>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

CĂLIN POPESCU TĂRICEANU, EL-LIDER MAXIMO ÎN A.L.D.E.


Congresul Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE), reunit în zilele de 21 și 22 aprilie, la Palatul Parlamentului, a decis noua structură de conducere a partidului. În urma votului exercitat de participanții la congres s-au stabilit numele persoanelor care vor ocupa funcțiile de vicepreședinți și de membri în Biroul Politic Executiv cât și cel de președinte unic al ALDE. Călin Popescu Tăriceanu a fost ales, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, de cele 47 de filiale ale Alianţei Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) reunite în Congres, președinte unic al partidului. Tăriceanu a fost ales prin vot electronic, cu 1.065 voturi pentru, din 1.094 exprimate, fiind singului candidat înscris în cursa electorală internă.
La acest congres au fost surprize mari.În primul rând, Daniel Chițoiu, cel despre care se spune că face toate jocurile în ALDE, nu a obținut voturile necesare pentru a fi vicepreședinte. Se pare că ALDE devine pe zi ce trece un partid matur iar membrii săi nu se mai ghidează după unele lucruri superficiale și de propagandă ci strict de cum sunt tratați și respectați ca membri ai acestui partid.Chițoiu se visa mare om politic dar s-a trezit într-o situație penibilă de a fi doar membru în BPEx al ALDE.
O altă mare surpriză a fost pierderea luptei pentru vicepreședinte al ALDE de către fostul senator Dian Popescu,  cel care până la acest congres a beneficiat de o mare susținere din partea lui Tăriceanu, a fost trimis sa reprezinte ALDE în emisiuni ale televiziunilor de stiri centrale și pus la înaintare să-l atace pe fostul copreședinte ALDE, Daniel Constantin.
Cu tot acest sprijin mediatic și nu numai, marele om politic, Dian Popescu a fost trădat de propriul comportament și de inexistența unei strategii politice personale.Crezându-se câștigător înainte de alegeri, neglijând total chiar pe alegătorii săi din partid și defilând ca o vedetă pe holurile Palatului Parlamentului, Dian Popescu a primit o lovitură grea.Chiar dacă o să zică probabil că a obținut un număr mare de voturi, tot rămane marele pierdant alături de Chițoiu.
Pentru Gorj este o poziție importantă dar în același timp este și o dezamăgire.Sunt convins că dacă negocia și se înțelegea cu Scarlat Iriza obținea cu sigurață poziția de vicepreședinte ALDE.                                                                  
Dian Popescu a făcut o serie de greșeli, de începător pot spune :
în primul rând, ca politian să nu-ți subestimezi niciodată adversarii, atâta timp cât vei avea o atitudine arogantă, vei pierde când nu te aștepți;
în al doilea rând, s-a crezut mai politician decât Iriza sau, mai bine spus, decât toți politicienii de Gorj, această greșeală l-a făcut să piardă. Dacă ar fi avut o altă atitudine și nu-l subestima pe colegul său de partid, acesta nu candida iar voturile pe care le-a obținut (Scarlat Iriza a obținut 182 voturi)  ar fi ajuns la el;
mai mult decât atât, a contat foarte mult modul în care Dian le promitea sau încerca să le sugereze reprezentanțiilor de la Gorj că el aranjează lucruri, culminând cu modul în care a gestionat ”numirea” sau  ”autopropunerea” sa ca și consilier al ministrului Energiei;
După această serie de surprize neplăcute, atât pentru Chițoiu, cât și pentru Dian, a venit și surpriza întrării senatorului ALDE Gorj, Scarlat Iriza în Biroul Politic Executiv Național.Chiar dacă, cu o zi înainte, poate nimeni nu-i dădea nicio șansă de reușită și nebeneficiind de atâta susținere cum a avut Dian Popescu, modestia, experiența politică și modul cum s-a comportat cu delegații veniți la congres, l-au făcut pe Iriza să obțină voturile necesare intrării în BPEx al ALDE.
 Nu o să înțeleg niciodată de ce Dian e atât de frustat de faptul că Scarlat Iriza a ieșit senator, iar el nu, în condițiile în care liderul ALDE Gorj i-a oferit locul de senator lui Iriza, nefiind forțat de nimeni. Ceea ce a neglijat Dian Popescu este faptul că Scarlat Iriza nu a pierdut niciodată o bătălie politică și tot timpul a avut o strategie foarte bună. Experiența politică pe care o are Iriza nu a fost exploatată de către Dian, acesta crezându-se superior și încercând tot timpul să-l marginalizeze. În timpul congresului senatorul Iriza a știut exact ce trebuie făcut, a vorbit cu delegații, a avut o atitudine normală și fără aroganțe, și-a pregătit pas cu pas candidatura dându-i o lecție politică „ a la carte” lui Dian. Iriza a avut ambiția de a-i arăta lui Dian Popescu că încă se poate lupta politic la nivel înalt și că e mult peste.Eu preconizez, nu peste mult timp și cu acceptul lui Tăriceanu, că Scarlat Iriza va prelua conducerea ALDE Gorj.Probabil că, în urma acestor rezultate, președintele Călin Popescu Tăriceanu își va reconsidera aprecierile față de unii oameni politici ai ALDE, iar noii membri ai BPEx vor fi mult mai apreciați și vor avea mult mai multă putere.Pentru ALDE Gorj, per ansamblu, este o victorie pentru că în acest moment au doi reprezentanți la nivelul central al partidului.Din ceea ce am observat, delegații ALDE Gorj care au participat la acest congres nu s-au băgat în lupta pe care o duceau cei doi lideri, cel puțin aparent, au stat împreună la locurile lor, au privit, au socializat…și au votat!
B.Marius

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu