>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Nicuşor Dan, acuzat că împarte USR în două: Ar fi o fractură internă peste care nu vom putea trece


Cristian Ghinea l-a acuzat pe preşedintele USR, Nicuşor Dan, că încearcă să impună USR punctul său de vedere referitor la problema revizuirii Constituţiei şi schimbării definiţiei familiei.

Problema revizuirii Constituţiei şi schimbării definiţiei familiei încinge din nou spiritele în USR. După un Congres în care favoritul, Nicuşor Dan, a fost reales în fruntea partidului, controversele revin, iar modul său de a conduce formaţiunea este, încă o dată, contestat din interior, potrivit Gândul.
 
Concret, Dan este acuzat de Cristian Ghinea că încearcă să impună USR punctul său de vedere referitor la această problemă extrem de sensibilă, cu toate că majoritatea se opune modificării Legii fundamentale, recurgând la şantaj.

„Se contura o majoritate clară pentru susţinerea propunerii (n.r. votul împotriva iniţiativei cetăţeneşti). Moment în care Nicuşor Dan a ameninţat că îţi dă demisia dacă partidul se va poziţiona. Mai mulţi membri au cedat din păcate acestui santaj”, a scris Ghinea pe Facebook. La scurt timp, liderul Uniunii a venit şi el cu explicaţii prin care a încercat să explice de ce formaţiunea nu se poate poziţiona unitar pe un astfel de subiect: „Am cădea cu toţii în capcana de a vorbi despre ce ne divizează şi nu despre ce ne uneşte. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece”. Nicuşor Dan a înţeles să tranşeze problema reducând, din nou, partidul la două tabere: progresişti vs. conservatori, menţionând că USR şi-a asumat încă de la început să unească aceste două orientări sub umbrela unor principii comune şi subliniid ideea că, în loc să se discute despre aceste diferenţe de viziune, ar fi mai util ca toată lumea să se concentreze pe problemele reale. 
 
„A fost o sedinţă lungă a noului Birou Naţional, de 10 ore. Spre final s-a discutat destul de mult propunerea lui Cătălin Drulă: USR ca partid să se poziţioneze împotriva schimbării Constituţiei. Se contura o majoritate clară pentru sustţnerea propunerii. Moment în care Nicuşor Dan a ameninţat că îţi dă demisia dacă partidul se va poziţiona. Mai mulţi membri au cedat din păcate acestui şantaj. L-am anunţat atunci pe Nicuşor Dan că dacă nu avem o decizie e momentul să îţi asume personal acest lucru şi că eu m-am săturat să răspund public pentru chestiuni pe care el le impune partidului şi nu le asumă personal”, a răspuns Cristian Ghinea, printr-un comentariu, la o postare pe Facebook în care unor membri ai USR li se cereau explicaţii referitoare la poziţia partidului faţă de problema schimbării definiţiei familiei. 
 
Mai departe, Ghinea s-a declarat nemulţumit şi de lipsa de consecvenţă a unora dintre colegii săi care, după ce „au intrat în Parlament defilând cu Ciolos, acum se pare că ar trebui să cer voie de la Oana Bazgan sau Cosette Chichirău să mă asociez cu Dacian Cioloş”. Deputatul USR a vorbit şi despre faptul că e contestat în partid pentru că face parte şi din Platforma România 100: „E amuzant şi tragic în acelaşi timp. Din interior arată şi mai ciudat”. 
 
„Congresul USR ne-a dat un mandat clar pentru o conducere colectivă. Nicuşor Dan crede altfel. Congresul ne-a dat un mandat clar - toţi membrii Romania 100 care au candidat au intrat în BN al USR - pentru ca cele două forţe reformiste să meargă împreună. Acest mandat este acum ridiculizat de Nicuşor Dan şi de garda sa pretoriana. Democraţia internă e acceptată cât vrea Nicuşor Dan, care fie schimbă regulile, fie mută atribuţii dacă nu iese bine la vot, fie ameninţă cu demisia. Not fun, totuşi", a tras Ghinea concluzia. 
 
La scurt timp după aceste critici,  liderul Uniunii a venit şi el cu explicaţii prin care a încercat să explice de ce formaţiunea nu se poate poziţiona unitar pe un astfel de subiect: „Am cădea cu toţii în capcana de a vorbi despre ce ne divizează şi nu despre ce ne uneşte. Ar fi, mi-e teamă, o fractură internă peste care nu vom putea trece”.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu