>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Conducerea CEC va fi schimbată. Funcţiile de preşedinte al CA şi de director al băncii nu mai pot fi deţinute de aceeaşi persoană


Ministerul Finanţelor va lansa o nouă procedură de schimbare a conducerii CEC Bank. De asemenea, statutul băncii va fi modificat astfel încât funcţiile de preşedinte al CA şi cel de director al băncii să nu mai poată fi deţinute de o singură persoană, aşa cum se întâmplă în prezent.
Statutul CEC Bank urmează să fie modificat până în luna septembrie, dată la care îi expiră avizul acordat de Banca Naţională a României actualului preşedinte al CA şi director al băncii, Radu Graţian Gheţea, astfel încât statutul să corespundă prevederilor legale, au precizat, pentru Mediafax, surse din cadrul Ministerului Finanţelor.
Conform actualului statul al CEC Bank, funcţia de preşedinte al CA şi de director al băncii poate fi deţinută de o singură persoană, în prezent cele două postui fiind deţinute de Radu Graţian Gheţea.
Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 99/2006, dacă instituţia de credit optează pentru sistemul unitar de administrare, în conformitate cu legislaţia aplicabilă societăţilor comerciale, conducerea acesteia este delegată de către consiliul de administraţie la cel puţin doi directori. Dacă însă merge pe sistemul dualist de administrare, directoratul este format din cel puţin trei membri.
Directorii instituţiei de credit sau, după caz, membrii directoratului trebuie să exercite exclusiv funcţia pentru care au fost numiţi, cu excepţia directorilor instituţiei de credit care a optat pentru sistemul unitar de administrare, care pot fi si administratori, şi a situaţiei în care persoana în cauză îndeplineşte alte funcţii în cadrul entităţilor aflate în acelasi perimetru de consolidare prudenţială cu instituţia de credit.
“Pentru acest lucru este nevoie de o decizie a AGA. Urmează nominalizarea persoanelor care vor ocupa cele două funcţii: de preşedinte al CA şi de director al băncii. Actualului preşedinte al CEC Bank îi expiră, în septembrie, avizul acordat de BNR, iar pentru prelungirea acestuia, este necesară o solicitare din partea acţionarului majoritar, respectiv al Ministerului Finaţelor Publice, CEC Bank fiind o bancă cu capital de stat. Ministerul Finanţelor nu intenţionează să facă o astfel de cerere. Sigur, schimbări vor fi la nivelul întregii conduceri a băncii”, au precizat sursele menţionate.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu