>
  • Politica

  • Economie

  • Sport

  • Actualitate

  • Editorial

  • Social

  • Dezvaluiri

Prin demiterea şefului FBI, Donald Trump împinge preşedinţia Statelor Unite pe un teren periculos - AP


În urma demiterii şefului FBI, Donald Trump devine primul preşedinte SUA după Richard Nixon care demite un oficial ce coordonează o anchetă într-un caz în care este implicat şeful statului, se afirmă într-un material publicat de agenţia de ştiri The Associated Press.
Decizia liderului de la Casa Albă indică un tipar clar al unui om care manifestă disponibilitatea de a contesta instituţiile create cu rolul de a trage la răspundere preşedintele.
"Din acest motiv acest lucru este fără precedent", a declarat istoricul Michael Beschloss. "A indicat că nu are prea mult respect pentru sistemul în cadrul căruia această anchetă s-a desfăşurat".
Numiţi în funcţie pentru o perioadă de 10 ani, aproape tuturor directorilor FBI le-a fost permis să-şi închieie mandatul, indiferent de schimbarea liderului de la Casa Albă.
Anterior, Bill Clinton era singurul preşedinte SUA care a demis un şef al FBI, în contextul acuzaţiilor că directorul ar fi folosit avioanele FBI în interes personal.
Democraţii, care în timpul campaniei l-au criticat pe Comey pentru modul în care a condus ancheta în cazul serverului de email privat utilizat de Hillary Clinton, l-au comparat pe Trump cu Richard Nixon, singurul preşedinte american care a fost forţat să demisioneze.
Pe de altă parte, într-o scrisoare adresată lui Comey, Trump afirma că decizia de demitere a fost motivată de necesitatea restabilirii "încrederii şi siguranţei publice" în FBI. Administraţia de la Casă Albă a ataşat la scrisoare şi un raport al procurorului general adjunct Rod Rosenstein în care acesta critica modul în care Comey a coordonat ancheta în cazul Hillary Clinton, inclusiv decizia şefului FBI de a organiza o conferinţă de presă pentru a prezenta detalii ale anchetei şi lansarea de "informaţii peiorative" despre Clinton.(Mediafax)

Postat în:: , ,

ziarul universul

Ziarul Universul

Săptămânal de informare, anchetă şi comentarii. Fondat: 1884 Luigi Cazzavillan, 2001 Ion Cilica-Deaconu Contact.

Lasa un comentariu