi protestatari, au fost transportaţi, miercuri seară, la spital după ce au fost loviţi în timpul incidentelor din Piaţa Victoriei, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat.
“Patru persoane sunt în spital. Doi sunt jandarmi, doi sunt protestatari, niciunul nu este în stare gravă. Se poate schimba situaţia şi să apară şi alţi oameni care să aibă nevoie de îngrijiri. Un jandarm a fost lovit cu obiecte contondente, o persoană a fost rănită cu o petardă, alteia i s-a făcut rău din cauza gazelor”, a declarat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.
Update 23.49
Ministrul de Interne: Rog cetăţenii care manifestă paşnic să se distanţeze de agitatori
Ministrul de Interne, Carmen Dan, a transmis, pe Facebook, un apel la calm, rugând manifestanţii din Piaţa Victoriei să se distanţeze de grupurile care folosesc materiale pirotehnice şi aruncă cu obiecte contondente înspre jandarmi.
"Fac apel la calm şi la respectarea indicaţiilor forţelor de ordine prezente în Piaţa Victoriei! Rog insistent cetăţenii care manifestă paşnic să se distanţeze de grupurile de persoane care folosesc materiale pirotehnice şi aruncă cu obiecte contondente în direcţia jandarmilor, astfel încât să nu fie îngreunată intervenţia forţelor de ordine pentru restabilirea ordinii!", a scris, pe pagina sa de Facebook, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan.
Un jandarm a fost transportat, miercuri seară, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca după ce a fost lovit cu pietre de protestatari, a precizat, pentru MEDIAFAX, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.
Jandarmul a fost dus de urgenţă de un echipaj SMURD la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca după ce a fost lovit cu pietre de către protestatari.
Acesta este conştient, urmând a fi supus mai multor investigaţii medicale, a declarat, pentru MEDIAFAX, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.
Tot la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca a fost transportat şii un manifestant, care a fost lovit în zona capului cu o petardă. Şi acesta este conştient şi va fi supus mai multor analize medicale.
Update 23.38
Un jandarm a fost transportat la Spitalul Floreasca după ce a fost lovit cu pietre de protestatari
Un jandarm a fost transportat, miercuri seară, la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca după ce a fost lovit cu pietre de protestatari, a precizat, pentru MEDIAFAX, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.

Jandarmul a fost dus de urgenţă de un echipaj SMURD la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca după ce a fost lovit cu pietre de către protestatari.

Acesta este conştient, urmând a fi supus mai multor investigaţii medicale, a declarat, pentru MEDIAFAX, coordonatorul SMURD Bucureşti, Bogdan Opriţa.
Tot la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca a fost transportat şi un manifestant, care a fost lovit în zona capului cu o petardă. Şi acesta este conştient şi va fi supus mai multor analize medicale.


Update 23.26
Grupul de protestatarii care a aruncat cu petarde continuă să distrugă mobilier stradal şi să arunce cu obiecte înspre forţele de ordine. Un chioşc de ziare a fost incendiat pe lângă Palatul Victoria.
Update 22.41
Câţiva protestatarii incitatori din Piaţa Victoriei au aruncat, miercuri seară, cu petarde şi torţe către jandarmi, oamenii legii folosind gaze lacrimogene şi ridicând gardul în zonă.

“Au fost executate violenţe asupra forţelor de ordine, mesajul pe care îl transmit şi pentru cei care sunt în piaţă este ca toate persoanele să părăsească Piaţa Victoriei. Vom folosi materialele din dotare. Pentru siguranţa lor, mesajul pe care îl transmit e să părăsească zona” a declarat Georgian Enache, purtător de cuvânt Jandarmeria Română.

Incidentele au loc în zona bulevardului Iancu de Hunedoara, unii manifestanţi aflaţi la faţa locului precizând, pentru MEDIAFAX, că protestatarii care au aruncat cu petarde şi torţe înspre jandarmi ar fi reprezentanţi ai galeriilor de fotbal.

Jandarmii au reacţionat folosind gaze lacrimogene.
Pe de altă parte, un număr foarte mare de persoane s-a delimitat de cei care au aruncat cu petarde şi torţe către jandarmi, scandând "Nu aşa!".

Update 21.46  Peste 100.000 de oameni protestează în faţa Guvernului

Peste 100.000 de oameni protestează, la momentul transmiterii ştirii, în faţa Guvernului, nemulţumiţi faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, au declarat surse oficiale pentru agenţia de presă MEDIAFAX.
Update 21.06 Peste 80.000 de oameni protestează în faţa Guvernului
Peste 80.000 de oameni protestează, la momentul transmiterii ştirii, în faţa Guvernului, nemulţumiţi faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, au declarat surse oficiale pentru agenţia de presă MEDIAFAX.
Update 19.49  Peste 50.000 de oameni protestează, la momentul transmiterii ştirii, în faţa Guvernului, nemulţumiţi faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, au declarat surse oficiale pentru agenţia de presă MEDIAFAX.
Update 19.36 Peste 35.000 de oameni protestează, la momentul transmiterii ştirii, în faţa Guvernului, nemulţumiţi faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, au declarat surse oficiale pentru agenţia de presă MEDIAFAX.
Manifestanţii scandează "La puşcărie!" "Hoţii!", "Jos penalii!" sau "Kovesi, nu uita, noi suntem de partea ta!"
Toate străzile din zonă sunt blocate, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei pentru MEDIAFAX.
Update 18.58 Peste 10.000 de oameni protestează în faţa Guvernului
Peste 10.000 de oameni protestează, la momentul transmiterii ştirii, în faţa Guvernului, nemulţumiţi faţă de adoptarea ordonanţei de urgenţă privind modificarea Codurilor penale, au declarat surse oficiale pentru agenţia de presă MEDIAFAX.
Toate străzile din zonă sunt blocate, au declarat reprezentanţi ai Poliţiei pentru MEDIAFAX.
Update 18.33 Câteva mii de oameni protestează în faţa Guvernului, traficul în zonă e blocat
Câteva mii de oameni protestează, miercuri seară, în faţa Guvernului faţă de proiectele adoptate de Executiv privind graţierea şi modificarea Codurilor penale. Toate străzile din zona Pieţei Victoria sunt blocate, potrivit unor reprezentanţi ai Poliţiei.
Update 18.09 Câteva mii de oameni protestează în faţa Guvernului. "Sunt foarte dezamăgită. Am crezut cu toată fiinţa mea că nu se va întâmpla asta, că vor ţine cont de miile de oameni care au fost în stradă. Sunt dezamăgită că mă simt furată, atât eu cât şi copiii mei, că ne-au furat ţara. Noaptea trecută ne-au furat ţara", susţine o femeie care participă la proteste.
"Trebuia să treacă prin Parlament, cum e normal. S-au făcut consultări publice, chipurile... Trebuia să treacă prin Parlament. Sperăm să se retragă şi să se facă proiectele dar gândite, nu să scape anumite persoane", spune un protestatar.
"Eu sunt o persoană dar reprezint patru persoane, pe soţia şi copiii mei. Ei (n.r. guvernanţii) oricum sunt doar nişste marionete. Vor să-l scoată pe Dragnea şi alţi politicieni. Şi-au sincronizat acestă ordonanţă cu creşterea bugetului cu 30 miliarde de lei. Vor să fure. Peste zece zile vor putea să facă asta legal. Nu pot să accept aşa ceva fără să fi protestat măcar un minut. Eu pot să zic că am făcut ceva. În democracţie protestete pot schimba ceva. Mi-e greu să cred că toţi votanţii PSD cred în acestă ordonanţă", susţine un tânăr din Capitală.
Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi.
În noaptea de marţi spre miercuri, la toate toate intrările de la Palatul Victoria au fost trase grilaje metalice pentru a opri o posibilă intrare a protestatarilor. 10.000 de oameni au protestat, imediat după anunţul Executivului, în faţa Palatului Victoria.
Update 14.13 Protestul continuă în faţa Guvernului, majoritatea participanţilor sunt tineri, printre ei chiar mame cu copii mici. Unii dintre ei scandează "Hoţii", alţii sunt cu pancarte:  "Am ieşit din casă pentru că ne pasă", "Cu mâinile curate, nu cu porţi sudate"
Update 10:51 Aproximativ 500 de persoane protestează, miercuri dimineaţa, în faţa sediului Guvernului, oamenii fiind nemulţumiţi de adoptarea ordonanţelor privind justiţia.
"Sunt foarte dezamăgită. Am crezut cu toată fiinţa mea că nu se va întâmpla asta, că vor ţine cont de miile de oameni care au fost în stradă. Sunt dezamăgită că mă simt furată, atât eu cât şi copiii mei, că ne-au furat ţara. Noaptea trecută ne-au furat ţara", suţine o femeie care participă la proste.

"Trebuia să treacă prin Parlament, cum e normal. S-au făcut consultări publice, chipurile... Trebuia să treacă prin Parlament. Sperăm să se retragă şi să se facă proiectele dar gândite, nu să scape anumite persoane", spune un protestatar.
"Eu sunt o persoană dar reprezint patru persoane, pe soţia şi copiii mei. Ei (n.r. guvernanţii) oricum sunt doar nişste marionete. Vor să-l scoată pe Dragnea şi alţi politicieni. Şi-au sincronizat acestă ordonanţă cu creşterea bugetului cu 30 miliarde de lei. Vor să fure. Peste zece zile vor putea să facă asta legal. Nu pot să accept aşa ceva fără să fi protestat măcar un minut. Eu pot să zic că am făcut ceva. În democracţie protestete pot schimba ceva. Mi-e greu să cred că toţi votanţii PSD cred în acestă ordonanţă", susţine un tânăr din Capitală.
Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi.

În noaptea de marţi spre miercuri, la toate toate intrările de la Palatul Victoria au fost trase grilaje metalice pentru a opri o posibilă intrare a protestatarilor. 10.000 de oameni au protestat, imediat după anunţul Executivului, în faţa Palatului Victoria.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial la ora 1.25.

Circa 200 de persoane s-au strâns în faţa Guvernului. Jandarmeria a luat măsuri speciale
Aproximativ 200 de persoane protestează la Guvern, miercuri dimineaţa, faţă de decizia Executivului privind legile în Justiţie.
Jandarmeria a luat, încă de la prima oră, măsuri de întărire a dispozitului de pază a Guvernului, în zonă fiind trimise trei echipaje şi mai mulţi jandarmi.
În noaptea de marţi spre miercuri, la toate toate intrările de la Palatul Victoria au fost trase grilaje metalice pentru a opri o posibilă intrare a protestatarilor. 10.000 de oameni au protestat, imediat după anunţul Executivului, în faţa Palatului Victoria.
Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a anunţat că Guvernul a adoptat în şedinţa de marţi seara un proiect de lege privind graţierea şi unul privind modificarea legii 254/2013 privind executarea pedepselor, dar şi o ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codurilor penale. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial la ora 1.25.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu