>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

TRAGEDIE în Munţii Retezat. Avalanşa care a surprins 5 turişti, OBSERVATĂ de un bărbat aflat într-o tabără: i-a scos din zăpadă şi a anunţat că DOI copii sunt morţi/ Salvatorii montani au ajuns la turişti


Doi copii ar fi murit, sâmbătă, după o avalanşă produsă în Munţii Retezat. Echipele de salvare montane din judeţul Hunedoara au pornit către zona semnalată de apelant.
UPDATE 18:42 Salvatorii montani au ajuns la turiştii surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat
Salvatorii montani au ajuns, sâmbătă, în jurul orei 18.20, la turiştii surprinşi de avalanşa din Munţii Retezat. Ei confirmă decesul a doi copii de 13, respectiv 14 ani şi spun despre ceilalţi trei turişti surprinşi de avalanşă că nu sunt răniţi grav.
Potrivit jandarmilor montani hunedoreni, echipele de salvare au ajuns la turiştii care au supravieţuit avalanşei din Muncţii Retezat.
Primele date arată că rănile suferite de aceştia nu sunt grave şi pot merge pe picioarele lor, nefiind nevoie de transport pe targă.
De asemenea, salvatorii montani au confirmat decesul a doi copii, de 13, respectiv 14 ani.
Grupul din care făceau parte cei doi copii era din Braşov. Copiii nu sunt fraţi, dar toţi cei din grup sunt rude.
Doi copii au murit, sâmbătă, după ce grupul din care făceau parte a fost surprins de o avalanşă produsă în Munţii Retezat, între Şaua Bucurei şi Poiana Pelegii, judeţul Hunedoara.
Salvatorii au fost anunţaţi despre avalanşă de către o persoană care se afla într-un alt grup format din aproximativ 50 de turişti aflaţi într-o tabără.
Avalanşa ar fi pornit dinspre Vârful Peleaga spre Bucura, în acea zonă fiind un traseu cu o dificultate ridicată, motiv pentru care era folosit ca traseu de vară.
Potrivit Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, în Retezat erau posibile avalanşe în golurile alpine de sub Vârful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Vârful Retezat pe traseul marcat cu bandă roşie. De asemenea, exista risc de avalanşă pe Valea Berbecilor, sub Vârful Peleaga.
UPDATE 17.50 Avalanşa care a surprins 5 turişti, observată de un bărbat aflat cu mai mulţi turişti în tabără
Avalanşa care a surprins, sâmbătă, în Munţii Retezat, cinci turişti, a fost observată de un adult care se afla în zonă cu 50 de persoane aflate într-o tabără, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cele cinci persoane surprinse de avalanşă făceau parte dintr-un grup separat, independent de altul format din 51 de persoane aflate într-o tabără organizată de o asociaţie montană.
Anunţul la 112 cu privire la avalanşă a fost făcut chiar de un bărbat din grupul celor 51 de turişti care, aflându-se într-o altă zonă decât traseul parcurs de avalanşă, a observat prăvălirea muntelui de zăpadă peste cei cinci.
Bărbatul care a anunţat accidentul la 112 a scos turiştii de sub zăpadă, a localizat accidentul pentru echipele de salvare şi a informat salvatorii că doi copii ar fi murit.
------------------------------------
Echipele de salvare montane din judeţul Hunedoara au pornit, sâmbătă, să salveze mai mulţi turişti surprinşi de o avalanşă în Munţii Retezat.
Salvatorii montani au declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că un turist a apelat 112 şi a anunţat că un grup format din cinci turişti a fost surprins de o avalanşă, între Şaua Bucurei şi Poiana Pelegii din Munţii Retezat.
Apelantul le-a spus salvatorilor montani că doi copii surprinşi de avalanşă au murit.
Reprezentanţii Salvamont declară că din primele informaţii a reieşit că cei doi copii au 13, respectiv 14 ani.
Avalanşa ar fi pornit dinspre Vârful Peleaga spre Bucura, în acea zonă fiind un traseu cu o dificultate ridicată, motiv pentru care era folosit ca traseu de vară.
Cel mai apropiat post de Salvamont este cel de la Râuşor, situat la circa 40 de kilometri distanţă.
În aceeaşi zonă a murit o tânără, în urmă cu câţiva ani.
Potrivit unui comunicat transmis de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, la ora transmiterii acestei ştiri este în desfăşurare o misiune de salvare a unor persoane surprinse de o avalanşă pe Vârful Peleaga, judeţul Hunedoara.
”Spre locul intervenţiei se deplasează echipe ale Salvamont Hunedoara, Jandarmeria Montană, ISU Hunedoara cu doua autospeciale, dintre care una de transport personal şi victime multiple, precum şi echipaje ale poliţiei. Elicopterele aparţinând punctelor de operare Târgu Mures si Craiova sunt prealertate pentru a interveni cu troliu. Vom reveni cu informaţii pe măsură ce echipele de intervenţie ajung la faţa locului”, arată Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit sursei citate, în Retezat sunt posibile avalanşe în golurile alpine de sub Vârful Judele, pe traseul Lacul Bucura-Refugiul Bucura, sub Vârful Retezat pe traseul marcat cu bandă roşie. De asemenea, există risc de avalanşă pe Valea Berbecilor, sub Vârful Peleaga.
La rândul său, şeful Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean, a declarat că în zona lovită de avalanşă se afla un grup format din 51 de persoane, din care cinci au fost surprinse de avalanşă.
”Cele trei persoane care au supravieţuit sunt în afara oricărui pericol”, a spus Ovidiu Bodean.
Potrivit acestuia, salvatorii montani vor ajunge la grupul de turişti în trei sau patru ore.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu