>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

BUCURAȚI-VĂ, GORJENI : AUSTRIECII DE LA OMV NE FURĂ ÎNCĂ 20 DE ANI !

Statia de prelucrarea gazelor Hurezani (Foto: Ionel Cilica-DEACONU)
Producţia de gaze din zăcământul Totea – Licurici și Negreni-Busuioci , ultimele două  aparținând de comuna Hurezani din Gorj, cel mai mare de acest fel din România, a depăşit aşteptările. Iar rezervele de gaze sunt mai mari decât estimările anterioare. Timp de 20 de ani de acum încolo, sondele vor extrage la capacitate maximă. În anul 2011, OMV Petrom anunţa că a început exploatarea de probă a sondei din satul Licurici, comuna Licurici, judeţul Gorj, iar evaluarea zăcământului ar putea confirma cea mai importantă descoperire de gaze onshore de pe teritoriul României din ultimii şase ani.
Statia de uscare a gazelor Căpreni - Gorj (Foto: Ionel Cilica-Deaconu)
Nu numai că rezultatele au confirmat aşteptările, iar Licurici - Hurezani - Stejari  a devenit cel mai mare zăcământ de gaze naturale din România, dar e devenit şi cel mai mare zăcămân operat de OMV. Au fost forate sonde până la adâncimea de 3.700 de metri, şi, după ce petroliştii au văzut că rezervele sunt mult mai mari decât aşteptările, exploatarea a fost extinsă. Mai multe despre imporanţa acestui zăcământ spun însă austriecii de la OMV, în raportul lor pentru anul 2016. Tot zăcământul descoperit se află pe teritoriul comunelor gorjene  Hurezani, Licurici și Stejari. Pe scurt, zăcământul Totea, de departe cel mai mare zăcământ de gaze din România, a ajuns să asigure 10% din producţia Petrom iar rezervele dovedite de gaze de aici, care se ridică la 4,7 miliarde de metri cubi, asigură producţia acestui zăcământ, la actuala capacitate, timp de 20 de ani.  „(…)                                                                                                                                           CEA MAI DE SUCCES EXPLOATARE A OMV.
Sonda 4540 TOTEA situată în localitatea Hurezani (Foto: Ionel Cilica-DEACONU)

ÎN TOTAL, AICI SE PRODUC 4,5 MILIOANE DE METRI CUBI ÎN FIECARE ZI, O CANTITATE CARE POATE ÎNCĂLZI APROAPE 500.000 DE GOSPODĂRII. TOTEA DEEP CONTRIBUIE CU APROAPE 10% LA PRODUCŢIA ANUALĂ DE GAZE A OMV PETROM. (…) CELE TREI SONDE DE LA LICURICI SI HUREZANI SUNT CELE MAI MARI DIN PORTOFOLIUL OMV PETROM. ACUM, DUPĂ CINCI ANI DE EXTRACŢIE, NU V-AŢI FI AŞTEPTAT CA POTENŢIALUL SĂ FIE ŞI MAI MARE. (…) OMV PETROM A APLICAT ÎNSĂ NOI METODE DE EVALUARE  A ZĂCĂMÂNTULUI, BAZATE PE CERCETAREA SEISMICĂ, PENTRU A IDENTIFICA RESURSELE DE GAZE AFLATE LA ADÂNCIMI DE 3.700 DE METRI. REZULTATELE AU ARĂTAT VALOAREA ACESTUI ZĂCĂMÂNT PENTRU VIITOR. REZERVELE DOVEDITE DE GAZE DE 4,7 MILIARDE DE METRI CUBI VOR ASIGURA PRODUCŢIA ACESTUI ZĂCĂMÂNT ÎN URMĂTORII 20 DE ANI”.
Statia de prelucrare a gazelor Busuioci - Hurezani (Foto: Ionel Cilica-DEACONU)
OMV FURĂ GORJENILOR, CU ACTE ÎN REGULĂ, TOT ZĂCĂMÂNTUL DE GAZE                                         Despre lovitura dată de austriecii de la OMV trebuie să spunem că au dat-o PENTRU EI, nu pentru gorjeni...iar treaba se știa încă din 2011,  în timp ce presa locală  a....descoperit ROATA abia acum !!!! Prin finalizarea, anul trecut, a lucrărilor la alte două sonde, OMV exploatează ...într-o veselie subsolul Gorjului.....Cam asta ar trebui să dea de gândit INVESTIGATORILOR din media LOCALĂ: CINE ÎNCASEAZĂ REDEVENȚA PENTRU exploatarea industrială a TERENULUI  Gorjului??? .....Cât la sută din ACTUALA producție a celor TREI sonde, producție EXTRASĂ DIN GORJ, rămâne pentru CONSUMUL propriu al județului ? TEMĂ DE LUCRU pentru PARLAMENTARII locali, pentru noul și tânărul bătătarnic PREFECT de Gorj , pentru PREȘEDINTELE Consiliului Județean Gorj... Și, nu în ultimul rând,  pentru cei care se autointitulează PRESA DE INVESTIGAȚIE a numărului de zgârieturi de pe Coloană sau câți centimetri sunt de la Masă pân-la Poartă....                                                                                                                                                                                                                                  STĂPÂNII DAU SLUGILE ÎN JUDECATĂ                                                                                         Dar, iată cine este OMV : grupul austriac a dat în judecată statul român ! Incredibil, dar adevărat: austriecii au avut tupeul de a cere statului român să le ramburseze peste o treime din banii pe care OMV i-ar fi plătit pentru așa-zisa privatizare a Petrom. La data de 7 martie a.c., OMV a acționat în judecată statul român la Curtea de Arbitraj de la Paris, acuzând autoritățile de la București că nu au respectat prevederile incluse în contractual de privatizare legate de plata daunelor de mediu. Și asta în condițiile în care austriecii nu și-au respectat contractual semnat la privatizarea Petrom, iar Consiliul Concurenței a confirmat, IREVOCABIL, încălcarea Legii Concurenței de către OMV !!! Mai mult chiar, OMV Petrom este o companie pe care DIICOT a investigat-o timp de aproximativ de peste un an și jumătate pentru evaziune fiscal. Și iată că grupul OMV dă acum în judecată statul român, cerând rambursarea a peste o treime din banii plătiți la așa-zisa privatizare a PETROM, suma cerută reprezentând cheltuielile cu dezafectarea sondelor închise, preluate de la fosta companie românească. Observăm astfel că, în pofida tuturor semnalelor venite din partea mass-media, a unor politicieni și organizații de mediu din țara noastră,  OMV tinde să-și ateste, în continuare, statutul de STĂPÂN în colonia numită România iar, în loc să-și recunoască greșelile, contra-atacă sărind direct la beregata statului român.

Investigație realizată de Ionel CILICA-DIACONU și M.BECHERETE

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu