>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video GALERIE FOTO, VIDEO Protest spontan la CFR. Circulaţia feroviară afectată/ ZECI de trenuri, între care trei internaţionale, OPRITE în gări


Zeci de trenuri, între care două internaţionale spre Budapesta şi unul care venea de la Viena, sunt oprite în gări, în urma unui protest spontan al angajaţilor CFR. Mai multe persoane au cumpărat bilete şi aşteaptă pe peron, în speranţa că greva se va opri şi trenurile vor pleca din staţii.

VEZI MAI JOS GALERIA FOTO
UPDATE 9:40 La Bucureşti, trenurile sunt oprite până la ora 10.00
La Bucureşti, trenurile sunt oprite până la ora 10.00, după cum afirmă personalul de la casierii, dar călătorii spun că nici pentru trenurile de după ora 10.00 nu se vând bilete.
Potrivit CFR SA, la ora 9.20 erau oprite patru trenuri în Regionala Bucure,ti, 36 în Regionala Cluj, 40 la Braşov, 20 la Iaşi, trei la Craiova şi 20 la Timişoara.
UPDATE 09:38 Încă un tren internaţional, oprit la Şelimbăr, în judeţul Sibiu
Şase trenuri sunt afectate de greva CFR, în judeţul Sibiu, una dintre garnituri având destinaţia Budapesta.
Potrivit reprezentanţilor CFR patru trenuri sunt oprite în Gara Sibiu, unul la Şelimbăr şi altul la Mediaş.
Cele patru trenuri care s-au oprit în Gara Sibiu trebuie să ajungă la Făgăraş, Mediaş, Vinţu de Jos şi Râmnicu Vâlcea.
Trenul care este staţionat în Gara Mediaş trebuie să ajungă la Sibiu, iar cel care este oprit la Şelimbăr avea destinaţia Budapesta.
„Din estimările noastre sunt afectaţi în acest moment circa două sute de oameni”, a declarat Lucian Ilie, şeful Poliţiei Transporturi Feroviare Sibiu.
Trei trenuri sunt oprite în gara Bistriţa.
Trei trenuri de călători care trebuiau să plece din gara Bistriţa în intervalul ora 7.00 – 9.00 au fost oprite în gardă de angajaţii CFR care au declanşat miercuri dimineaţa o grevă spontană.
Este vorba despre trenurile regionale 14011 Bistriţa-Nord – Cluj Napoca, 18251 Bistriţa-Nord – Miceştii de Câmpie şi 4206 Bistriţa-Nord – Vatra Dornei.
“Nu este vorba despre o grevă organizată de sindicat, este o grevă spontană care a are loc în intervalul orar 7.00 – 9.00 declanşată de angajaţii CFR nemulţumiţi de salarii” a declarat pentru MEDIAFAX unul dintre angajaţii CFR Bistriţa.
Nici telefoanele pentru informaţii nu au funcţionat în acest interval orar, angajaţii refuzând să ofere detalii despre mersul trenurilor sau întârzâierile care au loc.
Potrivit purtătorului de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, pe raza Regionalei CFR Cluj sunt afectate în total 36 de trenuri.
Patru trenuri de călători şi alte şase de marfă sunt oprite în gările din judeţul Hunedoara ca urmare a grevei spontane declanşată de personalul feroviar.
Acceleratul 1821 Mangalia-Arad, care trece şi prin gări din judeţul Hunedoara este oprit, încă de dimineaţă, în gara din Subcetate. Un personal care trebuia să plece la ora 7.00 din gara Petroşani nu a mai plecat, ca urmare a protestului. În Gara din Simeria este oprit, de la ora 7.00, trenul Inter Regio 346 care ar trebui să circule pe ruta Viena- Bucureşti. Un alt tren de călători afectat de greva de pe calea ferată este cel care trebuia să ajungă la Săvârşin, garnitura fiind şi ea oprită în gara Simeria. Un alt tren, care pleca din Cluj şi tranzita judeţul Hunedoara nu a mai plecat, miercuri dimineaţă de la Cluj, fiind oprit în gară, tot din cauza grevei personalului de la CFR Infrastructură.
Pe lângă trenurile de călători, alte şase trenuri de marfă sunt şi ele oprite în gări de pe raza judeţului Hunedoara.
În judeţul Hunedoara sunt 40 de angajaţi ai CFR Infrastructură care au declanşat greva în gara Simeria, alte 20 de persoane din Simeria Triaj s-au alăturat acţiunii susţinându-i pe protestatari.
Angajaţii CFR reclamă faptul că începând de marţi au rămas fără Contract Colectiv de Muncă, iar acţiunile lor de protest care au avut loc la Bucureşti în februarie şi martie nu au trezit interesul factorilor de decizie.
„Protestul nu are legătură cu sindicatul. Am rămas fără contract colectiv de muncă şi muncim pe salariul minim pe economie. De la mecanici până la impiegaţii de mişcare, toţi au salariul minim”, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, unul dintre mecanicii CFR care au declanşat acţiunea de protest.
Potrivit sursei citate, pe lângă revendicările salariale, există şi revendicări legate de statutul feroviarului.
”Nu avem un statut. Din cauza lipsurilor, oamenii sunt nevoiţi să încalce, de multe ori atribuţiile de serviciu, iar acest statut ne-ar proteja”, a mai spus mecanicul.
Starea infrastructurii este şi ea cauzatoare de nemulţumiri. Mecanicul susţine că sunt gări fără încălzire, grupurile sanitare sunt sub orice critică, la fel fiind şi dormitoarele personalului.
Oamenii reclamă faptul că deşi salariul minim a crescut în ultimii ani, la CFR nu se regăseşte întreaga creştere a salariului minim.
”Vom sta în grevă pe termen nelimtat, până cineva se va apleca asupra problemelor noastre şi vor fi luate măsuri. Am văzut la acţiunile de protest din 16 februarie şi 17 martie că nimeni nu ne-a băgat în seamă. Poate acum o vor face”, a completat mecanicul.
Călătorii surprinşi în trenurile blocate din cauza grevei trebuie să îşi găsească soluţii alternative pentru a continua drumul.
Cel puţin cinci trenuri staţionează, miercuri dimineaţa, în gări sau pe traseul pe care îl parcurgeau pe raza judeţului Alba, în urma protestului spontan, iar directorii regionali poartă discuţii cu salariaţii să redeschidă circulaţia, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cadrul CFR Călători.
Un tren care circulă pe ruta Iaşi-Timişoara Nord staţionează în Gara CFR din Alba Iulia, iar alte patru trenuri, care circulă pe ruta Alba Iulia – Cluj-Napoca sunt oprite pe traseu.
”Directorii regionali poartă discuţii cu salariaţii să îşi reia munca şi să redeschidă circulaţia”, au declarat, corespondentului MEDIAFAX, surse din cadrul CFR Alba.
Un călător a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că venea de la Teiuş spre Alba Iulia, iar trenul s-a oprit pe traseu, însă nu a ştiut că este vorba despre un protest spontan.
UPDATE ora 9.03 - Zeci de trenuri, între care trei internaţionale, oprite în gări
O parte a membrilor Sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj au întrerupt, miercuri, spontan, activitatea, nemulţumiţi că nu au primit garanţii că salariile lor vor fi majorate, fiind afectate de grevă un număr de 8 trenuri de călători, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Liderul Sindicatului Libertatea Căi Ferate Cluj, Marius Mureşan, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că angajaţii din căile ferate sunt nemulţumiţi şi de faptul că nu s-a încheiat Contractul Colectiv de Muncă.

”Este o oprire spontană a activităţii. Eu am avut discuţii miercuri dimineaţă înainte de ora 7 cu salariaţii şi o parte din sindicat, m-au asigurat, iniţial, că nu fac protestul, după care, după ora 7, m-au sunat că totuşi intră în această formă de frevă spontană şi oresc circulaţia trenurilor. Motivul este neîncheierea Constractului Colectiv de Muncă şi faptul că nu au garanţii că vor primi majorarea salarială promisă de conducerea Companiei Naţionale CFR. Nu ştiu câţi oameni sunt în grevă nici câte trenuri sunt afectate”, a spus Mureşan.

Potrivit acestuia, sindicaliştii au negociat în ultimele 45 de zile încheierea Contractului Colectiv de Muncă cu administraţia, dar negocierea a fost una ”surdă”.

”Tensiunea s-a instalat din februarie, au fost diferenţe foarte mici de salarii între impiegaţii de mişcare şi acari, un acar având aproape salariul unui impiegat, şi vorbim de funcţii şi responsabilitţi total diferite. Noi am cerut o majorare a salariilor cu 25% şi aceasta să se diferenţieze în funcţie de responsabilităţi şi volum de muncă. S-a anunţat o majorare de 22,5% a fondului de salarii, ceea ce este un pas înainte, dar nu s-au primit garanţii că această creştere se va regăsi în salariile angajaţilor”, a mai spus Mureşan.

Sunt afectate de greva spontană 8 trenuri de călători, de diverse tipuri, chiar şi internaţionale, care leagă Cluj-Napoca de Bucureşti, Dej, Oradea, Teiuş, Budapesta, iar unele sunt oprite în staţii de pe raza judeţului Cluj.

La Iaşi protestează aproximativ 50 de angajaţi CFR. Trenul din Iaşi spre Galaţi Nord, programat să plece la ora 7.46 şi trenul spre Suceava care avea plearea la ora 7 au rămas în gară.

Mai sunt trenuri care trebuie să plece din Gara iaşi, la ora 9, sore Dorohoi, Bacău şi Hârlău între orele 9 ora 9.30. Sunt circa 30 de perssoane care, la ora transmiterii acestei ştiri aşteaptă să plece pe peron, li s-au eliberat bilete, dar nu ştiu dacă vor pleca trenurile.

Pe Regionala CFR Timişoara sunt oprite 20 de trenuri, printre care gările Arad, Curtici, Aradul Nou, Deva, Simeria şi Simeria Triaj, dar şi Petroşani, Sub Cetate, Ilia, Băile Călacea, Vonga, Săvârşin, Orţişoara, gări din judeţele Arad, Hunedoara şi Timiş.

Două trenuri sunt internaţionale, unul pe ruta Timişoara- Budapesta, blocat în gara Vinga de la ora 7.55, iar al doilea este Viena – Bucureşti, blocat la Simeria, de la ora 7.10.

Ioan Alexandru Simu, director CFR Regionala Timişoara a declarat miercuri dimineaţa că nu ştie cât va dura protestul, fiind unul spontan.

„Încercăm să luăm măsuri pentru ca pasagerii să fie cât mai puţin afectaţi, însă fiind un protest spontan al angajaţilor nu ştim cât va dura”, a declarat Simu corespondentului MEDIAFAX.

Un tren este oprit şi la Filiaşi. Este vorba de trenul care a plecat de la Târgu Jiu şi mergea spre Craioava

Cinci trenuri de călători sunt oprite în Prahova, la ora transmiterii acestei ştiri, în urma grevei spontane declanşate de angajaţii CFR miercuri dimineaţă.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Transporturi Feroviare, două trenuri Interregio si 3 Regio au fost oprite, la ora 8, în gările din Ploieşti Sud, Cricov, Inoteşti şi Mizil, pe Valea Prahovei nefiind niciun tren blocat.

Sursa citată a mai precizat că greva este anunţată până la ora 10.00, împiegaţii şi mecanicii fiind cei care sunt nemulţumiţi, protestul nefiind organizat de liderii sindicali.
UPDATE ora 9.02 -  Sindicate: Oprirea trenurilor a fost spontană, avem promisiuni că salariile vor creşte cu 22,5%
„Oprirea trenurilor a fost spontană, nu este o acţiune sindicală, ci un protest cu stoparea circulaţiei în 11-12 puncte de lucru. Bugetul CFR pe anul acesta a plecat spre aprobare cu o creştere salarială de 22,58%”, a declarat miercuri pentru MEDIAFAX liderul sindical Gheorghe Frăţică.
 
Compania Naţională de Căi Ferate informează că o parte dintre angajaţii feroviari au declanşat un protest spontan începând cu ora 07.00, acţiune care afectează graficul de circulaţie al trenurilor.
„Ieri, la negocieri, am atras cu toţii atenţia că există premisele opririi voluntare a trenurilor, din cauză că sunt foarte mulţi oameni care au doar salariul minim pe economie şi nu mai au răbdare. Avem promisiuni că bugetul de venituri şi cheltuieli la CFR Infrastructură a plecat spre aprobare cu o majorare de 22,58% a fondului de salarii. Probabil că aprobările acestea durează o săptămână, două, dar unii oameni nu mai cred în promisiuni şi nu mai aşteaptă, mai ales că au văzut la televizor ce măriri de salarii se promit. Ei spun că atunci când e să ni se ia suntem bugetari, dar când să ni se dea nu mai suntem bugetari”, a spus Gheorghe Frăţică, preşedintele Federaţiei Mişcare-Comercial CFR.

„Avem şi astăzi negocieri, contractul de muncă este practic expirat. Dacă nu ajungem la un acord, declanşăm conflictul de muncă”, a mai spus liderul sindical.
"Acest protest are loc în contextul în care administraţia şi federaţiile sindicatele reprezentative se află deja în negocieri pentru semnarea noului Contractul Colectiv de Muncă 2017-2018, negocieri în cadrul cărora conducerea CFR SA a anunţat că în bugetul companiei pentru anul 2017 este inclusă o creşterea a fondului de salarii cu 22,5%, creştere care se va regăsi, în urma negocierilor cu partenerii sociali, în salariile angajaţilor. Menţionăm faptul că, administraţia a propus partenerilor sociali încheierea unui acord până la semnarea CCM pentru perioada 2017/2018 pentru a asigura astfel protecţie socială angajaţilor, relaţii de muncă echitabile, precum şi un cadru normal şi legal de funcţionare a companiei după expirarea pe 21 martie 2017 a contractului colectiv de muncă", transmite CFR.
La ora transmiterii ştirii, sunt trenuri oprite pe şapte regionale: Bucureşti, Cluj, Craiova, Timişoara, Braşov, Iaşi, Galaţi.

"Reamintim că până în prezent conducerea CFR SA a parcurs toate etapele necesare demarării negocierilor cu federaţiile sindicale representative (semnatare ale contractului colectiv) şi a respectat termenele legale  pentru elaborarea şi promovarea bugetului companiei pentru acest an, proiectul fiind deja avizat de Consiliul de Administraţie (CA) şi aprobat de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) şi transmis ministerelor pe circuitul de avizare şi aprobare, prin emiterea hotărârii de guvern", mai spune CFR.

Miericuri, la ora 15.00, este programată o nouă rundă de negocieri.
"De asemenea, compania atrage atenţia salariaţilor că acestă formă de protest încalcă procedurile legale, aduce grave prejudicii companiei, prin înregistrarea de pierderi financiare, şi afectează transportul pasagerilor care şi-au procurat deja biletele pentru efectuarea călătoriei, conform graficului de circulaţie din Mersul Trenurilor", transmite CFR.
Călătorii sunt rugaţi ca înainte de efectuarea călătoriei să solicite informaţii despre întârzierile care se înregistrează în traficul feroviar la staţiile şi agenţiile CFR din Bucureşti şi din ţară, la telefon 021/9521.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu