>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Biroului Politic Central al ALDE, convocat duminică. Retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, în discuţie/ Tăriceanu: "Eu m-as abţine într-o astfel de chestiune"


Biroului Politic Central al ALDE se reuneşte, duminică, la Parlament, formaţiunea fiind scindată între vechiul PLR care îl susţine pe Călin Popescu Tăriceanu şi fostul PC, pe al cărui sprijin contează Daniel Constantin, după ce mai multe voci au cerut ca acestuia să i se retragă sprijinul politic.
Tăriceanu: Dacă s-ar cere retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin m-aş abţine
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tariceanu a declarat, duminica, la Digi 24, că s-ar abţine de la vot dacă s-ar cere retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin, afirmând însă că nu poate să nu observe anumite derapaje.
"Eu m-as abţine într-o astfel de chestiune pentru că interesul meu a fost ca ALDE să fie o construcţie puternică, solidă, dar sigur că în acelaşi timp nu pot să nu observ anumite derapaje. Nu pot să nu constat cu părere de rău anumite luări de poziţie care pe mine mă surprind. Politica nu este făcută ca unii să obţină poziţii în Guvern sau alte structuri, este făcută de oameni care au împreună o credinţă în valori şi principii", a declarat copreşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu, la Digi 24, întrebat cum ar vota dacă s-ar propune retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin.
Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că a existat o propunere pentru a i se retrage sprijinul politic lui Daniel Constantin şi că ALDE va avea în cursul zilei de duminică "o discuţie mai largă într-un organism statutar".
Tăriceanu a mai spus că există un proiect ca nemulţumiţii din ALDE şi cei din PSD să creeze un partid care să funcţioneze după modelul vechiului UNPR.
"Da, l-am avut în vedere şi îl am şi am şi spus că există, se pare, un proiect nu ştiu dacă mai mult sau mai puţin evoluat de a crea o grupare care să funcţioneze după modelul UNPR, din perioada Guvernului domnului Ponta, când principalul argument politic era şantajul", a răspuns Tăriceanu, întrebat dacă a calculat ce s-ar întâmpla dacă nemulţumiţii din ALDE şi PSD ar face un partid naţionalist.
Copreşedintele ALDE a precizat că nu exista pericolul punerii în dificultate a Guvernului sau a majorităţii, dacă acest lucru s-ar întâmpla.
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit, duminica trecută, şedinţa Delegaţiei convocată pentru a stabili data Congresului, despre care a spus că nu respectă prevederile Statutului şi că o va contesta în instanţă.
"În statutul ALDE se spune că Delegaţia permanentă convoacă Congresul în doua variante: la solicitarea Biroului Executiv Central, sau jumătate plus unu din delegaţiile permanente teritoriale. Delegaţiile permanente teritoriale nu sunt statutare. În protocolul de fuziune PC-PLR se spune foarte clar că până la organizarea Congresului, forurile de conducere la nivel judeţean sunt Biroul Executiv şi Biroul Teritorial, nicidecum Delegaţia Permanentă. Aceste decizii teritoriale au fost atacate în instanţă, iar miercuri dacă nu mă înşel o să avem un prim termen într-un judeţ. Şi instanţa este cea care va hotărî ce se va întâmpla, la fel cum şi în cazul eventualei convocări a Congresului de azi", a declarat copreşedintele ALDE Daniel Constantin.
Daniel Constantin a declarat, ulterior, la Parlament, că o parte dintre colegii săi au sesizat Comisia de etică ALDE şi au contestat în instanţă decizia şi componenţa Delegaţiei Permanente.
Copreşedintele ALDE Călin Popescu Tariceanu a afirmat Daniel Constantin încearcă să blocheze deciziile în partid, şi că în momentul în care acesta va demara acţiuni în instanţă împotriva partidului, îşi va pune întrebarea "în mod serios" dacă sustinerea politică a lui Constantin "mai are sens".
“Delegaţia de ieri a fost perfect validă, aşa cum am menţionat şi ieri, am făcut convocarea Delegaţiei permanente împreună, aceasta este cea mai bună dovadă că Delegaţia a fost validă din moment ce şi domnul Constantin a fost de acord ca să fie convocată. În plus de aceasta, tot Delegaţia permanentă, ca for statutar, a aprobat şi listele pentru nominalizarea colegilor noştri membri în Guvern. Dânsul beneficiază de atributele statutare date de Delegaţia permanentă pentru a fi membru în Guvern. Cum să o conteşti? Nu vedeţi că e un nonsens?”, a declara Călin Popescu Tăriceanu.
Formaţiunea s-a schindat, iar lideri ALDE din teritoriu au cerut retragerea sprijinului lui Daniel Constantin, în timp ce alţii au spus că este “nefiresc” să se discute despre aşa ceva.
Vicepreşedintele ALDE Andrei Gerea spus ca Daniel Constantin "şi-a achiziţionat un bilet doar dus prin tot ceea ce a făcut, prin mesajele pe care le-a dat el şi apropiaţii săi în aceste zile", afirmând că “ALDE înseamnă la vârf, în primul rând, Călin Popescu Tăriceanu”.
La rândul său, vicepreşedintele ALDE Mircea Banias a afirmat că este un moment delicat, dar este „nefiresc” să se discute despre retragerea sprijinului politic pentru Daniel Constantin la două luni de la intrarea la guvernare, în condiţiile în care motivele pentru care se solicită această sancţiune nu îi sunt „foarte clare”.
Cei doi copreşedinţi ALDE au purtat, săptămâna trecută, discuţii separate cu liderul PSD, Liviu Dragnea, în biroul acestuia de la Camera Deputaţilor.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi-a exprimat speranţa că tensiunile din ALDE vor dispărea, afirmând că aşteaptă o decizie statutară până la finalul săptămânii şi că pentru PSD este dificil să discute separat cu Daniel Constantin şi Călin Popescu Tăriceanu.
Întrebat dacă există cale de împăcare între cei doi copreşedinţi ALDE, Liviu Dragnea a spus spus că "speră", pentru că "interesul este mult mai mare".
"Nu m-am simţit foarte confortabil să discutăm separat, dar nu sunt consilier matrimonial", a mai spus acesta.
Copreşedintele ALDE Daniel Constantin este viceprim-ministru şi ministrul Mediului în Guvernul Sorin Grindeanu, susţinut de coaliţia de guvernare PSD-ALDE.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu