>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Kaspersky Labs: România, una dintre ţările cele mai afectate de atacul cibernetic "WannaCry"/Ministrul Comunicaţiilor: Actualizaţi-vă sistemul de operare şi faceţi backup la date!/Celulă de criză la DACIA/Reacţia SRI


Ministrul Comunicaţiilor, Augustin Jianu, a precizat, pentru Mediafax, că nu există date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României, fiindcă nu există nicio obligaţie pentru companii sau instituţii să raporteze astfel de situaţii. Acesta recomandă actualizarea sistemului de operare.
Kaspersky Labs: România, una dintre ţările cele mai afectate de atacul cibernetic "WannaCry"/Celulă de criză la DACIA/Ministrul Comunicaţiilor: Actualizaţi-vă sistemul de operare şi faceţi backup la date!/Reacţia SRI
“Nu avem date privind impactul atacurilor cibernetice asupra României. Nu există nicio obligaţie pentru operatori să raporteze şi avem doar cifre parţiale. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu instituţiile statului. Sunt situaţii în care nici nu ştiu de astfel de atacuri. În cazul anumitor atacuri îţi dai seama fiindcă sunt criptate fişierele şi ţi se cere o sumă de bani ca să le decripteze. Dar foarte multe atacuri nu sunt vizibile şi lumea nu ştie de ele. Pot să stea sute de zile în sisteme şi deţinătorul sistemului să nu aibă nici cea mai vagă idee că e un atac în derulare”, a declarat, în exclusivitate pentru Mediafax, Augustin Jianu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale.
Acesta a transmis însă o recomandare către populaţie, companii şi instiuţiile statului: „Trebuie actualizat sistemul de operare acum, urgent! Trebuie actualizeze aplicaţiile software pe care acest sistem de operare le utilizează, folosit un sistem antivirus şi trebuie făcut backup la date, fie că vorbim despre companii, fie că vorbim despre persoane. Dacă sunt informaţii importante sau sensibile, să le pună pe un dispozitiv de stocare extern, tip memory stick, hard disk, CD etc. Aceste lucruri trebuiesc făcute acum!”, a subliniat Jianu.
La rândul său, SRI anunţă: Nu avem vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel naţional
Purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Ovidiu Marincea, a precizat, pentru Mediafax, că SRI nu are vizibilitate suficientă pentru a putea estima impactul la nivel naţional al atacului de timp ransomeware şi că acesta poate afecta orice sistem Windows ce nu are actualizarea de securitate MS17-010, prin urmare, o astfel de ameninţare, un atac cu acest tip de ransomware, nu vizează anumite entităţi.
Totodată, organizaţiile ar trebui să se asigure că au sistemele de operare Windows actualizate la zi, a mai precizat Ovidiu Marincea.
Kaspersky Labs afirmă însă că România este pe locul 9 în ceea ce priveşte statele cele mai afectate de valul de atacuri cibernetice cu virusul de tip malware WannaCry, care a vizat 99 de ţări, în Rusia fiind înregistrate cele mai multe atacuri informatice cu acest virus. 
99 de ţări au fost afectate de cel mai mare atac cibernetic din istorie, care a vizat, în principal, sisteme informatice ale instituţiilor, inclusiv în Statele Unite, Marea Britanie, China, Rusia, Germania, Italia, Vietnam sau Spania, conform BBC News online.
Sursa foto: securelist.com
Firma de securitate a anunţat că au fost înregistrate zec ide mii de atacuri în peste 75 de ţări, între care şi România. Rusia se află pe primul loc în rândul ţărilor afectate de acest virus, aici fiind semnalate peste 70% dintre atacuri, în timp ce România se află pe locul 9, la mică distanţă de China, fiind a doua cea mai afectată ţară din Uniunea Europeană, după Luxemburg.
Şi Jakub Kroustek, de la firma de securitate Avast, a declarat că până sâmbătă au fost detectate peste 100.000 de dispozitive infectate în 99 de ţări.
Hackerii au declanşat atacul "WannaCry", folosindu-se de un virus din kitul de instrumente de supraveghere ale Agenţiei Naţionale de Securitate americane.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu