>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Coreea de Nord a încercat, fără succes, să efectueze un test balistic/ Oficial SUA: Pentagonul avea informaţii despre test


Armata nord-coreeană a încercat duminică dimineaţă, fără succes, să lanseze o rachetă, dintr-un poligon situat pe coasta de est a ţării, anunţă oficiali sud-coreeni şi americani. UPDATE: Oficial SUA: Pentagonul avea informaţii despre testul balistic nord-coreean.
Testul a fost efectuat în contextul în care Administraţia Kim Jong-Un a marcat sâmbătă împlinirea a 105 ani de la naşterea fondatorului naţiunii, Kim Il-Sung.
"Statul comunist a încercat, fără succes, să lanseze o rachetă neidentificată dintr-un poligon situat în zona portului Sinpo, dar testul pare să fi eşuat", a anunţat armata sud-coreeană, citată de agenţia de ştiri Yonhap.
Testul a fost depistat şi de armata Statelor Unite, care a constatat că racheta "a explodat aproape imediat" după lansare.
"Comandamentul SUA din zona Pacificului a detectat şi a urmărit ceea ce considerăm a fi lansarea unei rachete nord-coreene. Lansarea a avut loc din apropierea poligonului Sinpo. Racheta a explodat aproape imediat. Încercăm să vedem despre ce tip de rachetă este vorba", a declarat David Benham, purtătorul de cuvânt al Comandamentului SUA din zona Pacific.
Potrivit unor experţi, este vorba de o rachetă lansată de la sol, dar nu de una balistică intercontinentală.
Coreea de Nord a ameninţat sâmbătă Statele Unite, cu ocazia unei sărbători naţionale, că este pregătită să riposteze cu "atacuri nucleare" la orice eventuală agresiune americană, în contextul avertismentelor lansate de Administraţia Donald Trump.
O paradă de amploare s-a desfăşurat sâmbătă la Phenian şi existau speculaţii că liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, ar putea ordona efectuarea unui nou test atomic sau balistic. Donald Trump, preşedintele SUA, a avertizat că ar putea lansa un atac preventiv împotriva Coreei de Nord şi a trimis în zonă un portavion şi flota de escortă. Un atac american ar atrage riposte ale Coreei de Nord cel puţin asupra Coreei de Sud şi Japoniei.
Oficial SUA: Pentagonul avea informaţii despre testul balistic nord-coreean
Pentagonul avea informaţii despre programarea testului balistic nord-coreean, astfel că lansarea rachetei şi eşecul testului nu au fost o surpriză, afirmă un consilier al vicepreşedintelui Statelor Unite, Mike Pence, citat de site-ul agenţiei Reuters.
"Am avut informaţii foarte bune atât înaintea lansării rachetei, cât şi după", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului.
"Este un test eşuat, după un alt test eşuat. Chiar nu este nevoie să persiste în eşecuri. Deci, nu este necesar să alocăm resurse suplimentare pentru contracararea acestor probleme. Nu era problema dacă vor efectua noi teste, ci când. Vestea bună este că racheta a explodat după cinci secunde", a adăugat oficialul citat.
Vicepreşedintele SUA, Mike Pence, se află în Coreea de Sud, în cadrul unui turneu de zece zile în Asia.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu