>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Video BREAKING SUA au atacat cu rachete o bază militară siriană/ Siria confirmă atacul. Pentagonul susţine că a atacat avioane implicate în atacul chimic/ 5 morţi şi 7 răniţi - LIVE TEXT


Statele Unite au lansat un bombardament cu rachete asupra unei baze militare din Siria, ca reacţie la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile, anunţă Pentagonul, aceasta fiind prima operaţiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad. UPDATE: Siria confirmă atacul SUA, precizând că sunt victime; Rusia a avertizat că vor fi consecinţe grave

UPDATE 09:05 Kremlin: este un act de ”agresiune asupra unui stat suveran”
Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a descris atacul rachetelor americane  asupra unei baze militare din Siria ca un act de ”agresiune împotriva unui stat suveran”. Putin vede bombardamentul ca pe o ”încercare de a distrage atenţia publicului de la victimele civile rezultate în urma acţiunii armatei SUA în Irak” , adăugând că prin acest atac se vor ”deteriora” relaţiile SUA-Rusia”, a declarat Dmitry Peskov
UPDATE 08:55 5 morţi şi 7 răniţi în atacul asupra bazei militare siriene, a anunţat guvernatorul din Homs
Guvernatorul din Homs a anunţat că sunt 5 morţi şi 7 răniţi în urma atacului cu rachete asupra unei baze militare din Siria, potrivit BBC.
UPDATE 08:41 Iran condamnă atacul asupra bazei militare siriene
”Iranul condamnă cu fermitate astfel de atac unilateral ... astfel de măsuri vor consolida reţeaua teroristă din Siria ... şi va complica situaţia din Siria şi din regiune,“ a transmis agenţia iraniană de ştiri ISNA, care citează purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.
UPDATE 08:33 Rex Tillerson: Rusia a eşuat să implementeze acordul din 2013 de a distruge armele chimice din Siria
Rex Tillerson, secretarul de Stat al SUA, susţine că Rusia a eşuat să implementeze angajamentele luate în baza acordului din 2013 de a distruge armele chimice din Siria, informează Tass.

”În mod clar Rusia a eşuat să implementeze angajamentele sale din 2013, aşa că ori Rusia a fost complice, ori nu a fost competentă în abilitatea sa (de a duce angajamentul său, not. red.) la bun sfârşit”, a afirmat secretarul american de Stat.
Damascul a căzut de acord în 2013 să ofere spre distrugere armele sale chimice comunităţii internaţionale, în contextul unui acord dintre Moscova şi Washington. Acordul a fost confirmat de rezoluţia Consiliului Naţional de Securitate ONU, care a avertizat că vor fi luate măsuri în cazul în care vor fi folosite arme chimice în Siria.
UPDATE 08:25 OSDO: Cel puţin 4 soldaţi sirieni şi-au pierdut viaţa în urma atacului; unitatea militară a fost distrusă în totalitate
Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a anunţat că atacul asupra bazei militare a ucis 4 soldaţi sirieni şi a distrus complet unitatea militară.
UPDATE 08:04 Potrivit CNN, preţul pe barilul de ţiţei a crescut cu 2% ca urmare a atacului din această dimineaţă
„Geopolitica este de multe ori îndrumătoarea pieţei de petrol“, a declarat Greg McKenna, strateg şef la AxiTrader. „Atacul Statelor Unite împotriva unui regim care este susţinut de ruşi, într-o ţară în care iranienii sunt activi şi sprijină regimul respectiv, are potenţialul de a provoca derapaje politice.“
Posibilele reacţii ale marilor producători de petrol, precum Iran şi Rusia, vor ”ţine comercianţii de petrol la limită“, a spus el. „Această incertitudine susţine preţurile ... pe termen scurt.“
UPDATE 07:50 Talal Barazi, guvernatorul provinciei Homs, unde se afla baza militară siriană lovită de rachetele Statelor Unite, a declarat pentru Reuters că mai multe ambulanţe şi maşini de pompieri au fost trimise la faţa locului unde au izbucnit mai multe incendii ca urmare a bombardamentului.
Acesta a declarat că nu se cunoaşte în acest moment numărul morţilor sau al răniţilor.
UPDATE 07:49 Rusia vrea reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU, condamnând dur atacul SUA în Siria
Rusia va solicita o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate ONU după atacul Statelor Unite asupra unei baze din Siria, Moscova avertizând că este vorba de o "agresiune" împotriva unui stat membru al Organizaţiei Naţiunilor Unite.
"În primul rând, Rusia va solicita o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Acest atac poate fi considerat un act de agresiune comis de Statele Unite asupra unui stat membru ONU", a declarat Victor Ozerov, preşedintele Comisiei pentru Apărare şi Securitate din Consiliul Federaţiei, Camera superioară a Parlamentului rus.
Comisia pentru Apărare a Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, a avertizat că operaţiunea americană ar putea conduce la deteriorarea relaţiilor dintre Statele Unite şi Rusia şi la extinderea conflictelor în Orientul Mijlociu.
Conform unor surse militare, în baza aeriană siriană atacată de Statele Unite erau şi militari ruşi, iar Pentagonul a avertizat în avans Moscova în legătură cu lansarea rachetelor.
UPDATE 07:41 Pentagonul susţine că a atacat avioane implicate în atacul chimic
Departamentul american al Apărării a lansat atacul asupra avioanelor militare siriene care ar fi fost implicate în atacul chimic, însă Rusia şi Siria semnalaseră că armata siriană nu a lansat niciun atac neconvenţional, acuzând că insurgenţii susţinuţi de Occident folosesc arme chimice.
Pentagonul a prezentat o hartă cu traiectoriile avioanelor siriene care au efectuat raiduri asupra oraşului Khan Shaykhoun, unde a avut loc atacul chimic. Urmărind traiectoriile, Pentagonul a ales să atace o bază aeriană din zona Shayrat, în provincia Homs.
Siria a confirmat că avioanele sale atacau poziţii teroriste din Khan Shaykhoun, explicând însă că probabil au fost atinse laboratoare chimice ale insurgenţilor susţinuţi de Occident.
Regimul Bashar al-Assad a distrus arsenalul chimic acum câţiva ani, la solicitările Occidentului şi sub supravegherea inspectorilor ONU.
UPDATE 07:34 Benjamin Netanyahu, premier israelian, a declarat că ”aceste atacuri transmit un mesaj puternic şi clar”
Premierul israelian a transmis un comunicat de presă în care declara că ”sprijină în totalitate” aceste atacuri.
”Atât în practică cât şi în teorie, preşedintele Trump a transmis un mesaj puternic şi clar prin care a anunţat că utilizarea armelor chimice nu va fi tolerată”
”Israel sprijină în totalitate decizia preşedintelui Donald Trump şi speră că acest mesaj va rezona nu doar în Damasc, ci pretutindeni”, a declarat Benjamin Netanyahu.
UPDATE 07:18 Siria confirmă atacul SUA, precizând că sunt victime; Rusia a avertizat că vor fi consecinţe grave
Administraţia Bashar al-Assad a confirmat că Statele Unite au lansat un atac asupra unei baze militare siriene, precizând că s-au înregistrat victime, după ce Rusia, principalul aliat internaţional al Siriei, atrăsese atenţia că un astfel de atac va avea consecinţe grave.
"Una dintre bazele noastre militare din centrul ţării a fost vizată în această dimineaţă de un atac cu rachete americane şi există decese", a transmis armata siriană, citată de agenţia oficială SANA.
"Rusia avea semnale directe că se pregătea o operaţiune militară împotriva Siriei; iniţiatorii operaţiunii vor purta responsabilitatea consecinţelor", a avertizat Vladimir Safronkov, adjunctul ambasadorului rus la Naţiunile Unite.
Departamentul american al Apărării a anunţat la 4.40, ora Siriei, (4.40, ora României), că 59 de rachete de croazieră Tomahawk au fost lansate de la bordul unor distrugătoare aflate în estul Mării Mediterane.
Atacul a vizat o bază aeriană a armatei siriene, fiind o premieră în conflictul militar din Siria.
Preşedintele Donald Trump a îndemnat "toate ţările civilizate" să contribuie la încheierea războiului civil din Siria.
Bombardardamentul Statelor Unite este o ripostă faţă de recentul atac chimic produs recent în orăşelul Khan Sheikhoun, situat în provincia siriană Idlib.
Baza aeriană atacată de Statele Unite se află în zona Shayrat, în provincia Homs.
Operaţiunea militară este "în interesul vital al Statelor Unite", a declarat preşedintele Donald Trump.
"Ţinţa vizată are legătură directă cu atacul chimic oribil" produs în urmă cu câteva zile, a comunicat Preşedinţia Statelor Unite.
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a avertizat, joi, că ar putea ordona intervenţii militare atât împotriva regimului Bashar al-Assad, căruia îi atribuie recentul atac chimic şi alte atrocităţi din Siria, cât şi contra Coreei de Nord, care dezvoltă programe militare în domeniile balistic şi nuclear.
"Cred că ceea ce s-a întâmplat în Siria este o ruşine pentru omenire, iar (preşedintele Bashar al-Assad - n.red.) este acolo, cred că el conduce lucrurile, deci cred că ceva trebuie să se întâmple", a declarat Donald Trump joi seară, la bordul avionului prezidenţial, Air Force One, în timp ce se deplasa de la Washington D.C. spre reşedinţa sa din Mar-a-Lago (Palm Beach, Florida), unde se va întâlni cu preşedintele Chinei, Xi Jinping.
"Ceea ce a făcut Bashar al-Assad este teribil. Ce s-a întâmplat în Siria este într-adevăr una din cele mai groaznice crime şi nu ar fi trebuit să se întâmple. Nu trebuie să se permită aşa ceva", a spus Donald Trump, citat de cotidianul The Washington Times.
Administraţia Donald Trump susţine că regimul Bashar al-Assad este responsabil de presupusul atac chimic din regiunea Khan Sheikhoun (provincia Idlib), soldat, potrivit organizaţiei Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cu moartea a 72 de persoane. Siria şi Rusia au negat orice implicare, afirmând că atacul a fost comis de insurgenţii susţinuţi de Occident. De altfel, arsenalul chimic sirian a fost distrus de câţiva ani, la solicitarea Occidentului şi sub monitorizarea inspectorilor internaţionali.
Bashar al-Assad, preşedintele Siriei, a acuzat Statele Unite, Israelul şi Uniunea Europeană de susţinerea "teroriştilor" implicaţi în războiul civil sirian, subliniind că singura opţiune pe care o are este "victoria".
Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.
Declaraţia preşedintelui Donald Trump după lansarea atacului (Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu