>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

GREVA controlorilor de trafic de pe aeroporturile din Romania a început la ora 9.00: O treime din zboruri sunt asigurate, mai multe curse, anulate sau au întârzieri. Protestul a ajuns la instanţă. Judecătorii vor decide dacă este legal LIVE TEXT


Conducerea ROMATSA cere Tribunalului Bucureşti să decidă dacă greva controlorilor de trafic aerian, programată marţi, începând cu ora 9.00, este legală. Acţiunea a fost înregistrată pe rolul instanţei joi, termenul fiind stabilit marţi, la ora 8.30. Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) nu renunţă la greva generală programată pentru marţi, începând cu ora 9.00, pe termen nelimitat, astfel că zborurile vor fi blocate. Sindicatele au ieşit luni de la discuţiile cu Ministerul Transporturilor şi au anunţat că negocierile au eşuat.

GREVA controlorilor de trafic de pe aeroporturile din Romania a început la ora 9.00: O treime din zboruri sunt asigurate, mai multe curse, anulate sau au întârzieri. Protestul a ajuns la instanţă. Judecătorii vor decide dacă este legal LIVE TEXT
UPDATE 9.00 Încep să se vadă efectele grevei generale a controlorilor de trafic. Situaţia zborurilor la ora 9.00 pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti: trei curse anulate şi alte două zboruri au întârzieri.
Ryanair, Timişoara, 8.20, anulat,
Tarom, Frankfurt, 8.20, intarziat,Kl, Amsterdam, 09.00, întârziat.
Ryanair, Roma, 10, anulat.
Ryanair Berlin, 11.00, anulat
Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) a anunţat că marţi controlorii de trafic aerian vor intra în grevă pe termen nelimitat. Sindicatele au ieşit luni de la discuţiile cu Ministerul Transporturilor şi au anunţat că negocierile au eşuat. Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici mâine (marţi dimineaţa - n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”.
„Suntem deschişi dialogului pentru evitarea grevei şi salvarea ROMATSA de la faliment. Suspendarea grevei depinde exclusiv de acţiunile ministrului Transporturilor”, se arată într-un comunicat al ATSR distribuit după negocieri pe o reţea de socializare.
Greva controlorilor de trafic aerian presupune suspendarea mai multor zboruri (aterizări/decolări) de avioane în perioada protestului.
Dar care vor fi, concret, zborurile afectate nu se poate afla la ora redactării acestei ştiri.
O decizie în legătură cu suspendarea de zboruri va fi luată luni seara sau marţi dimineaţa de către EUROCONTROL, autoritatea europeană cu atribuţii pe controlul traficului aerian, care le va comunica imediat companiilor aeriene verdictul referitor la fiecare zbor în parte. Iar companiile aeriene le vor comunica pasagerilor ce decizii au fost luate.
GREVĂ pe aeroporturile din România a controlorilor de trafic aerian: Doar 33,3% din zboruri sunt asigurate. Negocierile pe revendicări, reluate astăzi LIVE TEXT
Sindicatul Serviciilor de Trafic Aerian (ATSR) nu renunţă la greva generală programată pentru marţi, începând cu ora 9.00, pe termen nelimitat, astfel că zborurile vor fi blocate. Sindicatele au ieşit luni de la discuţiile cu Ministerul Transporturilor şi au anunţat că negocierile au eşuat.
Liderii ATSR au precizat că „greva ar putea să dureze o oră-două, poate trei, sau să continue pe termen nelimitat dacă nici mâine (marţi dimineaţa - n.n.) nu se va ajunge la nicio concluzie”.
„Suntem deschişi dialogului pentru evitarea grevei şi salvarea ROMATSA de la faliment. Suspendarea grevei depinde exclusiv de acţiunile ministrului Transporturilor”, se arată într-un comunicat al ATSR distribuit după negocieri pe o reţea de socializare.
Greva controlorilor de trafic aerian presupune suspendarea mai multor zboruri (aterizări/decolări) de avioane în perioada protestului.
O decizie în legătură cu suspendarea de zboruri va fi luată luni seara sau marţi dimineaţa de către EUROCONTROL, autoritatea europeană cu atribuţii pe controlul traficului aerian, care le va comunica imediat companiilor aeriene verdictul referitor la fiecare zbor în parte. Iar companiile aeriene le vor comunica pasagerilor ce decizii au fost luate.
Gabriel Tudorache, preşedintele ATSR, a declarat: „Cu certitudine, mâine, începând cu ora 9, ora locală, va începe greva generală. În urma discuţiilor cu dl ministrul şi cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor, cât şi ai AACR (n.n. - Autoritatea Aeronautică Civilă Română), există şanse destul de mari ca această grevă generală pe care am anunţat-o pe durată nedeterminată să se poată opri într-un interval de timp relativ scurt. Este imposibil de precizat dacă va fi vorba de o ora, două sau trei. Este vorba de un număr mare de documente care trebuie aprobate, precum decizii ale Consiliului de Administraţie. Există multe aspecte care trebuie rezolvate cu Consiliul de Administraţie, şi acestea nu pot fi rezolvate până mâine dimineaţă”.
Potrivit liderului sindical, decizia zborurilor afectate se ia de către EUROCONTROL, de la networkmanager. „Este imposibil de precizat azi care aeronavă va decola şi care nu. Vor fi asigurate 33,3% din zborurile care erau programate plus excepţiile, conform legii. Cred că toate companiile ar trebui să ştie din timp dacă decolează. Acesta este motivul pentru care trebuie să anunţăm cu 48 de ore înainte, pentru ca toate companiile aeriene să ştie din timp util şi să-şi poată anunţa pasagerii".
Cât despre situaţia ROMATSA, liderul sindical a declarat: „Mai există un document la care se lucrează încă. Este vorba de formatul noii baze de cost, de noul buget pe anul 2018, care trebuie trimis până pe 5 iunie, conform reglementarilor europene. Având în vedere că la noi nu se lucrează în perioada 1-5 iunie, de asta am zis 31 mai.
Planul de performanţă, „documentele necesare pentru a preveni intrarea ROMATSA în faliment”, trebuie trimise până la data de 5 iunie la Comisia Europeană, potrivit unui comunicat al ATSR, publicat anterior pe o pagină de socializare. Având în vedere minivacanţa din perioada 1-5 iunie, liderii sindicatului susţin că documentele trebuie trimise până pe 31 mai.
„Aici e vorba de nişte documente care trebuie trimise până la 31 mai către forurile intrenaţionale. Aici ar putea interveni ministrul pozitiv, în sensul că dânsul ştia din luna ianuarie. Din păcate, până să anunţăm greva, domnul ministru a uitat, a avut alte probleme. Este obligatoriu să se implice”, a spus Gabriel Tudorache, preşedintele ATSR.
„ROMATSA face toate documentele, le aprobă Consiliul de Administraţie, apoi sunt trimise la Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR) să fie vizate şi ajung la Ministerul Transporturilor. AACR trimite documentele la Comisia Europeană cu semnătura directorului din Aviaţie Civilă, cu semnătura ministrului”, a explicat liderului sindicatului.
Profesia de controlor de trafic aerian este cel mai bine plătită ocupaţie din România, salariul mediu pentru angajaţii care ocupă această funcţie fiind de 21.000 de lei net pe lună.
În 2015, Romatsa, regie aflată în subordinea Ministerului Transpor­tu­rilor,  a avut o cifră de afaceri de 837,5 mi­lioane de lei şi un profit net de circa 0,8 milioane de lei, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanţe. Veniturile Romatsa sunt formate din încasările pe care regia de le primeşte de la toate aeronavele care traversează spaţiul aerian românesc, în funcţie de distanţa parcursă, de tariful practicat în România şi de greutatea aeronavei.
Aceste venituri sunt colectate de Eurocontrol (European Organisation for the Safety of Air Navigation), instituţia europeană de organizare a traficului aerian, de la toate ţările membre. În funcţie de încasările colectate de pe teritoriul României se stabileşte şi suplimentarea bugetului de cheltuieli salariale cu angajaţii.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu