>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

GREVA controlorilor de trafic aerian a luat sfârşit: Zboruri amânate pe Otopeni şi pe Aeroportul din Cluj


Sindicatele din domeniul controlului de trafic aerian au decis să menţină greva de avertisment stabilită pentru data de vineri, 12 mai, între orele 11.00 şi 13.00, astfel că doar 33,3% din zborurile programate pentru acest interval orar vor fi asistate, restul fiind suspendate sau chiar anulate

UPDATE 13.00 Reprezentanţii Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR) au anunţat că greva a luat sfârşit şi nu se va ajunge la grevă generală, întrucât discuţiile asupra revendicărilor continuă.
UPDATE 11.50 Cluj: Patru zboruri sunt afectate de greva controlorilor de trafic aerian
Patru zboruri operate, vineri, pe Aeroportul Internaţional ”Avram Iancu” Cluj sunt afectate de greva controlorilor de trafic aerian. Cursele aeriene înregistrează întârzieri de o oră şi jumătate, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Directorul operaţional al Aeroportului Internaţional ”Avram Iancu” Cluj, Iuliu Pop, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX, că există posibilitatea ca, pe parcursul zilei, să mai fie înregistrate întârzieri şi la alte curse aeriene.
”Avem mai multe zboruri afectate de greva controlorilor de trafic aerian şi care vor avea întârzieri de o oră şi jumătate. Este vorba, la sosiri, de cursa de Luton, care trebuia să aterizeze la ora 12,30, iar la plecări de cele spre Dublin, care trebuia să decoleze la 11.25, Luton, de la 11.25 şi Dortmund, care trebuia să plece la 11.30. Există posibilitatea ca, pe parcursul zilei, să mai fie înregistrate întârzieri şi la alte curse”, a spus Pop.
UPDATE 11.00 Iordache: Formalităţile şi controalele de pe aeroportul Otopeni se desfăşoară conform programului
Formalităţie şi controalele pe aeroportul Internaţional Henri Coandă Bucureşti se desfăşoară conform programului, în contextul grevei de avertisment a controlorilor de trafic, a declarat, pentru MEDIAFAX, Valentin Iordache, directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

„Formalităţile şi controalele se desfăşoară conform programului obişnuit. Pasagerii vin la timp şi îşi fac toate formalităţile, urmând să aştepte în zona de îmbarcare. Unii dintre ei vor pleca la timp sau foarte aproape de ora programată, unii vor pleca cu o întârziere care poate fi mai mică sau mai mare”, a spus directorul de comunicare al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB).
„În intervalul 11.00 – 13.00 trebuiau să fie 21 de decolări şi 22 de aterizări, numai că unii şi-au mai modificat programul, aşa că nu mai sunt valabile aceste cifre”, a precizat Valentin Iordache.
La ora scrierii acestei ştiri, potrivit tabelei de sosiri-plecări de pe site-ul bucharestairports.ro. ar urma să decoleze 24 de aeronave, dintre care 4 sunt deja amânate, şi să aterizeze 30 de aeronave.
„Sunt şi curse care deja au fost reprogramate, precum Tel Aviv, care urma să decoleze la 12.35 şi o să plece la 13.35. Totul este dinamic şi depinde direct de Eurocontrol. Eurocontrol decide care din cele 33% de curse care vor fi dirijate vor fi operate în intervalul acesta de timp şi care urmează să aştepte terminarea grevei”, a menţionat Iordache.
UPDATE 10.00:  Tudorache(ATSR): Există posibilitatea ca aeronavele să nu decoleze de pe Otopeni în timpul grevei
Sindicatele din domeniul controlului de trafic aerian menţin, vineri, greva de avertisment, între orele 11.00 şi 13.00, existând posibilitatea ca nici o aeronavă să nu decoleze de pe aeroportul Otopeni sau de pe aeorportul din Cluj, a declarat, pentru MEDIAFAX, liderul sindical Gabriel Tudorache.

„Există o mică posibilitate ca o aeronavă să decoleze de pe Otopeni în intervalul orar 11.00-13.00”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Gabriel Tudorache, preşedintele Sindicatului Serviciilor de Trafic Aerian din România (ATSR).
Potrivit reglementărilor din domeniu, în cazul unei greve de avertisment, controlorii de trafic trebuie să asigure 33% din traficul de zbor. „Se pare că avem full tranzit de 33%, 33% din avioane primind aprobare să tranziteze România. E posibil ca nici de pe Cluj să nu se decoleze”, a explicat Tudorache.
Potrivit liderului de sindicat, autorităţile de la Bruxelles decid care sunt zborurile care aterizează şi decolează, prin serviciul care se ocupă cu regularizarea traficului, Network Manager, din cadrul Eurocontrol, nu ROMATSA. Astfel, companiile aeriene trebuie să ştie care sunt zborurile care decolează şi aterizează pentru că au depus la Eurocontrol planul de zbor.
Reprezentanţii companiei Blue Air au transmis, vineri, pentru MEDIAFAX, că zborurile nu vor fi anulate, dar vor avea întârzieri.
Reprezentanţii companiei Wizz Air au transmis, joi, pentru MEDIAFAX, că există posibilitatea să apară unele perturbări, deşi şi-au propus să opereze toate zborurile spre şi dinspre România, conform programului. „Le recomandăm tuturor clienţilor care călătoresc spre/dinspre România vineri, 12 mai, să verifice situaţia zborurilor din aplicaţia pentru mobil sau de pe website pentru informaţii în timp real", se arată în răspunsul emis.
„Noi, sindicaliştii din ATSR, ne cerem scuze public pentru disconfortul ce va fi creat vineri la prânz, cu ocazia grevei de avertisment. Totodată, ţinem să precizăm următoarele: greva de avertisment este urmarea unei lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului acestei instituţii româneşti, ROMATSA, pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei; Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, în condiţiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu paşi programaţi, la faliment şi înstrăinare. Au vândut pământul, urmează cerul? Înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie în acest moment un atac la adresa siguranţei traficului, cu toate eforturile pe care le depunem pentru a gestiona eficient traficul din spaţiul aerian românesc”, a transmis, joi seara, Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian – ATSR.
„De aceea”, menţionează sindicatul ATSR, „rugăm publicul larg să ne înţeleagă şi să fie alături de noi în acest demers care ne priveşte pe toţi, familiile noastre, copiii noştri”. 
Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România a anunţat o grevă de avertisment la nivelul tuturor subunităţilor ROMATSA - regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, protest care se va desfăşura vineri, 12 mai, între orele 11.00 şi 13.00. Conflictul are loc pe fondul expirării contractului colectiv de muncă, potrivit unei notificări transmise anterior de ATSR.
„Personalul CTA (n.r. - control trafic aerian) participant la grevă va asigura o treime din activitate în intervalul 11.00-13.00 (ore locale), prin măsuri de control al fluxurilor de trafic aerian asigurate prin intermediul organismelor corespunzătoare ale Eurocontrol, în baza notificării corespunzătoare din partea ROMATSA; sunt exceptate de la aceste măsuri zborurile monarhilor, şefilor de state, prim-miniştrilor şi miniştrilor, zborurile misiunilor de căutare şi salvare, zborurile militare, zborurile umanitare, precum şi zborurile de poliţie aeriană”, se arată în notificarea transmisă de sindicat către directorul general, directorii de direcţii şi directorii de subunităţi din cadrul ROMATSA.
Managementul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a fost notificat de către sindicatul ATSR cu privire la organizarea grevei de avertisment, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei ROMATSA.
„Managementul ROMATSA va depune toate eforturile necesare pentru a stopa declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali. Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă”, se arată în comunicat.
Aeronavele vor fi dirijate conform Flow Control, introdus de Eurocontrol, se precizează în documentul citat.
Joi seara, niciuna dintre companiile aeriene nu era în măsură să comunice care sunt rutele/zborurile programate pentru data de 12 mai – în intervalul orar 11.00-13.00, când are loc greva controlorilor de trafic aerian – ce ar putea fi anulate sau suspendate.
Atât Tarom, cât şi Blue Air şi WizzAir, au transmis joi, pentru MEDIAFAX, că nu cunosc ce zboruri ar putea fi anulate/suspendate din cauza grevei de avertisment declanşate la ROMATSA, programată pentru data de 12 mai orele 11.00-13.00.
Companiile au transmis că vor comunica date privind zborurile din 12 mai în dimineaţa aceleiaşi zile.
„Noi, sindicaliştii din ATSR, ne cerem scuze public pentru disconfortul ce va fi creat vineri la prânz, cu ocazia grevei de avertisment. Totodată, ţinem să precizăm următoarele: Greva de avertisment este urmarea unei lungi bătălii pentru păstrarea prestigiului acestei instituţii româneşti, ROMATSA, pentru depolitizarea şi decăpuşarea ei; Nu urmărim avantaje materiale, ci siguranţa locului de muncă, în condiţiile în care, din cauza unui management defectuos, se ajunge cu paşi programaţi, la faliment şi înstrăinare. Au vândut pământul, urmează cerul? Înmulţirea zborurilor pe teritoriul românesc şi diminuarea numărului de controlori de trafic constituie în acest moment un atac la adresa siguranţei traficului, cu toate eforturile pe care le depunem pentru a gestiona eficient traficul din spaţiul aerian românesc”, a transmis, joi seara, Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian – ATSR.
„De aceea”, menţionează sindicatul ATSR, „rugăm publicul larg să ne înţeleagă şi să fie alături de noi în acest demers care ne priveşte pe toţi, familiile noastre, copiii noştri”.
Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian din România a anunţat o grevă de avertisment la nivelul tuturor subunităţilor ROMATSA - regia de stat care se ocupă cu dirijarea traficului aerian din România, protest care se va desfăşura vineri, 12 mai, între orele 11.00 şi 13.00. Conflictul are loc pe fondul expirării contractului colectiv de muncă, potrivit unei notificări transmise anterior de ATSR.
„Personalul CTA (n.r. - control trafic aerian) participant la grevă va asigura o treime din activitate în intervalul 11.00-13.00 (ore locale), prin măsuri de control al fluxurilor de trafic aerian asigurate prin intermediul organismelor corespunzătoare ale EUROCONTROL, în baza notificării corespunzătoare din partea ROMATSA; sunt exceptate de la aceste măsuri zborurile monarhilor, şefilor de state, prim-miniştrilor şi miniştrilor, zborurile misiunilor de căutare şi salvare, zborurile militare, zborurile umanitare, precum şi zborurile de poliţie aeriană”, se arată în notificarea transmisă de sindicat către directorul general, directorii de direcţii şi directorii de subunităţi din cadrul ROMATSA.
Managementul Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a fost notificat de către sindicatul ATSR cu privire la organizarea grevei de avertisment, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul companiei ROMATSA.
„Managementul ROMATSA va depune toate eforturile necesare pentru a stopa declanşarea grevei de avertisment şi va continua negocierea cu partenerii sociali. Totuşi, în situaţia declanşării grevei de avertisment, conform Legii Dialogului Social nr. 62/2011, ROMATSA va asigura 33,3% din zboruri. Nu vor fi afectate zborurile umanitare de stat, medicale, de căutare şi salvare şi de urgenţă”, se arată în comunicat.
Aeronavele vor fi dirijate conform FLOW CONTROL-ului introdus de EUROCONTROL, se precizează în documentul citat.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu